piątek, 12 października 2018

Ucierane ciasto ze śliwkami / Plum Cake

Śliwki to wspaniały dodatek do jesiennych ciast. Dziś proponuję ucierane ciasto z tymi owocami. Nie rośnie wysokie, ale jest bardzo smaczne i jeśli wszystkie składniki dodane do ciasta będą w temperaturze pokojowej, nie powinno być problemu z jego przygotowaniem. Świetnie smakuje z filiżanką herbaty, kawy lub kubkiem mleka. Smacznego:)

Polecam też cynamonowe ciasto ze śliwkami i szybkie ciasto ze śliwkami:)

na blaszkę o średnicy 22-24 cm:

400 g śliwek lub moreli,
200 g masła w temperaturze pokojowej,
4 jajka w temperaturze pokojowej, żółtka i białka osobno
150 g cukru pudru,
200 g mąki,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do posypania ciasta

Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać żółtka i cukier puder, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W oddzielnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Dodać do zmiksowanej masy, wymieszać. Ubić na sztywno białka i szpatułką połączyć z ciastem. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć ćwiartki owoców. Piec w 180 C, piec około 35 minut. Posypać cukrem pudrem.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

400 g of pitted plums or apricots, halved,
200 g of butter, room temperature,
4 eggs, room temperature (yolks and whites separated),
150 g of powdered sugar,
200 g of flour,
1 heaping tsp of baking powder,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar for dusting the cake

Beat the butter, until fluffy. Gradually add egg yolks and sugar, mixing well after each addition. In another bowl combine flour, baking powder and vanilla. Add to the butter mixture and mix well. Beat the egg whites, until stiff peaks form. Using a spatula, fold the beaten egg whites to the batter. Pour the mixture into springform pan (22-24) covered with baking paper, place the fruit on top. Bake for about 35 minutes in 180C. Dust with powdered sugar. Enjoy:)

See the original recipe.

23 komentarze:

  1. No boskość do zjedzenia, piękne i pyszne na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam placki ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... wygląda pysznie. Dawno nie jadłam takiego ciasta a własnie takie lubię najbardziej :) Świetne zdjęcia. Pozdrawiam i zapraszam do siebie: https://lamliwypaznokiec.blogspot.com/2018/10/zdanie-ktorego-bardzo-nie-lubie.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh yum!! This looks so delicious!! I wish I had some right now!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. fajne proste, idealne na jesień!

    OdpowiedzUsuń
  7. Plum cakes are very popular over here during Autumn...yours looks fantastic! I really love that tender soft crumb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię :) Twoje wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wygląda! Bardzo lubię ciasta ucierane, ze śliwkami tym bardziej :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdecydowanie śliwki to jeden z lepszych dodatków do ciast! Uwielbiam takie połączenia :) idealna propozycja do kawy

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie ciasta bardzo lubię :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto ze śliwkami kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie ciasta
    Narobiłaś mi smaka na nie

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam śliwki w cieście, pod wpływem temperatury stają się słodkie i bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliwki to my uwielbiamy więc i ten przepis byśmy polubiły :)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam :)to podstawowe ciasto do którego można dodać wszystko

    OdpowiedzUsuń