niedziela, 30 września 2018

Stir fry z indyka / Turkey Stir Fry

Złożoność smaków kuchni azjatyckiej bardzo mi odpowiada i często lubię poeksperymentować z nowymi przepisami. Ostatnio bardzo posmakował nam sos do kurczaka generała Tso, dlatego postanowiłam wykorzystać go do przygotowania potrawy typu stir fry. Całość przygotowuje się ekspresowo smażąc składniki na dość dużym ogniu i pamiętając o tym, że warzywa powinny pozostać delikatnie chrupiące. Potrawa fantastycznie smakuje z ryżem, polecam, smacznego:)

Polecam też inne przepisy kuchni azjatyckiej:)

500 g piersi z indyka,
2 małe czerwone papryki,
mała cukinia,
duża cebula

sos:

łyżka startego imbiru,
3-4 ząbki drobno posiekanego lub startego czosnku,
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki miodu,
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny,
4 łyżki wody,
2 łyżki koncentratu pomidorowego


Połączyć wszystkie składniki sosu. Indyka pokroić w paseczki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, na dużym ogniu, do miękkości. Odłożyć na bok. Na patelnię po mięsie wrzucić paseczki papryki, cebulę i cukinię  pokrojone w półplasterki - smażyć do momentu, aż pozostaną delikatnie chrupiące. Dodać mięso. Zalać całość sosem, poczekać kilka minut, aż zgęstnieje. 

Przepis na sos znalazłam tutaj.

ENGLISH:

500 g of turkey breast,
2 small red bell peppers,
1 small zucchini,
1 large onion

 for the sauce:
1 tbsp of grated ginger,
3-4 cloves of minced garlic,
4 tbsp of soy sauce,
2 tbsp of honey,
2 tbsp of rice wine vinegar or lemon juice,
4 tbsp of water,
2 tbsp of tomato paste


Combine all the ingredients for the sauce, set aside. Cut the meat into thin slices. Heat a samll amount of oil in a pan, add the meat and cook on a high heat, until golden and tender.Set aside. To the same pan, add strips of redd bell pepper and onion and zucchini cut into half moons. Cook, until remain slightly crispy. Add the turkey. Pour in the sauce and wait, until thickens. Serve over rice. Enjoy:)




26 komentarzy:

  1. Lovely post dear! Have a great week! xx

    OdpowiedzUsuń
  2. Wonderful flavour and looks very appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie i myślę że jest smaczne:))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie zapisać ten przepis, zwłaszcza na sos! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem smaku, bo wygląda fantastycznie 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega smacznie :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pewnie bym się skusił jeśli byłby kurczak ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis , muszę wypróbować ;*
    https://xthy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis :) Uwielbiam takie proste rozwiązania! Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh, this looks and sounds good! I would've never thought to combine all those ingredients, so thanks for sharing! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  11. jak pysznie i kolorowo wygląda

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Dzisiaj zrobię z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzieś już coś takiego jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką kuchnię właśnie lubię. Szybką, pełną koloru i smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tego sosu nie znam. Potrawa zapowiada się bardzo smakowicie. Z chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks very delicious, dear! Thanks for sharing!
    Hugs ♥

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajne danie, rzeczywiście robi się ekspresowo, a efekt bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks so delicious once again! So how have you been doing? I hope everything is well over there!? Here life is busy but beautiful as usual :D Fall came from one day to the other and I feel cold but I keep my mood up with loads of cakes and hot baths :D
    Have a wonderful rest of the week!
    Rosa

    OdpowiedzUsuń
  19. Danie wygląda bardzo kolorowo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Love turkey! This sounds like a wonderful way to prepare it -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ ty przyrządzasz zawsze wspaniałości, jem te potrawy oczami :)

    OdpowiedzUsuń