poniedziałek, 25 czerwca 2018

Kurczak generała Tso / General's Tso Chicken

Dziś proponuję bardzo szybkie danie inspirowane kuchnią chińską. Przepyszny, delikatny kurczak w lepkim, słodkim, pikantnym i lekko kwaśnym sosie to idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej. Świetnie smakuje z ryżem, brokułami i orzeźwiającą surówką. Bardzo polecam, smacznego:)

500-600 g udek bez skóry i kości,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta chili, soli i pieprzu

na sos:
1/2 łyżki startego imbiru,
2 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżka miodu,
łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny,
2 łyżki wody,
łyżka koncentratu pomidorowego

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące, doprawić. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia i miękkości, odłożyć na bok. Połączyć składniki na sos. Na patelnię po kurczaku wlać sos, zagotować, poczekać chwilkę, aż zgęstnieje. Wrzucić kawałki kurczaka i dokładnie obtoczyć je w sosie.


Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

500-600 g of boneless, skinless chicken thighs,
3 tbsp of potato or corn starch,
a pinch of chili, salt and pepper

for the sauce:
1/2 tbsp of grated ginger,
2 cloves of minced garlic,
2 tbsp of soy sauce,
1 tbsp of honey,
1 tbsp of rice wine vinegar or lemon juice,
2 tbsp of water,
1 tbsp of tomato paste

Cut the meat into bite sized pieces, coat in the starch and season well. Cook, on a small amount of oil, until golden and tender. Set aside. Combine all the sauce ingredients, add to the same pan and boil for few minutes, until thick and glossy. Add the chicken and toss everything together. Serve over rice, broccoli and Asian slaw. Enjoy:)

See the original recipe.


43 komentarze:

  1. koniecznie wypróbuję ten [przepis, wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ten przepis na oku, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. How very flavourful and delicious! I would definitely come back for a 2nd helping :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo chętnie wypróbuję ten przepis :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł zawsze u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zwykle wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie dania i z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna propozycja na pyszne danie 😃

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi!

    OMG
    The saucer seems very delicious ^^

    Thanks for the post,
    Regrats!

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks so so delicious!!! Lovely recipe.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak apetycznie, że koniecznie muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Słodko, kwaśno i jeszcze kurczak, to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. rzeczywiście bardzo szybki przepis:), muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. Już sam tytuł zaciekawia i zachęca do spróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne danie, chętnie zrobię u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetyczne danie! Bardzo lubię kurczaka na obiad zwłaszcza w takim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  18. Podkradane przepis dla mojej córki zainspirowanej kulturą wschodu.
    Pozdrawiam wakacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  19. j'aime bien la sauce ça a l'air délicieux à noter
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  20. Chińczycy to potrafią tak dobrać przyprawy, podkręcić smak potrawy, że trudno się im oprzeć. Wspaniała chińska kuchnia. Bardzo apetycznie wygląda Twój kurczak. Chętnie bym zjadła takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam cię pięknie w ten letni aczkolwiek chłodny dzień Uwielbiam kurczaka Lubię różne wariacje na jego temat takiego przepisu jeszcze nie widziałam i chętnie wypróbuję nic tylko zaopatrzyć się w składniki spisać przepis i brać się do dzieła danie prezentuje się naprawdę bardzo ładnie I szkoda tylko że nie można wyciągnąć go przez monitor Bo już bym się nim raczyła w formie wczesnego obiadu hahaha Pozdrawiam cię serdecznie Życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwa cudownych chwil w ciągu tygodnia


    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo smacznie wygląda, a osobiści lubie eksperymentować w kuchni z nowymi daniami.

    OdpowiedzUsuń
  23. Chyba przyjadę do Ciebie na taką lekcję :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Niestety nie dla mnie, nie jem mięsa...
    Pozdrawiam cieplutko
    My blog - aleksandraeva.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastic post! You have a nice blog!
    Would you like to follow each other? Follow me and I'll follow you back!
    Have a great day!
    http://elenabienvenido.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  26. Mój mąż uwielbia kuchnie azjatycką więc to coś zdecydowanie dla niego :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Mm, muszę spróbować. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na moją stronę!

    OdpowiedzUsuń
  28. Do tego typu dań orzeźwiająca surówka to punkt obowiązkowy. U mnie najczęściej na bazie ogórków i rzodkiewek.

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię potrawy o wyrazistym smaku, więc taki kurczak jest jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo smakowicie wygląda. Kiedyś na pewno wypróbuję Twój przepis ;-)

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń