poniedziałek, 5 listopada 2018

Chleb z San Francisco / San Francisco Bread

Dziś kolejny przepis na pyszny i zdrowy domowy chleb. Przepis znalazłam na blogu, który jest dla mnie prawdziwą kopalnią przepisów na fantastyczne chleby na zakwasie. Tym razem bochenek przygotowany na zakwasie żytnim z mieszanką mąki razowej i jasnej. Smacznego:)

na foremkę o wymiarach 13x27 cm:

7 g suchych drożdży,
250 g aktywnego zakwasu żytniego (lub pszennego),
200 g mąki pszennej razowej,
400 g mąki pszennej chlebowej,
1/2 łyżki cukru,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 i 1/4 łyżeczki soli,
375 ml ciepłej wody

Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do napuszenia na 5 minut. Połączyć z pozostałymi składniki i wyrabiać przy pomocy mieszadeł do ciasta drożdżowego (ok. 10 minut). Przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości na około 90 minut. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem keksówki (ciasto będzie klejące), przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości. Piec w 220 C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210-200 C i piec kolejne 30-35 minut.

ENGLISH:

7 g of dry yeast,
250 g of active sourdough starter,
200 g of whole wheat flour,
400 g of bread flour,
1/2 tbsp of sugar,
2 tbsp of balsamic vinegar,
1 1/4 tsp of salt,
375 ml of warm water

Mix the yeast with water and sugar, set aside for 5 minutes, until frothy. Combine with the rest of ingredients and knead, using a dough hook, for about 10 minutes. Cover with kitchen towel and let it rise foe about 90 minutes. Place the dough into a bread pan (13x27cm) lined with parchment paper (the dough may be very sticky at this point). Cover with kitchen towel and let it double in size. Bake in 220 C for 10 minutes, turn the heat down to 210-200C and bake for additional 30-35 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.


28 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb i wszelkie pieczywo, to jestem pewna, że by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. un très bon pain j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  3. Yum!! This looks so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego chleba nie jadłam. Wygląda mega apetycznie a dodatek octu jest dla mnie dużym zaskoczeniem

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam chleb pieczony w domu! Ten prezentuje się rewelacyjnie. Pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój pierwszy chleb na zakwasie jeszcze przede mną ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten chlebek musi być rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  8. what amazing and tasty bread! love it!

    OdpowiedzUsuń
  9. This would be great to go with some steaming hot soup or salad for a satisfying and delicious lunch!

    OdpowiedzUsuń
  10. I couldn't refrain from commenting. Very well written!

    OdpowiedzUsuń
  11. Na takie pieczywo jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To był mój ulubiony chleb na zakwasie. Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś. Nie piekłam go chyba od 5 lat.

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda na pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięciutki, świeży i pchnący *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam robić domowy chleb! Uważam, że jest 100 razy lepszy i smaczniejszy od tego kupionego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any recommendations?

    OdpowiedzUsuń
  17. Samo zdrowie, kciuk w górę :)
    http://wtrybieoffline.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. ech muszę i ja w końcu wrócić do pieczenia chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, wygląda bardzo apetycznie, też ostatni mam fazę na domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam domowe pieczywo. Obecnie, od czasu do czasu, piekę 100% żytniego razowca na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Very good, I'm sure! San Francisco sour dough is perfect and this is a great recipe to try!

    OdpowiedzUsuń
  22. Hi, Neat post. There's a problem together with your web site in web explorer, might test this?

    IE nonetheless is the marketplace chief and a good component of other people
    will leave out your magnificent writing due to this problem.

    OdpowiedzUsuń