lipca 05, 2018

Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką / Sour Cherry Crumb Cake

Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką przepis
Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką 
Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką przepis



Dziś polecam pyszne, maślane ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką.  To pyszny, sezonowy wypiek, idealny do kawy lub herbaty.

Ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką jest bardzo proste w przygotowaniu, należy tylko pamiętać o użyciu składników w temperaturze pokojowej. Zamiast wiśni możemy użyć dowolnych owoców lata, świetnie sprawdzą się truskawki, borówki, czereśnie czy porzeczki. Ciasto możemy upiec z wiśniami ze słoika, mrożonymi (wcześniej rozmrożonymi i odsączonymi) i świeżymi.

Takie maślane ciasto z owocami na pewno posmakuje fanom tradycyjnych deserów. Smacznego:)


Jeśli lubicie ciasta z owocami i kruszonką, polecam mój przepis na najprostsze i najszybsze ciasto z owocami i kruszonką, bez miksera:




Przepis na ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką, składniki:

na blaszkę o wielkości 25x30cm:

200 g masła (w temperaturze pokojowej),
160 g cukru,
duża szczypta mielonej wanilii,
4 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
250 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
600 g wydrylowanych wiśni,
2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej

na kruszonkę:
150 g mąki,
100 g zimnego masła,
70 g cukru,
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki płatków migdałowych,
szczypta mielonej wanilii

Przepis na ciasto ucierane z wiśniami i kruszonką, przygotowanie:

Przygotować kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami kruszonki, aż powstaną okruchy. Włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem (około 5 minut). Po kolei, stopniowo dodawać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać mąkę z proszkiem, zmiksować do połączenia. Wiśnie obsypać dwoma łyżkami mąki. Na wyłożoną papierem blaszkę wyłożyć ciasto, nałożyć wiśnie, posypać kruszonką. Piec około 60 minut w 180 C. Polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Przepis znalazłam tutaj.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH:

Sour Cherry Crumb Cake Recipe:

200 g of butter (room temperature),
160 g of sugar,
a big pinch of vanilla,
4 large eggs (room temperature),
250 g of flour,
2 tsp of baking powder,
600 g of sour cherries, pitted,
2 tsp of flour or potato starch

for the crumble:
150 g of flour,
100 g of cold butter,diced
70 g of sugar,
 a pinch of vanilla,
 2 tbsp of coconur shavings,
2 tbsp of almond flakes,

Prepare the crumble:  mix all the ingredients and with your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Cream the butter with sugar (5 minutes). Gradually, one by one, add the eggs, mixing well after each addition. Add the flour and baking powder, mix to combine. Dust the cherries with flour. Place the batter in a baking tray (25x30cm) covered with baking paper, add the cherries  and crumble on top. Bake for about 60 minutes in 180 C.

See the original recipe.




30 komentarzy:

  1. mmm..that crumb, golden crusty edges and cherry filling...a perfect combo for a perfect summer cake, Natallia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto kojarzy mi się z wizytą u babci! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Matko, ale zgłodniałam! Chyba jutro zrobię takie ciasto :D

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Yummy - I like it <3!
    Have a good day!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kruszonke na ciastach <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Yum!! It looks so delicious!! I'm printing out the recipe to try this!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniamm, bardzo lubię takie ciasta z owocami sezonowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie ciasto, to dobra baza, aby wykorzystać sezonowe owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności. I wiśnie i kruszonka. Efekt murowany. Zjadłabym teraz kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z owocami kruszonką :P Wiśnie świetnie pasują, są kwaśne i urozmaicają smak.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto :-) Z wiśniami dawno nie robiłam, ale ze śliwkami tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne ciasto, ja często robię drożdżowe z owocami, ale ta wersja też jest bardzo apetyczna i na pewno szybciej się przygotowuje takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O jak ja lubię takie domowe ciasta z owocami, pychota! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja dzisiaj cały dzień z wiśniami a o cieście nie pomyślałam:))jutro to naprawię:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Yummy I love cake! I've had a similar one to this one and still remember how delicious it was.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Z chęcią sięgnęłabym po kawałek takiego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam takie dwa razy pod rząd, bo pierwsza blacha (jest nas dwoje) szybko poszła xD

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger