środa, 24 października 2018

Zupa klopsikowa / Meatball Soup

Dziś zapraszam na rozgrzewającą i bardzo pożywną zupę z klopsikami. Co prawda jest dość kaloryczna, ale talerz takiej gorącej zupy porządnie rozgrzeje w jesienne, chłodne dni. Oprócz drobiowych klopsików w zupie znajduje się też mnóstwo warzyw: cukinia, seler, marchewka, por i czosnek. Sprawdzą się jednak prawie wszystkie ulubione warzywa. Smacznego:)

Polecam też moją włoską zupę z klopsikami:)

na klopsiki:
250 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka,
duże jajko,
kilka łyżek bułki tartej,
pół małej, zeszklonej cebuli,
1-2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki,
przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, majeranek, tymianek

zupa:
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
ok. 3/4 szklanki śmietanki (lub do smaku),
pół małej cukinii,
mała marchewka,
2-3 małe ziemniaki,
2 gałązki selera naciowego,
biała część pora,
1-2 ząbki czosnku
czubata łyżka masła i czubata łyżka mąki,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek (do smaku)

Połączyć składniki na klopsiki, formować maleńkie kuleczki (mniejsze niż orzech włoski). Smażyć, tylko do zarumienia z obu stron, odłożyć. Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojone w kostkę warzywa (por i czosnek drobno posiekać), smażyć kilka minut. Dodać klopsiki, zalać całość bulionem, gotować na małym ogniu, do miękkości składników. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Rozrzedzić zasmażkę odrobiną zupy, wlać całość do garnka i dodać śmietankę. Gotować na małym ogniu kilka minut, do lekkiego zgęstnienia zupy. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

for the meatballs:
250 g of ground turkey (or chicken)
1 large egg,
few tbsp of bread crumbs,
1/2 of an cooked onion, finely chopped,
1-2 tsp of finely chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprica, thyme, marjoram

for the soup:
2 l of homemade chicken stock,
approx. 3/4 cup of heavy cream (or to taste),
1/2 of a small zucchini,
2-3 small potatoes,
1 small carrot,
2 stalks of celery,
white part of the leek,
1-2 cloves of garlic,
1 tbsp of butter plus 1 tbsp of flour,
few tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, granulated garlic

Combine all the meatball ingredients and form tiny balls (smaller than a walnut). Cook, on a small amount of oil, until golden on both sides, set aside. To the same pan, add finely chopped leek, garlic and the remaining diced vegetables. Cook, stirring, for few minutes. Add the meatballs and pour in the stock. Simmer on low heat, until tender. In a small pan melt the butter, add the flour and whisk, creating a roux. Mix with some soup and add it all in to the pot. Pour in the cream, season well and simmer for few minutes, until slightly thickens. Sprinkle with chopped parsley. Enjoy:)

17 komentarzy:

  1. Gdy za oknem coraz zimniej też lubię takie pożywne i rozgrzewające zupy :) z klopsikami musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, aż chce się spróbować, żeby jeszcze miał kto mi taką zrobić :D
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smakowita zupa :) z powodzeniem zastąpi dwa dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym :). Zresztą ja akurat uwielbiam różnego rodzaju zupy, choć takiej nie jadłam jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks so delicious and perfect for the cold weather!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm..with some garlic bread, this soup would make a very satisfying and delicious weekday lunch!

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie treściwe i pożywne zupy bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z taką zupą zamiast dwóch dań wystarczy zjeść jedno, by być sytym :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł na zupę. Podoba mi się. Treściwa i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń