sobota, 6 października 2018

Serowa tarta z pomidorami / Cheesy Tomato Tart

Dziś zapraszam na przepyszną tartę serową z pomidorami. Zazwyczaj przygotowuję tartę na cieście kruchym, ale jeśli mam w w lodówce dobrej jakości ciasto francuskie, które ma w swoim składzie masło, lubię upraszczać sobie sytuację i korzystać właśnie z niego. Do swojej tarty użyłam trzech rodzajów sera: goudy, parmezanu i sera z niebieską pleśnią, ale sprawdzi się każdy Wasz ulubiony ser, na przykład camembert, feta czy ser kozi. Tarta smakuje mi najlepiej na ciepło, ale jest też smaczna w temperaturze pokojowej. Polecam, smacznego:)

Polecam też francuską tartę z kurczakiem i brokułami oraz tartę z warzywami i serem feta:)

na formę o średnicy 29 cm:

duży płat ciasta francuskiego,
szklanka startego żółtego sera,
kilka grubych plastrów sera z niebieską pleśnią lub innego pleśniowego sera,
kilka czubatych łyżek startego parmezanu,
ok. 15 pomidorków koktajlowych,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka łyżek natki pietruszki lub/i koperku,
2 duże jajka,
200 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w 200 stopniach około 15 minut, do zarumienia (jeśli obawiamy się bąbli powietrza, warto piec tartę z obciążeniem, na przykład z fasolkami umieszczonymi na papierze do pieczenia). Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Połączyć jajka ze śmietaną, startym żółtym serem, cebulą, posiekanymi ziołami i przyprawami. Wylać mieszankę na podpieczone ciasto, na wierzch dodać połówki pomidorków i grube okruchy sera pleśniowego. Posypać startym parmezanem. Piec w 200 C około 15-20 minut.

ENGLISH:

a big sheet of puff pastry,
1 cup of grated gouda cheese,
few heaping tbsp of parmesan cheese,
few big slices of blue cheese,
approx. 15 cherry tomatoes,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few tbsp of chpped parsley or/and dill,
2 large eggs,
200 g of sour cream or Greek yoghurt,
seasonings: salt, pepper, sweet and hot paprika, Herbs de Provence

Place gently rolled puff pastry into the tart pan (29cm), prick with the fork. Bake in 200C for about 15 minutes, until golden (you can also blind bake the pastry to prevent it from rising). Heat a small amount of oil in a pan, add finely diced onion and garlic, cook, stirring, until transluscent. Combine eggs, sour cream, onion, gouda cheeese, seasonings and fresh herbs. Pour it over the prebaked crust, top with crumbled blue cheeese and tomatoes cut in halves. Sprinkle with parmesan. Bake for about 15 to 20 minutes in 200C.


24 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda :). Takiej jeszcze nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! Prosty przepis, w sam raz na sobotnią imprezę i spotkanie w gronie znajomych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Such a pretty quiche! Wish I could have a huge slice :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tarty, a Twoja wygląda genialnie :) Takie smaki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie. Jest prosta do zrobienia. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. podziwiam Twoją pomysłowość, post za postem coś nowego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łatwe w wykonaniu, a takie efektowne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie:))warto spróbować:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam tarty... zjadłabym tartę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hello, my friend!! I'm back from vacation and catching up on all I've missed!! This sounds absolutely delicious and looks amazing!! Another recipe to add to my book!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie wygląda ta tarta, bardzo apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. francuz i ser-musiało być pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna, chętnie odgryzłabym choć mały kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne napewno spróbuje <3

    pauliica.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Hello to every one, since I am genuinely keen of
    reading this blog's post to be updated regularly.
    It includes good information.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda tak że zrobiłam się właśnie głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo sporadycznie jemy tarty a tarty wytrawne to już u na duża rzadkość. Twoja wersja wygląda tak apetycznie, że już tego żałujemy :P

    OdpowiedzUsuń