czerwca 11, 2018

Sernikowe brownie z truskawkami / Strawberry Cheesecake Brownie

Sernikowe brownie z truskawkami przepis
Sernikowe brownie z truskawkami przepis
Sernikowe brownie z truskawkami przepis
Wciąż możemy cieszyć się pysznymi truskawkami, dlatego zachęcam do upieczenia wspaniałego sernikowego brownie. To szybkie amerykańskie ciasto jest naprawdę proste, z jego przygotowaniem poradzą sobie nawet ci, którym zazwyczaj wypieki się nie udają.

W naszym sernikowym brownie z truskawkami (albo, jak wolicie, brownie z serem) najlepsze jest to, że nie musicie obawiać się zakalca. Ciasto brownie powinno być wilgotne, dość ciężkie i trochę zakalcowate - spód tego ciasta jest naprawdę intensywnie czekoladowy, a warstwa sernikowa kremowa i delikatna.

W naszym serowym brownie świetnie sprawdzą się również inne owoce  (chociaż truskawki to chyba najlepszy wybór owoców do połączenia z czekoladą). Dobrze sprawdzą się tu maliny, brzoskwinie albo mieszanka owoców jagodowych - brownie z serem będzie świetnie smakować z mieszanką truskawek, malin, borówek i jagód.

Sernikowe brownie to świetny pomysł na pyszny deser dla fanów czekolady. Jedyną jego wadą jest to, ze tak szybko znika:) Polecam, smacznego:)


Jeśli szukacie pomysłu na pyszne i łatwe ciasto z owocami, koniecznie wypróbujcie mojego najprostszego ciasta z owocami i kruszonką (świetnie sprawdzą się w nim truskawki):



Sernikowe brownie z truskawkami, składniki:


na blaszkę o wymiarach 25x25cm:

na brownie:

200 g gorzkiej czekolady,
150 g masła,
2 i 1/2 łyżki kakao,
3 jajka,
180 g cukru,
100 g mąki,
100 ml mleka

na warstwę sernikową:

250 g mascarpone,
250 g trzykrotnie zmielonego sera na sernik,
100 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 jajka,
łyżka mąki ziemniaczanej,

300 g truskawek

Sernikowe brownie z truskawkami, przygotowanie:


Na brownie: czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao, wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać jajka, zmiksować. Dodać cukier, mleko i mąkę, zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Na sernik: wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem. Na wyłożoną papierem blaszkę wylać warstwę brownie, wyrównać i wylać warstwę serową. Na nią nałożyć połówki truskawek. Piec około 40-45 minut w 180 C (warstwa serowa nie musi być bardzo sztywna, może bardzo delikatnie się ruszać po potrząśnięciu blaszką - sernik całkowicie stężeje po ostudzeniu). Całkowicie wystudzić ciasto.

Przepis znalazłam tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moją stronę na Facebooku:



ENGLISH:

for the brownie:

200 g of dark chocolate (70-80%),
150 g of butter,
2 1/2 tbsp of cocoa,
3 eggs,
180 g of sugar,
100 g of flour,
100 ml of milk

for the cheesecake:

250 g of mascarpone cheese,
250 g of Polish cheesecake fillingdry curd cheese/ Polish Tvarog (passed through a sieve or processed in a blender until very smooth),
100 g of sugar,
a big pinch of vanilla powder or 2 tsp of vanilla extract,
2 eggs,
1 tbsp of potato or corn starch


approx. 300 g of strawberries, cut in halves

Prepare the brownie: melt the butter with chocolate. Add cocoa and stir well. Set aside to cool for a bit. Add the eggs, mix and add sugar, flour and milk. Mix, just to combine. Prepare the cheesecake: mix all the cheesecake ingredients. Pour the brownie in a baking tray covered with baking paper (25x25cm), smoothe the surface and pour in the cheesecake mixture. Smoothe and add strawberries on top. Bake for about 40 minutes in 180 C (the cheesecake can be a little bit jiggly in the center, it sets whilst cooling). Let the cake cool completely. Enjoy:)



44 komentarze:

  1. Two most wonderful cakes in one! Awesome and I love the berries on top too.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jacie ! Znów robisz mi smaku ! ZJADŁO BY SIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z owocami *.* Z chęcią wypróbuję ten przepis ^^
    Pozdrawiam i dziękuję bardzo za odwiedziny ♥
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być pyszne, uwielbiam browni jak i sernik ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda:)))teraz truskawki najsmaczniejsze:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widząc te pyszności, aż zgłodniałam ;*

    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko, obłędnie wygląda. Muszę kiedyś spróbować. Brownie kocham!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z przyjemnością :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Truskawki i czekolada to już poezja smaku. Do tego masa serowa, wygląda cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mistrzyni smaku normalnie mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow niesamowicie apetyczne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko! Trzy składniki, które uwielbiam. Nie zrobię, bo zjadłabym całą blachę!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo kusząco, z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja tylko kawę wypiję patrząc się na to cudo;p

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to pysznie wygląda! Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm chyba zrobię, akurat truskawki czekają na jakoś wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Znów pyszności z truskawkami.. mmm.. mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Trudno odmówić. Jak tu się oprzeć takim pysznościom? Poproszę o kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jeju, jeju, jeju! Teraz nie masz innego wyjścia - koniecznie musisz się ze mną podzielić! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh, pretty and delicious too, I bet. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  21. Zjem wszystko co ma truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie dość, że to najlepsze połączenie sernika z brownie to jeszcze do tego są truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Kochana wspaniałe ciacho. Porywam kawałek do kawki 😃

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy jest szansa, że to cudne ciacho uda się również z sera z wiaderka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko ser musi być dobrej jakości ☺ Ja często piekę to ciasto z serem z wiaderka od Piątnicy, pozdrawiam☺

      Usuń
  25. Obłędne ciasto, ale mi smaku narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  26. Zachęcające ciasto do pieczenia. Czy po upieczeniu można wyjąć od razu z piekarnika czy wymagane jest chłodzenie powolne w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyciągamy od razu z piekarnika, bo warstwa brownie nie może się wysuszyć. Pozdrowienia ☺

      Usuń
  27. A czy może być blaszka 20x20?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być, ewentualnie może się troszeczkę dłużej piec🙂

      Usuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger