czwartek, 2 sierpnia 2018

Rolada czekoladowa / Chocolate Jelly Roll

Tym razem polecam łatwą w przygotowaniu roladę biszkoptową z kremem czekoladowym. W środku rolady możemy też zamknąć świeże owoce, kawałki galaretki czy orzechów. Aby biszkopt nie opadł, warto zastosować znany trick z tzw. biszkoptu rzucanego, czyli zaraz po wyciągnięciu z piekarnika zrzucić blaszkę z ciastem na podłogę. Przepis znalazłam w jednej z książek Mariety Mareckiej. Smacznego:)

5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
100 g mąki,
4 łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
plaska łyżeczka proszku do pieczenia,

na krem:
250 g mascarpone,
200 ml kremówki,
50 g mlecznej czekolady,
2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę.Wymieszać mąkę, proszek i kakao, delikatnie posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach 36x30cm. Piec w 180C około 15 minut. Natychmiast po upieczeniu zawinąć biszkopt w rulon za pomocą czystej ściereczki i odstawić do ostudzenia. Przygotować krem: ubić kremówkę z cukrem na sztywno, zmiksować z mascarpone i przestudzoną, rozpuszczoną czekoladą. Wystudzony biszkopt posmarować kremem, zwinąć w roladę i chłodzić w lodówce około 1 i 1/2 godziny. Posypać cukrem pudrem, kakao lub oblać polewą czekoladową.

ENGLISH:

5 eggs,
1/2 cup of sugar,
100 g of flour,
4 tbsp of cocoa,
a big pinch of vanilla,
1 tsp of baking powder

for the filling:
250 g of mascarpone cheese,
200 ml of heavy cream,
50 g of milk chocolate, melted,
2 tbsp of powdered sugar (or to taste)

Beat the eggs with sugar, until pale, thick and fluffy. Mix the flour, baking powder and cocoa and sprinkle the dry mixture over the beaten eggs. Gently fold it in, using a spoon or a spatula. Pour the batter into a shallow baking tray covered with parchment papaer (36x30cm). Bake for about 15 minutes in 180C. Immediately roll the hot cake, using a kitchen towel and set aside to let it cool completely. Prepare the filling: beat the cream, until stiff peaks form. Add the mascarpone cheese and melted, cooled chocolate. Unroll the cake and smear with chocolate filling. Roll again into a jelly roll shape and place in a fridge for about 1 1/2 h. Sprinkle with powdered sugar, cocoa or pour over some chocolate ganache. Enjoy:)

27 komentarzy:

  1. Pyszota :) aż nabrałam ochoty na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetyczne ciacho. Podoba mi się krem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyglada:))wszystko co czekoladowe uwielbia moja córka:)))Pozdrawiam serdcznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię rolady. Twoja prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh my goodness, yum!! This looks so amazing!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. I haven't baked or had a cake roll in a long while...your chocolate jelly roll looks amazing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Roladka bardzo smacznie wygląda :D Z chęcią przetestuję przepis ^^
    Pozdrawiam ♥ wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie, koniecznie musze wypróbować:-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna :) My rolad się trochę boimy bo zawsze nam biszkopt gdzieś pęka :P

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pyyyysznosci tutaj o ciebie?
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. This chocolate roll is to die for. Looks amazing! Great job!

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm a chocolate lover, gotta try this recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna rolada! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż zgłodniałam, wygląda tak pysznie <3
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluję, wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń