poniedziałek, 2 lipca 2018

Klopsiki w sosie serowym / Meatballs in Cheese Sauce

Dziś zapraszam na dość kaloryczne, ale pyszne i bardzo pożywne danie - klopsiki w sosie serowym. Mój sos przyrządziłam na bazie klasycznego beszamelu, który wzbogaciłam o dodatek startego sera. Świetnie sprawdzi się tu połączenie goudy i cheddara, ale dobry będzie każdy żółty ser. Klopsiki wspaniale smakują z makaronem, ryżem i ziemniakami. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na klopsiki:)

500 g mielonego mięsa
pokrojona w kosteczkę i przesmażona cebula,
duży ząbek czosnku,
duże jajko,
ok. 1/4 szklanki bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony majeranek i/lub inne ulubione suszone zioła


na sos:
1 i 1/2  łyżki mąki,
1 i 1/2 łyżki masła,
1 i 1/2 szklanki mleka,
szklanka startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka i ostra papryka

Przygotować klopsiki: połączyć mięso z pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia i miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Przygotować sos: na patelnię po mięsie dodać masło (gdyby zostało dużo tłuszczu po mięsie, warto jego część odlać), rozpuścić, a następnie dodać mąkę. Szybko wymieszać, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać starty ser i przyprawy, wrzucić klopsiki, podgrzać całość.

ENGLISH:

for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
1/4 cup of bread crumbs,
1 small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, sweet and hot paprica, dry marjoram and/or any other dry herbs of your choice

for the sauce:

1 1/2 tbsp of butter,
1 1/2 tbsp of flour,
1 1/2 cup of milk,
1 cup of grated cheese (a mix of gouda and cheddar or any other cheese of your choice),
seasonings to taste: salt and pepper, nutmeg,  sweet and hot paprica

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden and tender. Remove to a plate. To the same pan, add the butter and melt (remove any access fat left from the meat), add the flour and mix, creating a roux. Pour in the milk and stir, until thickens. Add the cheese and spices. And the meatballs and heat everything through. Serve over pasta, rice or potatoes.


35 komentarzy:

  1. Danie prezentuje się fantastycznie, musi być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, ale smakowicie sie prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. So very yummy with that cheese sauce! Wish I could have a few to make pita pocket for the lunch :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. I love meatballs and these look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak smacznie wygląda :). Myślę, że szybko by zniknęły :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie połączenia mięsko z serem pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh, I love this and it would disappear quickly here. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skosztuję klopsika w takim sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne klopsiki. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę wypróbować, bo danie wydaje się pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nawet sam sos, mogłabym zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam cię serdecznie w ten piękny wtorkowy dzień Właśnie Otworzyłam okno na oścież i czekam aż podjedzie samochód z pieczywem mamy już prawie przed 12:00 praktycznie pora obiadowa A to pana ze świeżymi bułkami dalej brak hahaha

    W niedzielę na obiad miałam twojego kurczaka wszyscy byli zachwyceni smakiem szkoda tylko że zrobiłam małe porcje aż ślinka dalej ciekła z pewnością przepis wykorzystam jeszcze raz i zrobię znacznie większe porcje byśmy byli syci niestety ciasteczek nie zrobiłam tym razem ale przepis ciągle jest zapisany i z pewnością wykorzystam Nawet nie masz pojęcia jakiego zrobiłaś mi smaka na te pulpety lubię takie połączenia i już nie mogę się doczekać kiedy wykorzystam twój przepis zaraz go sobie spiszę Coś mi się wydaje że z mojego 160 kg zaraz będzie 280 kg hahaha Pozdrawiam cię serdecznie Życzę ci przyjemnego dnia oraz mnóstwa kulinarnych inspiracji 🍀

    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  14. Właśnie szykuję się do zjedzenia obiadu, narobiłaś mi smaka. Wygląda przepysznie :)
    Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  15. ¡Hello!
    Beautiful photos. Great post.
    I'm your new follower. Follow for follow?
    Aprovecha La Vida Cada Día
    ¡Kiss!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawa wersja klopsików, wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie smaki, pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wczoraj zrobiłam na obiad pulpety w sosie koperkowym. A dzisiaj widzę u Ciebie pulpety z innym sosem. Serowym. Bardzo lubię pulpety, chętnie więc skorzystam z Twojej podpowiedzi na smaczny sos, smaczny obiad :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis na sos serowy na pewno wypróbuję! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  20. Lubię ser więc moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Hi!

    Thanks for sharing the post. I really want eat it!

    Kisses 💕

    OdpowiedzUsuń
  22. Już czuję ten smak na końcu języka :) Koniecznie spróbuję zrobić :D Mniam !

    OdpowiedzUsuń
  23. Niesamowicie apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. pysznie wygląda to danie

    OdpowiedzUsuń
  25. Mojemu mężowi by posmakowało.

    OdpowiedzUsuń