środa, 21 października 2015

Ciasto z porzeczkami i białą czekoladą

Tym razem zapraszam na szybkie i bardzo łatwe ciasto, wzorowane na amerykańskich wypiekach typu bars. Jakiś czas temu piekłam placek z dżemem - półkruche ciasto z tamtego przepisu posłużyło mi jako baza do dzisiejszego, porzeczko-cytrynowego wypieku. W tym cieście idealnie sprawdzą się owoce z domowego soku, należy je tylko dokładnie odsączyć. Smacznego:)

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml:


226 g masła w temperaturze pokojowej,
2 szklanki mąki,
jajko,
niepełna szklanka cukru,

łyżka domowego cukru waniliowego (do jego przyrządzenia użyłam wanilii ze sklepu Smaki Ziemi)
szczypta soli,
łyżeczka sody,
skórka starta z dużej cytryny,
3/4 szklanki czarnych porzeczek,

1/2-3/4 tabliczki białej czekolady

lukier (opcjonalnie)
cukier puder,
sok z cytryny

Blaszkę (25x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, ułożyć porzeczki i posiekaną białą czekoladę, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Lukier: cukier puder i sok z cytryny połączyć w takich proporcjach, by powstała gęsta polewa, oblać gotowe ciasto. 

34 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :)

    http://voanni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zawsze zachwycasz pomysłowością i wykonaniem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, ale mam smaka na coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto rewelacja, idealnie dobrane smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda rewelacyjnie! Z wielką chęcią uczynię takie samo, mnoaaam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ojojj ale pychotka :) Pomysł super - pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda. Pewnie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam takie z czerwonymi porzeczkami, pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cóż za kompozycja smaków, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ja "u mamy"...
    Kojarzy się ze szczęściem rodzinnym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a ja się wczoraj zastanawiałam jakie by tu ciasto upiec :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :) Taki kawałeczek z rana by wjechał ;)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak apetycznie wygląda. Tylko sięgnąć ręką i już.... mam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale to musiało być pyszne ciasto... wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha ciacho :) czarna porzeczka i biała czekolada duet idealny...

    OdpowiedzUsuń
  16. Obłęd:) do kawki na jesienne drugie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wygląda rewelacyjnie. Ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze wchodząc na Twojego bloga robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Z chęcią bym się poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Do szklanki gorącego mleczka chętnie zjadłabym kawałek takiego pysznego ciasta! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Co prawda białej czekolady nie lubię, ale porzeczki uwielbiam :):):)) pozdrawiam kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurcze, ale mi ochoty na takie pyszności narobiłaś:/

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh I need this now! I feel a little sick today and stay in bed most of the day... and always when I am sick I am craving sweet and unhealthy food ;) Instead I will make a green smoothie now that hopefully will help me feeling good again very soon... or... you come here and bring me some cake :)????
    Thanks a lot for your last comment and have a great weekend: )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto z porzeczkami - mniam...mniam...:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pychota :) Ja uwielbiam wszelkie kombinacje z czerwonymi porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń