sobota, 7 marca 2015

Ciasto z jabłkami i kruszonką (apple bread)

Dziś kolejne proste ciasto z owocami - przygotowanie amerykańskiego apple bread zajmuje nie więcej niż 10-15 minut, składniki wystarczy tylko dokładnie wymieszać szpatułką i przelać ciasto do małej keksówki. Możemy do niego dodać rodzynki lub żurawinę, a kruszonkę wzbogacić o orzechy włoskie. Dzięki jabłkom ciasto jest niezwykle wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Jako że jest to przepis amerykański, do odmierzania warto posłużyć się szklanką o pojemności 240 ml. Smacznego:)

Przepis Laury Vitale.

Polecam również moje ciasto bananowe i ciasto pomarańczowe

½ szklanki oleju,
szklanka cukru,
¼ szklanki mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,

szczypta soli,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
2 szklanki mąki,
4 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach (na wiórki, należy je dobrze odcisnąć)
opcjonalnie ½ szklanki suszonej żurawiny,
½ łyżeczki cynamonu,
skórka starta z połowy pomarańczy

na kruszonkę:
2 łyżki mąki
¼ szklanki brązowego cukru,
3 łyżki zimnego masła


W misce połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Jeśli używamy żurawiny, wymieszać ją z 1/4 mieszanki mąki. W drugim naczyniu wymieszać jajka, olej, cukier, mleko, ekstrakt i skórkę. Dodać jabłka, a następnie mieszankę mąki i żurawinę; szybko, ale dokładnie wymieszać. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypać kruszonką i piec około godziny w 180 stopniach.

32 komentarze:

  1. Kocham ciasto z kruszonką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda :))

    Pozdrawiam
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to pięknie, tak swojsko, wygląda...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta są zawsze dobre ;) Ja niestety aż do maja rezygnuję z jabłkowyvh ale inne owoce tez beda ok

    OdpowiedzUsuń
  5. coś pysznego, to ciasto musiało być bombowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham ciacha z kruszonką:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I takie ciacho za mną ostatnio chodzi właśnie....

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm już czuję ten zapach! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z moich ulubionych ciast,a najbardziej lubię kruszonkę:))

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda smakowicie:) zjadłabym kruszonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z jabłakami są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychotka, wspanialy przepis na weekend, niedzielne popoludnie przy kawie. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowne ciacho !!! jablek duzo więc pora coś takiego pysznego zrobic :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kuszące! jestem ciekawa, jak wygląda w przekroju:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie ciasta! :) chętnie bym skosztowała...

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne ciacho. Bardzo lubię kruszonkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne ciasto zjadłabym kawałek do herbaty. Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  18. Proste a pyszne, poproszę kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie wygląda. ;] Wszystko, co z kruszonką, jest dobre.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale się prezentuje, a do tego ta kruszonka... :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z chęcią bym zjadła kawałek tego ciasta... ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. już dawno nie było u mnie ciasta z jabłkami... :) Apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale wymyślne danie - poczęstuj :)))

    OdpowiedzUsuń