poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Pełnoziarniste kajzerki / Whole Wheat Kaiser Rolls

Jakiś czas temu pokazywałam przepis na klasyczne kajzerki. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych bułeczek, dlatego niedawno przygotowałam je w odrobinę zdrowszej wersji z użyciem mąki pełnoziarnistej i ziarenek  słonecznika. To najlepsza baza do pysznych, kolorowych kanapek, dobrze smakują też ze słodkimi dodatkami. Smacznego:)

Na 8-10 bułeczek:


1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

1 i 1/.2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,

ok. 1/2 szklanki ziarenek słonecznika,
3/4 szklanki ciepłej wody,
7 g suchych drożdży,
1 i ½ łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
jajko,
2 łyżki roztopionego masła


na glazurę (opcjonalnie):
50 ml wody
½ łyżeczki mąki,
szczypta soli


Połączyć wszystkie składniki oprócz masła. Wyrabiać około 10-15 minut, pod koniec stopniowo dodawać masło. Zagnieść w kulę, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 i ½ godziny. Ciasto podzielić na 8-10 części, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Na glazurę: wodę zagotować z mąką i solą, mieszać by, nie powstały grudki. Naciąć każdą bułeczkę, posmarować ciepłą glazurą. Piec w 225 stopniach około 15 minut.


Zmodyfikowany przepis z tej strony.

ENGLISH:


for 8-10 rolls:

1 1/2 cup of all purpose flour,

1 1/2 cup of whole wheat flour,

approx. 1/2 cup of sunflower seeds,
¾ cup of warm water,
7 g of dry yeast,
1 ½  tsp of sugar,
1 tsp of salt,
1 egg,
2 tbsp of melted butter


for the glaze (optional):
50 ml of water,
 ½ tsp of flour,
a pinch of salt


Mix all the ingredients, except butter. Start kneading the dough. After 5-10 minutes,  gradually add butter and knead, until smooth and elastic. Cover with kitchen towel, let it sit somewhere warm for about 1 ½ hour or until it’s doubled in size. Divide the dough in 8 -10 pieces, form each piece into a ball. Place them on a baking tray and let them sit for additional 30 minutes. Prepare the glaze: boil all of the glaze ingredients, mix well. Cut the surface of each roll with a sharp knife, brush with  warm glaze.Bake in preheated oven (225C) for about 15 minutes, until golden brown. Enjoy :)


See the original recipe.

18 komentarzy:

  1. I am a loyal fan of homemade bread! These wholewheat rolls look bakery perfect, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. może kiedyś się zdecyduję zrobić domowe kajzereczki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe pieczywo jest najlepsze, a Twoje bułki wyglądają tak, że ślinka cieknie 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Yum!! They look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  5. Bułeczki domowe, to najlepsze pieczywo nie tylko na śniadanie. Dodatek mąki pełnoziarnistej zmienia je jeszcze bardziej. Wspaniały wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Póki co piekłam tylko domowy chlebuś :) będę musiała upiec i bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają te bułeczki, wypróbuję, gdy zrobi się chłodniej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kaiser rolls are my fave but don't think I've ever had a WW Kaiser. Thanks for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks great, thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale przepysznie wyglądają <3 mniam! idealne na śniadanko!

    OdpowiedzUsuń