środa, 9 stycznia 2019

Zupa ziemniaczana z serem / Cheesy Potato Soup

Dziś polecam jedną z naszych ulubionych zup, czyli pożywną zupę ziemniaczaną z serem. Jeśli nie dodamy do niej boczku lub wędliny, jej kluczowym składnikiem będzie słodka wędzona papryka w proszku, która zapewni wegetariańskiej zupie odpowiedni  ,,mięsny" smak.  To wspaniała propozycja  na mroźne dni, smacznego:)

ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego,
5 dużych ziemniaków,
czerwona papryka,
mały por,
2 ząbki czosnku,
marchew,
150 ml śmietanki,
kilka czubatych łyżek startego żółtego sera,
ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
mały pęczek szczypiorku,
kilka plastrów boczku lub szynki (opcjonalnie),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, wędzona papryka, gałka muszkatołowa, tymianek

Ziemniaki, marchew, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę, por i czosnek drobno posiekać. Warzywa zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu.Zalać składniki bulionem i gotować na małym ogniu, do miękkości. Pod koniec gotowania wlać śmietankę rozmieszaną z mąką oraz wrzucić starty ser, gotować jeszcze kilka minut, do zgęstnienia. Doprawić do smaku, posypać posiekanym szczypiorkiem.

ENGLISH:

approx. 2 l of homemade chicken or vegetable stock,
5 large potatoes,
1 red bell pepper,
1 small leek,
2 cloves of garlic,
1 carrot,
150 ml of heavy cream,
2 tbsp of potato starch or cornstarch,
few heaping  tbsp of grated cheese,
1 small bunch of chive,
few slices of ham or bacon (optional),
seasonings to taste: salt, pepper, smoked paprika, thyme, nutmeg


Dice the veggies and bacon. Heat a small amount of oil in a pan, add your chopped ingredients and cook, stirring, for few minutes, until lightly golden. Cover with stock and cook, until tender. Pour in the cream mixed with starch and add the cheese, simmer for few minutes, until thickens.Season to taste, sprinkle witch chive. Enjoy:)

27 komentarzy:

  1. Dawno ziemniaczanej nie jadłem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No Kochana, zrobię na bank na kostce warzywnej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. sycąca i rozgrzewająca:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i na pewno jest bardzo pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie 😀 Jest pyszna i mega sycąca.

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks good. My husband would love this! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  7. Exactly what I would love in this rainy windy cold January!

    OdpowiedzUsuń
  8. look delicious.
    thank you fort sharing your recipe

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie mam ostatnio smak na zupę ziemniaczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mój tata lubi takie zupy ale z serem nie jadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. W 2019 jestem zdecydowaną fanką zup! Ale bym takową zjadła.
    Wygląda wspaniale i na pewno jest przepyszna.
    Pozdrawiam serdecznie, zaginiona Megly ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowo i smakowicie. Ostatnio mam ochotę trochę pogotowac, więc możliwe, że się skusze.

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi dobrze! Zupy są świetnym wyborem przy pogodzie, jaka panuje na zewnątrz!

    OdpowiedzUsuń
  14. I don't eat much soup, but potato is my favorite and this recipe looks so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  15. Hello,

    So cute !

    Sarah, https://sarahmodeee.fr/

    OdpowiedzUsuń
  16. I love your post dear! If you want you can check out my blog.I write about fashion, beauty, and lifestyle.Maybe we can follow each other and be great blogger friends!

    http://herecomesaajla.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam ziemniaczankę, ale z serem jeszcze nie robiłam. Dziekuje za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. que buena pinta !!!Que tengas feliz año!!! 🎄🎄🎄

    OdpowiedzUsuń
  19. This post is priceless. When can I find out more?

    OdpowiedzUsuń
  20. ja dziś robię pomidorową krem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. O proszę, z taką wersją się jeszcze nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawa propozycja, musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń