sobota, 26 maja 2018

Kurczak w marynacie jogurtowej / Yogurt Marinated Chicken

Udka z kurczaka, zwłaszcza te pozbawione skóry i kości, są świetnym pomysłem na obiad. Pozostają miękkie i soczyste, naprawdę trudno zepsuć przepis z ich dodatkiem. Dziś proponuję pyszne udka marynowane w jogurcie greckim, czosnku i ziołach. Idealne z ryżem albo pieczonymi ziemniakami. Polecam, smacznego:)

ok. 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości,
mała cebula,
duży ząbek czosnku,
ok. 1/2 szklanki jogurtu greckiego,
łyżka świeżego oregano,
2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżka oliwy lub oleju,
sok z 1/2 małej cytryny plus skórka starta z całego owocu,
szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki i suszonego tymianku

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać, połączyć z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie obtoczyć w niej kurczaka, odstawić na 20-30 minut (lub piec od razu). Mięso ułożyć na blaszce, piec w 200 stopniach około 35-40 minut lub do miękkości.

Przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

approx. 600 g of boneless, skinless chicken thighs,
1 small onion, very finely chopped,
1 large clove of garlic, very finely chopped
1/2 cup of greek yogurt,
1 tbsp of fresh oregano,
2 tbsp of parsley, very finely chopped,
1 tsp of granulated garlic,
1 tbsp of oil,
juice from 1/2 lemon plus zest from the whole fruit,
a pinch of salt, pepper, sweet paprica, dry thyme

Combine all the ingredients for the marinade. Add the chicken and coat well. Set aside for 20 to 30 minutes (or bake immediately). Place the meat on a baking tray, bake in 200C for 35-40 minutes or until fully cooked through. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.





22 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie marynowane mięsko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite danie!!!musi być przepyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno można się najeść takim kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że tak rzadko można je kupić:) Świetny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie rzeczy :D Chętnie takiego kurczaka sobie przygotuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wow, look so tasty! Wonderful recipe, thanks for sharing.
    Great post darling! Have a nice weekend! <3

    Malefica

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię marynaty do mięsa bo mięso ma wspaniały smak. Z jogurtową nie robiłam. Wyobrażam sobie jaki ten kurczak musi być delikatny. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. What a fantastic meal! I can't wait to try it. Did you use full fat yoghurt here?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie, uwielbiam mięso marynowane w jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. omomomom to wygląda genialnie:D

    OdpowiedzUsuń
  12. looks wonderful !! Im making oven chicken today !! xo

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej marynaty jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jogurt, zioła i czosnek to wyjątkowe połączenie i bardzo często wykorzystuję w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ciekawy przepis , bardzo lubię dania z kurczaka i z chęcią bym wypróbowała Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Aż ślinka cieknie. Bardzo lubię tak podanego kurczaka. Fajnie dosmaczony. I ta cebulka. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawe jak smakuje kurczak w jogurcie :) Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jogurty fajnie zastępują sosy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fantastyczne, a zarazem smaczne danie :) Pychotka :)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń