środa, 19 sierpnia 2015

Kurczak Cacciatore

Ostatnio dużą popularnością na moim blogu cieszył się przepis na kurczaka Piccata, dlatego postanowiłam opublikować kolejne, pyszne, włoskie danie z wykorzystaniem drobiowego mięsa. Sos pomidorowy to chyba ulubiony sos w naszym domu - do tego dania użyłam bardzo smacznych, świeżych pomidorów, ale poza sezonem radzę użyć tych z puszki. Przepis mojej ulubienicy, Laury Vitale. Smacznego:)

podwójna pierś kurczaka (można też użyć udek bez skóry i kości),
duża papryka,
ok. 250-300 g pieczarek,
puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory średniej wielkości,
cebula,
2 ząbki czosnku,
10-15 listków świeżej bazylii,
ok. 1/2 szklanki czerwonego wina,
sól, pieprz, chili w proszku (można użyć chili w płatkach), tymianek

Pierś pokroić na małe kawałki, paprykę w paseczki, pieczarki w plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, przesmażyć na małej ilości tłuszczu do zarumienienia. Na patelnię po kurczaku wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut, dodać pieczarki i czosnek. Dusić wszystko ok. 7 minut - składniki powinny wypuścić płyn. Wlać wino, zredukować. Do składników na patelni dodać kurczaka, doprawić chili, wrzucić drobno pokrojone lub rozgniecione pomidory wraz z sokiem. Wrzucić połowę bazylii i dusić wszystko na małym ogniu około 40 minut (można dłużej), aż sos zgęstnieje. Sprawdzić, czy sosu nie potrzeba doprawić i wrzucić resztę bazylii. Podawać z chrupiącym pieczywem.

27 komentarzy:

  1. Przepis wydaje się prosty, ale pewnie ja bym coś popsuła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you so much for your thoughts on my last post! I know it’s a heavy topic and this is why your comment meant a lot to me! I think you are doing great and I would love to go second hand shopping with you some time! I am still not very good at it, I think because I am not patient enough. So I think it would be great to shop with someone you has more experience :)
    By the way, this looks delicous and makes me think of a second dinner... haha
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda. Dziękuję za kolejny super pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa, bardzo się cieszę, że przepisy się podobają, pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Zapisuję do zrobienia. Może i mi uda się je zrobić w tym roku. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis na pyszne danie :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię podobnie ale nie dodawałam wina. Spróbuję twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być bardzo smaczny taki kurczak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Danie z moją ulubioną piersią z kurczaka, nie można się nie oprzeć :) Mniam ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Och ta włoska kuchnia:) Pięknie pachnie, wspaniale smakuje i tak ładnie podałaś. Narobiłaś mi apetytu na takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis i całość ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ wspaniale to danie wygląda, mega pyszny kurczaczek

    OdpowiedzUsuń
  12. mniam, ale narobiłaś mi ochoty :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszności,aż chciałoby się spróbować. :D

    Zapraszam do mnie,będę wdzięczna za kliknięcia w linki. :)
    http://evelinololove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Na pewno wypróbuję :) Lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. takie dania z kurczakiem i pomidorami bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też lubię sosy pomidorowe, czy to z makaronem, czy też mięsem. Danie wygląda super smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Samo zdjęcie zachęca, muszę i ja spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś przyrządzał podobnie kurczaka, potwierdzam jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podoba mi się, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń