stycznia 16, 2019

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami / Chicken and Vegetable Baked Crepes


Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami przepis
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami


Kurczak i warzywa to zawsze najlepszy duet do zamknięcia w tortilli, zapiekankach czy calzone. Dziś polecam zapiekane naleśniki z kurczakiem, warzywami, serem i sosem pomidorowym. Naleśniki możemy też zapiec z sosem śmietanowym lub pieczarkowym, a warzywa użyte przez mnie wymienić na dowolne ulubione jarzyny. To nie może nie smakować:) Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na kurczaka:)

Polecam również moją pyszną zapiekankę gyros z kurczakiem:




Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami, składniki:


na 8 dużych naleśników:

2 jajka,
200 g mąki,
szklanka mleka,
szklanka wody,
szczypta soli,

farsz:


500 g kurczaka (pierś),
papryka,
cebula,
mała cukinia,
2 ząbki czosnku,
garść szpinaku,
kilka łyżek ugotowanej ciecierzycy, opcjonalnie
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
ok. 1/4 - 1/2  szklanki wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki,
ok. 3/4 szklanki startego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie, granulowany czosnek


Zapiekane naleśniki z kurczakiem i warzywami, przygotowanie:


Przyrządzić naleśniki: Jajka rozmieszać, stopniowo dodawać mąkę i płyn. Posolić. Smażyć do lekkiego zarumienienia na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Farsz: mięso pokroić na małe kawałki, warzywa (oprócz szpinaku i ciecierzycy) pokroić w kostkę.  Na niewielkiej ilości tłuszczu zrumienić mięso, odłożyć i dodać posiekane warzywa. Gdy się lekko zrumienią, podlać niewielką ilością wody, dodać kurczaka i dusić do miękkości składników (gdyby płyn za szybko wyparował, dodać więcej płynu). Pod koniec gotowania dodać szpinak i ciecierzycę. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z małą ilością wody - sos powinien być gęsty, nie wodnisty (w razie potrzeby dodać więcej mąki). Mięso i warzywa w gęstym sosie nakładać na naleśniki, posypać serem, zwijać w rulony. Połowę sosu pomidorowego wylać do naczynia do zapiekania, ułożyć naleśniki. Polać resztą sosu, posypać serem. Zapiekać do rozpuszczenia się sera i podgrzania całości w 180C około 20 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



ENGLISH:

for 8 big crepes:

2 eggs,
200 g of flour,
1 cup of milk,
1 cup of water,
a pinch of salt

for the filling:

500 g of chicken breast,
1 red bell pepper,
1 small zucchini,
a handful of spinach,
few tbsp of cooked chickpeas,
approx. 3/4 cup of grated of cheese,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 tsp of cornstarch or potato starch,
approx. 1-4 - 1/2 cup of water or chicken stock,
few tsp of chopped parsley.
seasonings to taste: salt and pepper, sweet and hot paprika, Herbs de Provence, granulated garlic

1 1/2 cup of homemade tomato sauce

Prepare the crepes: briefly whisk the eggs. Gradually start adding the flour and the liquid. Add a pinch of salt. Heat a small amount of oil in a pan, add a ladle of a batter and swirl to completely cover the bootom of the skillet. Cook for few minutes on both sides, until lightly golden. Set aside. Cut the meat into bite size pieces, finely chop the vegetables. Heat a small amont of oil in a pan, add the meat and veggies, cook, stirring, for few minutes. Add some liquid and simmer on low heat, until tender (add more liquid if evaporates too quickly). Add the spinach and chickpeas. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the pan, and cook for additional minute or until thickens. Spoon portions of the filling on each crepe, sprinkle with cheese and fold. Pour half of the tomato sauce into the baking pan, place crepes pour over the remaining sauce. sprinkle with more cheese. Bake in 180C for about 20 minutes or until heated through. Enjoy:)

33 komentarze:

  1. Muszę takie zrobić na weekend, ale bez kurczaka 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. What a fantastic idea! Homemade crepes and healthy chicken filling...absolutely mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają Twoje naleśniki ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  4. I bez kurczaka, będzie u mnie pyszna, <3

    OdpowiedzUsuń
  5. We love crepes, thes elook stunning!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż zaczęło mi w brzuchu burczeć

    OdpowiedzUsuń
  7. A w takiej wersji naleśników jeszcze nie jadłam, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I haven't made crepes for ages, and have been thinking about them lately. They're good, aren't they? And yours look terrific. Thanks for the inspiraiton!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ apetycznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach... ślinka jak zwykle aż ścieka mi po brodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Another one I'm going to try!! This looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam naleśniki zarówno na słono jak i na słodko. Te wyglądają bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczne danie :) Zdecydowanie moje smaki. Zapraszam do dzielenia się przepisami w kulinarnej grupie https://www.facebook.com/groups/978045118956536/

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, akurat dziś mam naleśniki :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Posmakowałyby moim rodzicom :)

    OdpowiedzUsuń
  16. aww...delicious.
    thank you for recipe.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyglądają zachęcają do schrupania

    OdpowiedzUsuń
  18. Every weekend i used to go to see this web site, for the reason that i want enjoyment, as this this web site
    conations genuinely nice funny information too.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger