sierpnia 16, 2019

Grecki chleb Daktyla / Greek 'Daktyla" Bread


Chlebek Daktyla to popularne w Grecji, Turcji i na Cyprze pieczywo, formowane w kształt grubych bułeczek-paluchów. To chlebek mieszany, który zawiera białą mąkę pszenną, pełnoziarnistą i kukurydzianą. Pasują do niego przede wszystkim wytrawne dodatki, ale dobrze skomponuje się też z dżemem czy miodem. Kroi się go tak jak tradycyjny chleb, ale niektórzy lubią go tez jeść jak bułeczki, odrywając po kawałku. Jak wszystkie ciasta drożdżowe, po zagnieceniu możecie je odstawić do wyrośnięcia na noc do lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:)

na bochenek:
350 g mąki pszennej,
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!),
300 ml ciepłej wody,
7g suchych drożdży,
łyżeczka soli (lub troszkę więcej),
łyżka oliwy lub oleju,
łyżka płynnego miodu,
sezam do posypania chlebka

Drożdże połączyć z wodą i miodem, odstawić na 5 minut do napuszenia. Po tym czasie dodać do reszty składników. Wyrabiać około 10 minut. Uformować ciasto w kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (można też włożyć na noc do lodówki). Po tym czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Posypać sezamem. Piec w 210-220 C około 25 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

for one loaf:

350 g of bread flour,
75 g of whole wheat flour,
75 g of corn flour (the yellow one, not the starch!),
300 ml of warm water,
7 g of dry yeast,
1 tsp of salt, (or a bit more),
1 tbsp of oil,
1 tbsp of liquid honey,
some sesame seeds

Add the yeast and sugar to the water, set aside for 5 to 10 minutes. Combine with the rest of ingredients and knead for about 15 minutes. Form a ball, cover with kitchen towel and let it rise for 60 to 90 minutes (or let it rise in the fridge overnight). Divide the dough into 6 pieces, form into an oblong bun shape. Place the buns on a baking tray lined with baking paper (place the buns closely to each other, forming a loaf shape). Let it rise for additional 30 to 40 minutes. Sprinkle with sesame seeds and bake in 210-220C for about 20 minutes. Enjoy:)


See the original recipe.

67 komentarzy:

  1. Great post, Thanks for sharing,
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny chlebek, wart wypróbowania :D
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś spróbować! Nie lubię jasnych, sklepowych chlebów, chyba, że mają jakieś dodatki. A ten chleb ma mój ulubiony sezam i jest prosty w zrobieniu.

    ZAPRASZAM DO MNIE!
    Mój blog
    Mój Instagram
    Mój Studygram

    OdpowiedzUsuń
  4. Great recipe, I love bread. Have a great weekend, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. This bread is very special with sprinkle of sesame seeds :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I'm a great lover of bread, corn flour, greek products, sesame seeds. We have it all here in your recipe. Yummi!It looks good on the plate!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kupne chleby przestały mi smakować, więc ten przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. That sounds like a very tasty bread! I should try making it. Need to buy some yeast.

    OdpowiedzUsuń
  9. This bread is gorgeous! A warm slice with some butter, please...

    OdpowiedzUsuń
  10. Thanks a lot :D

    I really need to try

    NEW REVIEW POST | MAKEUP REVOLUTION EYE SHADOWS, WORTH IT?
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada naprawde apetycznie, pytanie jak smakuje <3 Musze sie kiedys odwazyc na upieczenie takiego chleba, ale po ostatniej cytrynowce (ciacho) zrezygnowalam z pieczenie - zakalec jak nic

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam takiego chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  13. It's amazing just two tsp of liquid hold all this together.

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno pysznie smakuje z dżemem . Pyszności na śniadanko na tarasie i nie tylko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks good with the sesame seeds on top.

    OdpowiedzUsuń
  16. I could probably eat the whole loaf of hleb myself!

    OdpowiedzUsuń
  17. Super! Bardzo chciałabym nauczyć się piec chleb. ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Yum. There is very little which smells better than baking bread...

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks so delicious!! I love bread!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. Homemade bread is way to go! This looks scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  21. Nothing beats a fresh loaf of bread. I'd use some Irish butter and serve it with some warm tea. Yum!

    OdpowiedzUsuń
  22. Love the ingredients in this recipe It looks amazing too xoxo Cris
    http://photosbycris.blogspot.com/2019/08/you-are-in-charge.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Przymierzałam się kiedyś do pieczenia chleba. Może w końcu spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Che meraviglia il tuo pane, complimenti!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. A beautiful loaf of bread. Happy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh this bread looks absolutely scrumptious!!
    Wow, I simply have to bake some...😊😊
    Thank you so much for sharing!

    Have a fabulous weekend!

    Big Hugs ❤❤❤❤❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszny chlebek. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. yummmmmmm! How beautiful and tasty! I'm coming right over, Natalia! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny chlebek jak malowany :-)Uwielbiam domowe pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  30. Looks like a hearty and tasty bread!

    OdpowiedzUsuń
  31. Brzmi tak łatwo i przyjemnie... :) a wygląda - smakowicie! nie jestem zbyt dobra w wypiekach, ale prostota tego przepisu bardzo mnie kusi! Chyba spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Amazing. We're also very big on bread... in Bulgaria.

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam robiła chleb,ale nie taki ❣

    OdpowiedzUsuń
  34. Jako, że chlebek lubię piec to na pewno przepis wypróbuję, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Sounds amazingly simple!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Zjadłabym taki domowy i smaczny chlebek. Bardzo apetycznie wygląda ten chleb grecki.

    OdpowiedzUsuń
  37. Il pane che faceva mio nonno nel suo forno a legna ... bei ricordi
    buona serata

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  39. Takiego jeszcze nie próbowałam :)
    Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  41. It looks delicious.

    I did not make bread for a while. But always love homemade bread. 😊

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie znam tego chlebka, ale wygląda bardzo fajnie, ma bardzo ciekawy kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Looks really good, thanks for sharing!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo apetycznie wygląda, może go upiekę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Thanks a lot :D

    have a nice day, my friend

    NEW OUTFIT POST | IT’S ALL ABOUT NUDE!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  46. wygląda rzeczywiście jak z greckiej piekarni:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Taki chleb, to prawdziwa magia :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wow the bread looks delicious <3 Thank you for sharing it *_*

    Have a nice day :*

    I followed you. I hope you can follow back :D

    http://makeyourperfectstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  49. oh i love bread...and how wonderful to make it yourself. it looks really good, your pictures are always so beautiful!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. Oh, this Greek bread made me smile. I think I could eat bread and butter alone for dinner. I don't know if I told you, but I'm part Greek also. My father was Greek and Polish. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  51. This does look good, many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  52. looks compelling my friend!

    my late mom was fond of yeast ,she used to make yeast by her own and would use it to make many dishes she used for her health care

    OdpowiedzUsuń
  53. Ostatnio chodzi za mną by spróbować upiec samodzielnie chlebek - ten z Twojego przepisy wydaje mi się akuratny. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger