maja 20, 2019

Babka z makiem i żurawiną / Cranberry Poppy Seed Bread

Dziś zapraszam na prostą babkę ucieraną z niewielką ilością maku i kwaskowatymi żurawinami. Tak naprawdę do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się wszelkie ulubione bakalie, na przykład rodzynki. Podczas przygotowania warto pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, to gwarantuje udany wypiek.  Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml:
1 i 1/2 szklanki mąki,
szklanka suszonej żurawiny,
3-4 łyżki maku,
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej),
3/4 szklanki cukru,
100 g masła (w temperaturze pokojowej),
4 jajka (w temperaturze pokojowej),
łyżka skórki startej z cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody

Żurawinę obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Mąkę wymieszać z makiem, skórką z cytryny, sodą i proszkiem. Jogurt lub śmietanę połączyć z sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Następnie wsypać stopniowo suche składniki, na przemian ze stopniowo dodawanym jogurtem. Wmieszać żurawinę, Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec około 45-50 minut w 180 C.


Zmodyfikowany przepis z książki Muffinkowe poczęstunki.

ENGLISH:

1 1/2 cup of flour,
1 cup od dried craberries,
3-4 tbsp of poppy seeds,
3 tbsp of sour cream or Greek yogurt,room temperature,
3/4 cup of sugar,
100 g of butter, room temperature,
4 eggs, room temperature,
1 tbsp of lemon zest,
2 tbsp of lemon juice,
1 1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,

Coat the cranberries in a bit of  flour, set aside. Mix the flour, poppy seeds, lemon zest, soda and baking powder. Combine yogurt/cream with lemon juice. In another bowl cream the butter with sugar, until fluffy. Gradually add egss, whisking well after each addition. Gradually add your dry ingredients and yogurt, mix well, to combine. Fold in the cranberries. Place the batter in a bread pan lined with baking paper (10x20cm) and bake for about 45 to 50 minutes in 180C. Enjoy:)


57 komentarzy:

  1. It looks so delicious!! Thanks so much for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds delicious with a cup of coffee for breakfast.

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne szybkie i smaczne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. I love cranberries!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale dawno nie jadłam ciasta z makiem! :) fajnie wygląda ta babka:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poppy and cranberry are my husband's favourites. This loaf has a beautiful smooth and tender crumb and is definitely a perfect treat for him.

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so good, thanks for sharinv the recipe, too. I just had blueberry pancakes. Have a great week, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. A zjadłabym coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wypróbuję Twój przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks delicious, I am a great fan of cranberries that we usually have over the Christmas period.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale fajne urozmaicona . Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Loved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  14. Z żurawiną to musi fajnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie ^^ Może skuszę się przetestować przepis ^^
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Nati! Twoja babka wygląda obłędnie!
    Mam ogromną ochotę na coś słodkiego. Bardzo rzadko robię ciasta ponieważ ale mój Eryk nie przepada za nimi.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ciasta to ja mogę piec:)

    OdpowiedzUsuń
  18. cranberry is one of my favorites...yummy

    OdpowiedzUsuń
  19. Mak i żurawina - ciekawe zestawienie smaków. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. I would enjoy this for breakfast with a hot cup of tea. It sounds scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cranberries and poppy seed combination sounds great. I love cakes with poppy seed. I'd love to try this recipe, this cake looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  22. Thanks a lot :D

    I really need to try this recipe!
    looks delicious

    NEW REVIEW POST | L'ÓREAL: INFAILLIBLE 24H FRESH WEAR FOUNDATION!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Such a delicious cake, I ove it and I will try it next weekend.

    OdpowiedzUsuń
  24. I would love a slice.

    I learn to enjoy poppy seeds not long ago.

    OdpowiedzUsuń
  25. Apetyczne ciasto. Ciekawy przepis! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo apetycznie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  28. Proste i smaczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam wszelkiego rodzaju babki :) Moja ulubiona to oczywiście czekoladowa :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam domowe babki! Bo kupne są za suche dla mnie, a ta ma jeszcze dodatkowo żurawinkę!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Mercy, pass a slice over, please! It looks and sounds delicious, Natalia! Thanks for recipe!

    OdpowiedzUsuń
  32. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciekawe połączenie smaków.
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  34. My very favorite ingredients: cranberries, poppy seeds, greek youghurt, lemon juic, baking powder/soda. I'll usually be stingy on butter and sugar.
    The slice of bread on the plate looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  35. It looks so good! Great recipe.

    www.fashionradi.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Me gustaría probar un trozo se ve muy exquisito,abrazos.

    OdpowiedzUsuń
  37. I imagine this smells great in the oven!

    OdpowiedzUsuń
  38. Thanks a lot :D

    have a nice day, my friend

    NEW OS5MAIS POST | 5 DRESSES TO ROCK THIS SPRING!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Choć maku nie lubię to na tą babkę skusiłabym się bez dwóch zdań,

    OdpowiedzUsuń
  40. Jej! Wygląda mega apetycznie! ♥

    fascyNATKA

    OdpowiedzUsuń
  41. Such an interesting recipe. Looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  42. I wish I had some of your cranberry poppy seed bread to go with my coffee right now. Looks wonderful!

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger