czerwca 18, 2018

Sernik z truskawkami


Sernik z truskawkami przepis
Sernik z truskawkami 


Dziś polecam przepyszny sernik z truskawkami. Masa serowa użyta w tym przepisie to zdecydowanie ta, którą najbardziej lubię wykorzystywać do serników. Dzięki mascarpone i śmietance kremówce ciasto jest kremowe, wilgotne i bardzo sycące. To idealny przepis dla tych, którym wciąż pękają serniki - dzięki truskawkom łatwo to zamaskować:) Smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na ciasta z truskawkami:)





Sernik z truskawkami, składniki:


na tortownicę o średnicy 21-23 cm:

ciasto:

szklanka mąki,
90 g zimnego masła,
żółtko,
4 łyżki cukru pudru,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
opcjonalnie 2 łyżki zimnej wody

masa serowa (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
500 g sera zmielonego trzykrotnie,
duża szczypta wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
250 g mascarpone,
3 duże jajka,
60 ml śmietanki kremówki (30 lub 36% - lepiej 36),
szklanka cukru,
2 łyżki mąki (czubate)

wierzch:
250 g truskawek,
łyżka soku z cytryny,
2 łyżeczki żelatyny plus 4 łyżki wody,
3 łyżki cukru,

Sernik z truskawkami, przygotowanie:


Przygotować ciasto: zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Gdy będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i ewentualnie tyle wody, by ciasto dało się zagnieść w kulę. Schłodzić przez 30 minut w lodówce, a następnie wyłożyć nim dno tortownicy, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, schłodzić kolejne 30 minut. Masa serowa: zmiksować ser, kremówkę, mascarpone, wanilię i cukier. Po kolei dodawać i  miksować jajka, na końcu dodać mąkę. Przygotowany spód podpiec w 190 C przez 15 minut (lub do zezłocenia), następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C, a na podpieczony spód wylać masę serową. Piec 60-75 minut (u mnie 75 minut).  Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Przygotować wierzch: żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia na kilka minut. Truskawki przekroić na połówki, zagotować z cukrem. Dodać sok z cytryny. Ściągnąć z ognia. Do gorących truskawek dodać żelatynę, mieszać, do rozpuszczenia żelatyny. Schłodzić. Tężejącą masę wylać na upieczony sernik. Schłodzić.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:

for the crust:

1 cup of flour,
90 g of cold butter, dicved,
1 egg yolk,
2 tbsp of cold water (optional),
4 tbsp of powdered sugar,
1/2 tsp of baking powder,

for the cheesecake filling (all ingredients at room temperature):

500 g of  Polish cheesecake filling / dry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth),
2 tsp of vanilla extract,
250 g of mascarpone cheese,
60 ml of heavy cream.
3 large eggs,
1 cup of sugar,
2 tbsp of flour

for the strawberry topping: 
250 g of strawberries, cut in halves,
1 tbsp of lemon juice,
3 tbsp of sugar,
2 tsp of gelitine powder plus 4 tbsp of water

Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add diced butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolk and form into a ball (add a bit of cold water, if it's too dry). Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes. Press into the bottom of a springform pan (21-23cm), prick with a fork and let it chill again for additional 30 minutes. Prepare the cheesecake filling: Mix the cheese, mascaropne, vanilla, heavy cream and sugar in a bowl. Gradually add egss, mix. Add flour and mix to combine. Bake the crust in 190C for about 15 minutes or until golden. Reduce the temperature to 150 C. Pour the cheesecake filling on a prebaked crust and bake for about 60 to 75 minutes. Cool in the oven. Prepare the topping: mix the gelatine with water, set aside for few minutes. Boil the strawberries with sugar, add lemon juice.Remove from the heat, add gelatine and mix, until dissolves. Let it cool, until slightly thicken and pour on top of the cooled cheesecake. Let it chill in the fridge for few hours. Enjoy:)

See the original recipe.

38 komentarzy:

  1. Mniam,muszę sama wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po konsystencji widocznej na zdjęciu i składnikach wymienionych w przepisie widzę, że to właśnie taki sernik, jaki lubię najbardziej:) i do tego te truskawki mmmmm pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow this looks fanfreakingtastic! Save me a large piece, please :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniki bardzo lubię.
    Z dodatkiem truskawek z pewnością smakuje wyjątkowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Latem bardzo lubię takie lekkie ciasta. Sernik z galaretką uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. i sernik i truskawki. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeden ze smaczniejszych serników. W czasie, kiedy są truskawki warto go zrobić choćby raz... dwa... a nawet trzy razy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. alebym zjadła ojej! narobiłaś mi smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki serniczek musi być pyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż ślinka leci od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. il a l'air succulent j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności <3 Skorzystam z przepisu ;*

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik i to jeszcze z truskawkami <3 Takie połączenie nigdy się nie znudzi :P

    OdpowiedzUsuń
  14. ymm posmakowałbym takiego pysznego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik z truskawkami, brzmi pysznie i tak też wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Love cheescake and this looks stunning!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. O jakie ciekawe połączenie, takiego sernika jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pierwszy raz widzę takie połączenie, musi być boskie

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! And thank you for stopping by my blog!! I'm so happy to be your newest follower!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda genialnie!Ja robiłam ostatnio z troszkę innego przepisu, ale masa z twojego wpisu zdecydowanie gdy czytam składniki czuje, że jest smaczniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje smaki i jeszcze truskawki to jest to zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  22. Super, fantastyczne ciasto, mogłabym takie jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. No i masz mnie :) Dzięki za przepis ! Spróbuje zrobić :D kocham serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Obłędne ciasto! :) Wzroku nie można od niego oderwać :D

    OdpowiedzUsuń
  25. oj taki serniczek chętnie bym zjadła, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny serniczek, z truskawkami PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubie sernik. I love cheesecake especially in polish style. You make wonderful cheesecakes.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger