piątek, 1 maja 2015

Drożdżowe ślimaczki z dżemem

Uwielbiam ciasta drożdżowe, bo jak na razie wszystkie tego typu wypieki mi się udają:) Jakiś czas temu bardzo posmakowały mi moje drożdżowe bułeczki z cynamonem, a ostatnio postanowiłam przyrządzić je w wersji bez cynamonu, za to z dodatkiem domowego dżemu z czarnej porzeczki. Oczywiście możemy tu wykorzystać ulubiony dżem czy powidła. Same bułeczki nie są bardzo słodkie, dlatego warto oblać je lukrem. Smacznego:)

na ok. 16 bułeczek:

ciasto:

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

dżem (wykorzystałam mały słoiczek, wystarczy ok. 6 łyżek),
na lukier: kilka łyżek ciepłego mleka lub gorącej wody plus kilka łyżek cukru pudru

Ciasto przyrządzić według przepisu na cynamonowe bułeczki.Po rozwałkowaniu posmarować dżemem, kroić na plastry, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Upieczone bułeczki oblać lukrem sporządzonym z cukru pudru i mleka lub wody.

35 komentarzy:

  1. Jakie urocze ślimaczki. Uwielbiam drożdżowe przysmaki, zwłaszcza te jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, najcieplejsze są najlepsze:D

      Usuń
  2. Uwielbiam drożdżowe ciasto ,muszę wypróbować Twoje ślimaczki :)
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! :D cóż tu więcej powiedzieć :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, jadłam podobne ale z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kwadratowe też mogą być, ale przyzwyczajona jestem do okrągłych zawijasków... chociaż w sumie i tak się je zje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma nic lepszego niż takie świeże domowe drożdżoweczki. Ślimaczków u mnie w domu się akurat nie praktykuje, jedynie bułeczki-rogaliczki z nadzieniem. Także ślimaczki znam jedynie z cukierni ;) pozdrowieńka i miłego majowego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne. Jakie duże. Jakie kuszące.... :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślima, slimak pokaż rogi...;) Ale pychota!

    OdpowiedzUsuń
  9. robię bardzo podobne i bardzo je lubię;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam je, wyszły znakomite! ;)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne drożdżowe bułeczki. Na śniadanie idealne. Porywam jedną i uciekam .
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  12. Poproszę 2 kawałki! Cudnie wyglądają i na pewno pięknie pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie buły. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojj tak, drożdżowe ślimaczki są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie buleczki. Narobilas mi smaku. Ostatnio stale cos gotuje z synem (ma pasje do kuchni), musze sciagnac sobie ten przepis, bo to cos co fajnie bedzie robic sie z dzieckiem, sporo rozwalkowywania i ugniatania. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie bym zjadła i to z dokładką:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności, jak zawsze ślinka cieknie ;)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, these look so good - like the perfect sweet snack with the afternoon tea on a Sunday like this one :)
    Good to hear that you have a long weekend and that you are able to relax a lot! I hope you enjoy it!
    xx
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja za takimi zbyt nie przepasam, ale może dziadkowi zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Drożdżowe wypieki uwielbiam. Cudne Ci wyszły te ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne, puszyste ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Apetycznie wyglądają, wyobrażam sobie jak muszą pachnieć i smakować!

    OdpowiedzUsuń