sobota, 15 sierpnia 2015

Placki z cukinii i fety

Dziś szybkie danie wegetariańskie, czyli placki z cukinii i fety. Cukinia ma sporo wody, dlatego podczas przygotowania potrawy warto dokładnie ją odcisnąć - wtedy placki będą bardziej chrupiące. Świetnym dodatkiem będzie do nich sos tzatziki. Inspirację znalazłam tutaj, ale przepis odrobinkę zmodyfikowałam. Smacznego:)

duża cukinia,
ok. 100-150 g sera typu feta,
ok. 1/3 szklanki mąki,
mała cebula,
duże jajko,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki i/lub koperku,
sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka i/lub ostra papryka, zioła prowansalskie


Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dokładnie odcisnąć (można to zrobić dwa razy). Zetrzeć cebulę, fetę pokruszyć. Składniki placków połączyć i dobrze wymieszać. Na małej ilości tłuszczu usmażyć pierwszy placuszek na próbę i sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić masy lub dodać więcej mąki, gdyby placki się rozpadały. Podczas smażenia lekko spłaszczać każdy placek. Gotowe danie podawać z sosem tzatziki.

26 komentarzy:

  1. O właśnie mam cukinię i nie wiedziałam co z niej zrobić :) Już wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam kiedyś cukiniowe z fetą,były pyszne:)Twoje są pięknie przysmażone,aż chciałoby się porwać jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) chętnie wypróbuję w domu :)
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O już wiem co zjem jutro na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio sie zalapalam na polski zurek ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. A to pyszne placki, dawno takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm! Wygląda przepysznie :) muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  8. Cukinia i gotowane ziemniaki też świetne placki wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki widok o tej porze powinien być zakazany ;) wyglądają tak pysznie, rumiano i chrupiąco że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kocham placki ziemniaczane pokocham pewnie i z cukini :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie smażone placuszki, najczęściej robię te tradycyjne ziemniaczane, choć czasem eksperymentuje z dodatkami. Placuszki cukiniowe z fetą muszą smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszędzie na blogach cukinia a ja jej nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak długo już chodzą za mną placki. Jabłkowe racuszki z cukrem pudrem, smażone ziemniaczane z jogurtem i cukrem, teraz z cukinii, bo jadłam albo sto lat temu, ani nawet nigdy. Zaprosisz mnie na obiad? :)

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Placki z cukinii to moi ulubieńcy! Omnonomnom, dzięki, że mi o nich przypomniałaś! :) Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio ciągle feta na blogach kulinarnych :p. I wszedzie dodaję, że ja bym ją na mozarellę podmieniał...

    OdpowiedzUsuń
  16. Od dawna zbieram się do zrobienia tych placków, ale jakoś na razie mi nie było po drodze ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. cukinia króluje na blogach;) u mnie były też cukiniowe z serem, więc wiem, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie placki to coś specjalnego. Cukinii teraz wszędzie pod dostatkiem, warto zrobić takie placki. A dodatek fety? Ummm, to dopiero musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale przepysznie wyglądają, narobiłaś mi niesamowitego smaka

    OdpowiedzUsuń