lipca 20, 2018

Szybkie ciasto ze śliwkami / Easy Plum Cake

Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera jogurtowe przepis
Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera 
Szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera jogurtowe przepis

Dzisiejsze szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera to jeden z najlepszych ekspresowych wypieków. Wszystkie składniki wystarczy tylko szybko wymieszać trzepaczką i za 45 minut możemy cieszyć się pysznym ciastem.

Do przygotowania jogurtowego ciasta bez miksera możemy użyć dowolnych owoców lata, ja lubię wykorzystywać do niego te owoce, które akurat mam w domu. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić zwykłą mąką, a cukier brązowy zwykłym cukrem. Smacznego:)

Jeśli lubicie szybkie ciasta z owocami, polecam moje błyskawiczne ciasto bez miksera z owocami i kruszonką:



Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera, składniki:


na małą tortownicę o średnicy 21 cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej białej),
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,

skórka starta z małej cytryny (opcjonalnie),

duża szczypta mielonej wanilii,
1/2 szklanki cukru,

1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym),
2 jajka,
1/3 szklanki oleju, 

ok. 10 małych śliwek


opcjonalnie na lukier: kilka łyżek cukru pudru plus kilka łyżek soku z cytryny


Przepis na szybkie ciasto ze śliwkami bez miksera, przygotowanie:

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, wanilię, skórkę z cytryny), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche). Wylać do wyłożonej papierem blaszki, na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Piec w 180 stopniach, około 45-50 minut. Studzić w piekarniku. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny, do konsystencji gęstego lukru. Polać gotowe ciasto.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



ENGLISH

1 1/2 cups of all purpose flour (cup=250 ml),

1/2 cup of whole wheat flour,
1 cup of greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
zest from one small lemon,
1/2 cup of sugar,

1/2 cup of brown sugar,
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
approx. 10 small plums, halved,


for the glaze: few tbsp of powdered sugar plus few tbsp of lemon juice

Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, vanilla, lemon zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Pour into the springform pan covered with parchment paper (21 cm) and bake for about 45-50 minutes. Turn off the oven and let the cake cool inside. Mic the lemon juice and powdered sugar, to create a thick glaze. Pour it over the cake. Enjoy:)


30 komentarzy:

  1. Love the easy preparation of this delicious cake!

    OdpowiedzUsuń
  2. I've never had plum cake but it sounds and looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega apetyczne ciacho! :) pozdrawiam 💚

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ze śliwkami w sezonie jest najlepsze:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasta są mega smaczne :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam takie ciasto ze śliweczkami, które jadłam u cioci. Niestety mi nigdy nie wychodzi taki ciemny kolor ciasta, a w przepisy ciocine niestety nie mam już wglądu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gorgeous masterpiece! It looks so yummy!!!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  8. i takcie ciasta lubię, szybko, łato, prosto i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie szybkie przepisy, bo u mnie krucho z czasem, a ciacha wszyscy w domu lubią :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O, to już czas na śliwki? Uwielbiam ciasta ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie ekspresowe ciasta :) To wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja w tym sezonie jadłem śliwki ale chyba z roku na rok co raz mniej mi smakują ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczny klasyk i nie moze sie nie udać

    OdpowiedzUsuń
  15. śliwki zastąpiłabym truskawkami, bo nie są to owoce, za którymi przepadam;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda świetnie- wilgotny i z dużą ilością owoców, czyli tak jak lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie :) muszę koniecznie wypróbować ten przepis, mój ukochany kocha słodkości na pewno zje całe sam :D
    Pozdrawiam cieplutko myszko :*

    OdpowiedzUsuń
  19. I love plums and this looka so beautiful !!

    OdpowiedzUsuń
  20. it looks delicious mmm.. i will use your recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda smakowicie! ;) w zeszłym tygodniu moja mama upiekła podobne ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności, lubię ciasta ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności, aż chciałoby się zjeść kawałek do porannej kawki. Zostało coś jeszcze ?
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger