piątek, 21 września 2018

Szarlotka z budyniem i bezą / Apple, Pudding and Meringue Shortcake

W sezonie jesiennym szarlotka to wypiek obowiązkowy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam szarlotkę z kawałeczkami jabłek przykrytych budyniem i kruszonką. Dziś podobna szarlotka z cieniutkimi plasterkami owoców i powidłami śliwkowymi, którą wzbogaciłam o dodatek bezy. Pozycja obowiązkowa do wypróbowania tej jesieni, smacznego:)

na blachę o wymiarach 36x25:
kruche ciasto:

3 szklanki mąki,
3/4 szklanki cukru plus 2 łyżki cukru waniliowego,
dodatkowo ok. 3/4 - szklanki cukru do ubicia białek, 
5 żółtek i 5 białek,
250 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia


nadzienie:
6 dużych jabłek
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
1-2 łyżki cynamonu (może być mniej),
3 łyżki cukru pudru,
szczypta wanilii


2 budynie waniliowe w torebkach po 40 g,
4 łyżki cukru,
750 ml mleka

opcjonalnie 4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotować ciasto: mąkę, cukier, masło i proszek do pieczenia połączyć na kruszonkę, dodać żółtka i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować w kulkę i podzielić na 2 części (3/4 i 1/4). Zawinąć w folię i schłodzić około 30 minut.   Dużą część rozłożyć na dno blachy, ponakłuwać widelcem i schłodzić dodatkowe 30 minut. Przygotować jabłka: owoce cienko poszatkować, połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia. Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używając 750 ml mleka. Spód ciasta posmarować powidłami, na to wylać ciepły budyń, a na budyniu ułożyć jabłka. Ubić pianę z białek na sztywno, stopniowo dodając cukier; wyłożyć na owoce. Na pianę pokruszyć mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-45 minut w 180 stopniach. 

ENGLISH:

for the crust:

3 cups of flour,
250 g of cold butter, diced,
3/4 cup of sugar plus 2 tbsp of vanilla sugar,
additional 3/4 cup of sugar for the meringue,
5 eeg yolks and 5 egg whites,
2 tbsp of powdered sugar

for the filling:

6 large apples, very thinly sliced,
2 Tbsp of potatoe starch (or corn starch),
1-2 Tbp of cinnamon,
3 Tbsp of powdered sugar,
a pinch of vanilla

2 packages of pudding mix (40 g each; unsweetened; each one requires 500 ml of milk),
4 Tbsp of sugar,
750 ml of milk,

4 tbsp plum jam, optional

Prepare the crust: mix the flour, sugar and baking powder. Add the butter and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks and knead briefly until smooth. Divide the crust in two pieces (3/4 and 1/4), form two discs out of it, cover with plastic wrap and chill in the fridge for 30 minutes. Mix all the ingredients of the apple filling, set aside. Press bigger piece of the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25cm)). Prick with a fork and let it chill for additional 30 minutes. Prepare the pudding according to package instructions, but make sure you add the sugar and use 750 ml of milk (the pudding should be thicker than usual). Brush the chilled pastry with some plum jam. Add warm pudding on top and the the apple filling on top of that. Beat the egg whites using 3/4 cup of sugar. Smear the meringue on top of the apples. Crumble the remaining pastry on top of the meringue. Bake for about 35-45 minutes in 180C. Enjoy:)


35 komentarzy:

  1. Pyszności ta Twoja szarlotka , mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szarlotki, ale u mnie praktycznie zawsze robię je tradycyjne z przepisu babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nadszedł czas na pyszne szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszności u Ciebie :) Zjadłabym taką szarlotkę z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju jakbym ją teraz pożarła ooo ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapachniało jesienią... bardzo apetyczne ciacho! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż zgłodniałam i to na samą noc! A szarlotkę uwielbiam <3
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  9. It looks really delicious, thanks for sharing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  10. szarlotkę piekę ostatnio na okrągło, ale i tej bym nie odmówiła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow, dawno nie widziałam tak apetycznej szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne ciasto! Uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotkę uwielbiam, a Twojej z pewnością bym się nie oparła tak kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja wolę prostą szarlotkę na kruchym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. THat looks so yummy.

    Ann
    https://roomsofinspiration.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniale wygląda, aż ślinka cieknie. Uwielbiam szarlotki, to ciasto idealne na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musi być pyszna! Prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis zapisany, dziękuje i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam podobne ciasto na swoje urodziny, ale bez bezy i z nieco innymi proporcjami na kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń