piątek, 22 maja 2015

Oszukane gołąbki

Gołąbki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań. Kiedy pojawiła się młoda kapusta, postanowiłam przyrządzić je w trochę innej, szybszej wersji, czyli w postaci gotowanych klopsików nadziewanych kapustą. Moje oszukane gołąbki możemy przygotować na dwa sposoby- najpierw podsmażyć, a potem ugotować w sosie pomidorowym lub ugotować w bulionie i podać polane sosem. Tak czy inaczej zawsze będą pyszne. Smacznego:)

ok. 600 g mielonego mięsa,
ok. 2/3 małej główki młodej kapusty (powinno być jej trochę mniej niż mięsa),
ok. 150 g ryżu,
jajko (lub dwa),
opcjonalnie mała, drobno pokrojona i przesmażona cebula,
opcjonalnie kilka łyżek bułki tartej (tyle, by klopsiki się nie rozpadały),
sól, pieprz, majeranek
ew. bulion jarzynowy lub drobiowy do ugotowania klopsików

sos pomidorowy według przepisu na sos do faszerowanych cukinii (z podanego przepisu wychodzi dużo klopsików, dlatego może być potrzeba przygotowania podwójnej porcji sosu)

Kapustę poszatkować lub posiekać w kostkę, podgotować kilka minut we wrzątku, odcedzić. Składniki na klopsiki połączyć i dokładnie wyrobić. Formować klopsiki dowolnej wielkości (mniejsze szybciej się ugotują; warto przyrządzić jednego na próbę, by sprawdzić ilość przypraw oraz konsystencję) i ugotować w bulionie lub też podsmażyć, a następnie ugotować w sosie pomidorowym. Podawać z ziemniakami i surówką.

23 komentarze:

  1. E tam oszukane :D Jak dla mnie super gołąbki. Jestem gołąbkomaniaczką :) Takie klopsikowe gołąbki też muszą być dobre, choć chyba takowych jeszcze nie jadłam. Takie danie z młodą kapustą to pyszotka :) Pozdrowienia serdeczne, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te oszukane gołąbki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała wypróbować ten przepis..koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem robię takie małe oszustwo, i podaję takie gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam je,są pyszne:) czyżby zmiana szaty na blogu?bardzo ładnie,sympatycznie i przejrzyście:)

    OdpowiedzUsuń
  6. gołąbki, nawet te oszukane, to jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również uwielbiam gołąbki :)
    Musze wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają smacznie, zapisuję przepis !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobiłaś mi ochoty na gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też takie robię :D Mi tam bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm, we are having chili sin carne tonight, with tofu and lots of beans and corn. I love chili! I am sure you are having a wonderful long weekend for Pentecost with your family, am I right :)? We have Monday off and for the first time in weeks we have no guests so we just enjoy spending time at home :)
    xx
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja kocham gołąbki wegetariańskie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Skład sie zgadza? Zgadza, a więc żadne oszukane, tylko na skróty :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja takich oszukanych jeszcze nie robiłem, a gołąbki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale smacznie wygląda! :) ♡

    OdpowiedzUsuń