wtorek, 10 lipca 2018

Włoskie bułeczki (bez zagniatania) / No-Knead Crusty Italian Rolls

Bardzo lubię włoskie pieczywo - najbardziej podoba mi się, że większość z nich nie wymaga długiego zagniatania. Co prawda, aby uzyskać tradycyjną fakturę pieczywa należy z dużym wyprzedzeniem przygotować zaczyn lub ciasto właściwe. To dzięki długiemu dojrzewaniu dzisiejsze bułeczki mają typową dla włoskiego pieczywa twardą, chrupiącą skórkę oraz puszyste wnętrze z dziurkami. Do ich przygotowania przyda się garnek żeliwny lub naczynie do zapiekania z grubym dnem. Są najlepsze w dniu upieczenia, smacznego:)

Polecam też mój włoski chleb bez zagniatania i wiejski chleb włoski:)

3 szklanki mąki pszennej,
1-2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki suchych drożdży,
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody

mąka do podsypywania ciasta

Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki - tylko do połączenia. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrastania na 8-24 godziny (moje bułeczki wyrastały prawie dobę). Po tym czasie z ciasta uformować 6 bułek - jeśli ciasto jest bardzo luźne i klejące, dosypać tyle mąki, aby dało się je łatwo zagnieść i uformować (u mnie około 1 i 1/2 - 2 szklanek mąki). Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie w piekarniku nagrzanym do 230 C umieścić garnek żeliwny lub naczynie do zapiekania z grubym dnem. Kiedy garnek będzie gorący, ostrożnie włożyć bułeczki razem z papierem (aby było łatwiej, można wyciąć 6 kwadratów z papieru , na którym rosły bułeczki i wkładać je po kolei). Piec pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej lub pokrywki) przez 30 minut, następnie ściągnąć pokrywkę i piec kolejne 10-15 minut lub do czasu, gdy bułki mocno się zarumienią).


Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

3 cups of all purpose flour,
1-2 tsp of salt,
1/2 tsp of dry yest,
1 1/2 cup of warm water

additional flour for dusting the dough

Using a wooden spoon briefly mix all the ingredients, until combine. Cover with kitchen towel and let it rise for 8 to 24 h (my dough was rising for nearly 24 h). Form 6 rolls out of the dough (if it's too loose and sticky, feel free to add even 2 additional cups of flour). Place on a baking paper, cover and let it rise for 30 minutes. In the meantime preheat your oven to 230 C and place there your Dutch oven. When your dish is hot, carefully place the risen rolls into it (use a baking paper to do so; to make it easier you can cut 6 squares out of the paper and carefully transfer the buns to the dish). Cover your Dutch oven and bake for 30 minutes. Remove the lid and bake for additional 10 to 15 minutes or until deeply golden. Enjoy)

See the original recipe.


27 komentarzy:

  1. Takich bułeczek nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze rezygnuję przez tak długi czas wyrastania :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki bardzo apetyczne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Aww te bułeczki wygladają smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Na takie bułeczki jestem chętna :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię domowe pieczywo, a te włoskie bułeczki będą w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mniam.. wyglądają pysznie, skuszę się i sama zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. I never tried this, but it looks delicious!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę kiedyś spróbować takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Love crusty bread! And no-knead is the best -- much less work. Terrific looking recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne, na śniadanie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hi!

    OMG
    The roll look delicious! I like it ❤

    Thanks for the post,
    Kisses!

    OdpowiedzUsuń
  14. akurat jest noc, a ja to ogladam i czuje, ze chce jesc <3
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki porosty przepis :) Chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń