środa, 25 marca 2015

Kurczak pieczony w indyjskiej paście

Uwielbiam indyjską kuchnię i od czasu do czasu próbuję przygotować jej dania w domu. Dziś bardzo pikantne udka po indyjsku - ilość chili dostosowujemy  w tym przepisie do smaku (oryginalnie powinno być 3-4 łyżeczki, ja dałam 2 i mięso było bardzo pikantne). Podajemy z ryżem i chłodzącymi dodatkami np. ogórkiem lub sosem na bazie jogurtu. Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.
Polecam też mój przepis na indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią.

dla 2 osób:
2 duże udka z kurczaka,
na pastę:
2-4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
kilka łyżek soku z cytryny,
1/4 łyżeczki imbiru,
łyżeczka czosnku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
3 goździki (roztłuczone na proszek),
łyżeczka kuminu,
sól, pieprz
łyżka oliwy,

Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle soku z cytryny lub/i wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka). Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).

30 komentarzy:

  1. Brzmi pysznie, chociaż ja teraz ze względu na problemy żołądkowe mojego M. staram się gotować nieco łagodniej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki uwielbiam kuchnię indyjską

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten kurczaczek to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne, lubię wszystko co pikantne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie znam kuchni indyjskiej dlatego chętnie bym spróbowała. ale w łagodniejszej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja lubię raz na jakiś czas zjeść coś ostrzejszego. Fajny pomysł na danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj uwielbiam takie smaki, kurczak musiał być obłędny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie pikantne podróże kulinarne bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. na pewno jest aromatyczny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię pieczone mięso w takich przyprawach;)

    OdpowiedzUsuń
  11. To danie jest zdecydowanie dla mnie! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O, będę miała indyjski obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki trochę ognisty kurczak. Ciekawa jestem jak smakuje z tymi przyprawami :) Ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Połówkowi na pewno by bardzo smakowało! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już po składnikach widzę ze by mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kurczak po indyjsku to zdecydowanie coś dla mnie. Do tego pięknie i zachęcająco wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny orientalny smaczek ;) też lubię na pikantnie ;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. musiał smakować wyśmienicie! wow.. z wielką chęcią skusiłabym się na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  19. oj, zjadłabym takiego kurczaczka:D

    OdpowiedzUsuń