piątek, 8 czerwca 2018

Chrupiące bułeczki / Crusty Rolls

Pieczenie chleba czy bułeczek daje dużo satysfakcji i wcale nie jest trudne. Ja bardzo lubię, kiedy pieczywo ma twardą, chrupiącą skórkę i delikatne, puszyste wnętrze. Dzisiejsze bułeczki są zmodyfikowanym przepisem, który podpatrzyłam tutaj. Dzięki mojej ulubionej glazurze są naprawdę chrupiące, najbardziej lubię je jeszcze lekko ciepłe, z samym masłem. Są wspaniałe jako baza do kanapek, choć najlepsze w dniu upieczenia. Polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na bułeczki:)

na 8 bułeczek:

szklanka ciepłej wody,
łyżka oliwy lub oleju,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1 i 1/2 łyżeczki cukru,
3 szklanki mąki (u mnie 2 szklanki mąki pszennej i szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej),
łyżeczka suchych drożdży

glazura: 50 ml wody, 1/2 łyżeczki mąki, szczypta soli

Drożdże połączyć z wodą i cukrem, odstawić na 5 minut, aż się uaktywnią. Połączyć z mąką i solą, zagniatać około 10-15 minut, pod koniec wyrabiania dodając oliwę lub olej. Gdyby ciasto za mocno się kleiło, dodać więcej mąki. Uformować w kulę, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować 8 bułeczek, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40 minut. Przygotować glazurę: połączyć wodę, mąkę i sól, zagotować. Każdą bułeczkę naciąć ostrym nożem (opcjonalnie), obficie posmarować jeszcze ciepłą glazurą. Piec w 190 C przez około 35 minut.

ENGLISH:

for 8 rolls:

1 cup of water,
1 tbsp of oil,
1 1/2 tsp of salt,
1 1/2 tsp of  sugar,
3 cups of flour (2 cups of all purpose and 1 cup of whole wheat),
1 tsp of dry yeast

the glaze: 50 ml of water, 1/2 tsp of flour, a pinch of salt

Combine the yeast, flour and sugar, set aside for 5 minutes, until activated. Add to to flour and salt, knead for about 10 to 15 minutes. After 8 minutes of kneading, add oil. Add more flour, if the dough is to sticky. Form a ball out of the dough, cover with kitchen towel and let it rise for about an hour. Form 8 rolls and place them on a baking tray, covered with parchment paper. Lei it sit for additional 40 minutes. Prepare the glaze: boil the water with flour and salt. Cut each roll, using a sharp knife and brush them generously with warm glaze. Bake in 190 C for about 35 minutes.

See the original recipe.


32 komentarze:

  1. pycha, ze świeżym masłem i pomidorkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, też od razu o pomidorach pomyślałam :)

      Usuń
  2. Weszłam na bloga i od razu zrobiłam się głodna przez te bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć witam cię bardzo serdecznie w ten gorący piątek czy tobie tak samo jest mega upalnie Ja po prostu nie wiem już gdzie mam się schować by sobie troszeczkę ulżyć co jest tak ciepło no ale wiesz mam też ogrom cielska na sobie to się nie dziwię że jest mi tak gorąco ale powracając do tematu twoje bułeczki wyglądają fantastycznie bardzo długo nie jadłam już bułek i aż ślinka mi dosłownie cieknie Szkoda że nie można tak wyjąć jednej przez monitor to byłoby coś Hahaha Pozdrawiam cię pięknie i żeby cię przyjemnego weekendu oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  4. These rolls look so yummy! Thanks for the recept.
    Hugs,
    Christine

    OdpowiedzUsuń
  5. They look crusty and bakery perfect!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż czuję i słyszę jak smakowicie chrupią :D Na pewno skorzystam z przepisu, rozumiem że cała chrupkość tkwi w tej glazurze ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Bułki wyglądają smacznie, aż chciałoby się je jeść :D Napewnop pokaże tacie ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne bułeczki :) Uwielbiam jeść świeżo upieczone bułeczki :)
    Bardzo lubię takie pieczywo ;)

    Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  10. j'aime beaucoup les petits pains avec du fromage vraiment un régal
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  11. Love these rolls , look wonderful !

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne na śniadanie. Uwielbiam domowe pieczywo. Twoje bułeczki zachowały piękny kształt i są pysznie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno skorzystam Natalio z przepisu - teraz akurat mam chlebek w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  14. These look delicious! I was so happy to read from you again the other day! I hope you are doing fine and I cannot wait to read more about where life is taking you this year :)!
    Thank you a lot for your last comment on my blog : )
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie śweżutkie najsmaczniejsze *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wyglądają te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wyglądają jak te kupowane, a pewnie są o wiele smaczniejsze! :*
    https://dorey-doorey.blogspot.com/2018/06/i-see-your-true-colors-shining-through.html

    OdpowiedzUsuń
  18. super wyszły Ci te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma to jak domowe pieczywo! Z chrupiącą skórką jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Na sam widok aż zgłodniałam *.* Świetnie wyszły Ci te bułeczki :D
    Muszę wypróbować Twój przepis ^^ Pozdrawiam ♥
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Idealne na letnie śniadanko. Bułeczka z pomidorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pani Natalio, podziwiam :-) Bułeczki jak marzenie. A niedługo wakacje, więc sądzę, że rodzina będzie dopieszczona ponownie (kiedy już odreagujemy stresy roku szkolnego ;-))

    OdpowiedzUsuń