piątek, 29 stycznia 2016

Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i sosem czosnkowym

Bardzo lubię tarty, ale ich przygotowanie jest zazwyczaj dość pracochłonne i długie: należy dokładnie wylepić formę ciastem, piec z obciążeniem, a później drugi raz z zalewą. Nie zawsze mam czas i ochotę na tyle przygotowań, dlatego lubię sięgać po szybsze rozwiązanie, które wypróbowałam jakiś czas temu piekąc tartę z kurczakiem, fetą i pomidorami. Dziś kolejna wersja tego szybkiego dania, tym razem z brokułami i sosem czosnkowym. Tarta jest pyszna na ciepło i na zimno. Smacznego:)

Polecam też inny przepis na tartę z kurczakiem i brokułami (z zalewą)

na 3-4 porcje:

płat ciasta francuskiego,
duża pierś z kurczaka,
cebula,
pół małego brokułu,
mała marchewka,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera (na przykład parmezanu),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka (u mnie curry)

na sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu greckiego,
opcjonalnie 2 łyżeczki majonezu,
2 duże ząbki czosnku,
sól, pieprz

Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić i usmażyć na małej ilości tłuszczu z półplasterkami cebuli. Różyczki brokułu zblanszować lub ugotować (w zależności jak miękkie lubimy warzywa). Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Ciasto rozłożyć na blaszce (można lekko rozwałkować) i zawinąć do środka każdy brzeg (ja tym razem upiekłam dwie mniejsze tarty). Środek ciasta nakłuć widelcem i rozłożyć składniki. Doprawić i ewentualnie posypać serem. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut (do zarumienienia i wyrośnięcia boczków). Sos: zetrzeć czosnek, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić. Gotową tartę podawać z sosem.

24 komentarze:

  1. Szybka, dobra i na obiad, i na kolację i na przyjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widok aż zapiera dech! Z przyjemnością bym skosztowała tej tarty ;)

    Pozdrawiam!
    http://myfantasticbooksworld.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto fr nieraz ratowało mi życie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj a ja taka głodna wróciłam. no nie... SUPER to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna propozycja, ale raczej dla mojej siostry niż dla mnie, bo ja nie przepadam za francuzem (jeeezzuu zabrzmiało głupio) znaczy za ciastem francuskim, za to samo nadzienie bym zjadła z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie wiem czemu nie moge się przekonać do zapiekania jogurtu:(

    OdpowiedzUsuń
  7. W planie mam zrobienie tarty, może zainspiruje się Twoim wypełnieniem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja nie przepadam za ciastem francuskim ale myślę, że taką tartę , to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja bym jadła i jadła i jadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Brokuły i sos czosnkowy - mniam :) Uwielbiam to połączenie :)!

    OdpowiedzUsuń
  11. Warzywa i sos czosnkowy to doskonałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym taką tartę na obiad. Będę musiała sobie przygotować, bo prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna :)Też zazwyczaj na francuskim cieście się opieram, ale właśnie na dniach porwałem się na tartę kruchą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto francuskie jest świetne i znakomicie się sprawdza w takich wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowita tarta. Zrobiłabym na kruchym cieście, ale francuskie też fajnie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniaaam <3 tarta to najlepsza alternatywa na obiad <3 cudo!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda bardzo apetycznie. Koniecznie muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu bo tarte uwielbiam w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ale trafiłam! szukałam dobrego przepisu na tartę i normalnie aż mi ślinka poleciała jak zobaczyłam takie pyszności! pozyczam przepis;)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  19. wykorzystałam twój farsz, lecz do klasycznego, kruchego spodu.

    OdpowiedzUsuń