lutego 05, 2018

Szarlotka orkiszowa / Spelt Apple Cake

Dziś szarlotka w odrobinę zdrowszej wersji, bo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Półkruche ciasto w tym przepisie to zmodyfikowana wersja ciasta, którego używałam do wypieku szarlotki z budyniem, którą również bardzo polecam. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 25cm:

na ciasto:
450 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub jasnej),
250 g zimnego masła,
3/4 szklanki cukru pudru,
3 żółtka,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
łyżeczka proszku do pieczenia,

kilka łyżek bułki tartej,


na warstwę bezy:
3 białka,
1/2 - 1/3 szklanki cukru


nadzienie:
6-7 dużych jabłek,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu,
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii


Połączyć mąkę, proszek i cukier puder. Posiekać z masłem. Kiedy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać c żółtka i kwaśną śmietanę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki, zagnieść w kulę. Podzielić na dwie porcje, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinęJabłka obrać ze skórki i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Osuszyć ręcznikiem papierowym, wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Na wyłożoną papierem blachę wyłożyć pierwszą część ciasta, nakłuć widelcem, posypać bułką tartą. Wyłożyć jabłka.Zacząć ubijać białka, gdy się spienią, dodawać stopniowo cukier. Ubijać na lśniącą, gęstą masę. Posmarować nią warstwę jabłek i pokruszyć pozostałą część ciasta. Piec w 200 stopniach około 45-50 minut (gdyby ciasto za szybko się rumieniło, przykryć je papierem do pieczenia). 

ENGLISH:

for the crust:

450 g of whole wheat spelt flour (or regular spelt flour),
250 g of cold butter (diced),
1 cup of powdered sugar (cup =250ml),
3 big egg yolks,
2 Tbsp of sour cream or greek yoghurt,
1 tsp of baking powder,
few Tbsp of breadcrumbs,

for the meringue layer:

3 big egg whites,
1/2-1/3 cup of sugar

for the apple filling:

5-6 apples, peeled and sliced very thinly
2 Tbsp of potatoe starch,
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla


Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and sour cream. Divide the crust in half, form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling.  Press one piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (25 cm). Prick with a fork and sprinkle some breadcrumbs to prevent it from soaking. Add the fruit. Start beating the egg whites. After few minutes, gradually add sugar and beat, until thick and shiny. Smear the meringue on top of the aplles. Crumble the rest of the crust on top. Bake for about 45-50 minutes (200C) - cover the cake with baking paper if browns too quckly. 





43 komentarze:

  1. Nie lubię szarlotki, ani ciast z jabłkami generalnie, ale muszę przyznać, ze wygląda bardzo ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie się prezentuje :). Taka rumiana <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Kruche ciasto, jabłka i beza- genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, I bet this is a delicious cake! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie szarlotka, to chyba tylko tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szarlotki. Pewnie nigdy mi się nie znudzą. Twoja w wersji "zdrowszej" też mi się podoba. No i ta kruszonka na górze.... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I love apples and I love cake - perfect.
    Have a good week

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, zdrowsza wersja mojej ulubionej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie znałem wersji orkiszowej tejże wspaniałej szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł z dodatkiem mąki orkiszowej. Bardzo smakowite ciacho. Uwielbiam takie szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna:) wieki szarlotki nie jadlam:/

    OdpowiedzUsuń
  12. This looks seriously delicious! And I love that you used the whole spelt flour here.

    OdpowiedzUsuń
  13. szarlotki nie odmówię w żadnej wersji :) mniami

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastic recipe, it looks so tasty! Must try! Thanks for sharing darling.

    Have a nice day! ♥
    Visit my blog, Malefica

    OdpowiedzUsuń
  15. This post is surely making me hungry dear love your apple cake..
    https://clicknorder.pk online shopping in lahore

    OdpowiedzUsuń
  16. Używam identycznego przepisu na ciasto :-)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubimy smak jaki nadaje pełnoziarnista mąka więc każdy wypiek z jej dodatkiem bardzo nam smakuje :) a szarlotki nigdy nie odmówimy :D

    OdpowiedzUsuń
  18. już wiem, że będzie moją ulubioną!
    Kocham wszystko co z mąka orkiszową <3

    OdpowiedzUsuń
  19. w niedzielę jadłam bardzo podobną i było pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Szarlotka tylko na ciepło, z lodami i bitą śmietaną!

    OdpowiedzUsuń
  21. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam szarlotkę, zapewne i ta bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jest cynamon, więc ekstra! Uwielbiam cynamon, będę musiał spróbować Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  24. pycha bez zbędnych słów!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Szarlotka jeden ze smaków dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jakoś się tak złożyło, że dawno nie jadłam szarlotki, patrząc na Twoją nabrałam ochoty na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ostatnio jadłam taką szarlotkę - pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  28. ça a l'air super bon
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam szarlotki a z mąki orkiszowej to już wogóle pychotka

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajne i zdrowe ciasto. W moim guście -:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda super- nie wiedziałabym, że z mąki orkiszowej. Nigdy takiej nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Bardzo lubię nie tylko ciasta biszkoptowe z jabłkami, ale także szarlotkę i jabłecznik :) Muszę też spróbować zrobić austriacki strudel z jabłkami (po niem. Apfelstrudel).

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger