piątek, 15 stycznia 2016

Pizza z kurczakiem, serem pleśniowym i warzywami

Jakiś czas temu oglądałam jeden z programów Marthy Stewart i bardzo spodobał mi się przepis na pizzę z kurczakiem, którą posypano surówką z marchewki i selera naciowego. Dziś moja wersja tego dania - na swoją pizzę nałożyłam jeszcze więcej warzyw i wykorzystałam swój ulubiony ser z niebieską pleśnią. To naprawdę ciekawa wersja pizzy i na pewno będę przygotowywać ją częściej. Podane składniki wystarczą na 2 pizze o średnicy 30 cm. Smacznego:)

2 kulki domowego ciasta na pizzę i domowy sos pomidorowy (przepis na ciasto i sos tutaj),
upieczona pierś kurczaka,
ok. 100 g sera z niebieską pleśnią,
duża marchewka,
1-2 łodygi selera naciowego lub ćwierć selera korzeniowego,
duży por,
1/3 małej czerwonej kapusty,
kilka czubatych łyżek parmezanu lub/i żółtego sera,
łyżka oliwy,
opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami na dwie okrągłe pizze. Pora pokroić w plasterki, kurczaka na małe kawałki. Ułożyć składniki na posmarowanych sosem i posypanych serem pizzach, piec ok. 15-10 minut w 220 stopniach. Na 5 minut przed końcem pieczenia pizze można posypać dodatkową porcją sera oraz wkruszyć ser pleśniowy. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę cienko poszatkować, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Surówką posypać upieczone pizze. Podawać z ulubionymi sosami do pizzy.






26 komentarzy:

  1. Nie jedliśmy więc czujemy, że pizzą z marchewką możemy zaskoczyć naszych przyjaciół na kolejnej imprezie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam pizzy. narobiłaś mi apetytu. Zrobiłaś taką ciekawą pizzę. Smakowicie wygląda i ciasto pięknie wypieczone. Umm, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze przyznam, że nie przyszłoby mi do głowy,żeby połączyć seler z serem z niebieską pleśnią, ale to może być ciekawa kombinacja... Z resztą uwielbiam ser pleśniowy, więc dla mnie uratuje taką pizzę i tak :D
    Pozdrawiam!
    P.S. Foremki z mojego posta "leniwe pszczółki" kupiłam a Empik- Outlet. Nie wiem gdzie można upchnąć foremki (gdy ma się ich dużo), ale wiem gdzie upchnęłabym ciastka... :D!

    OdpowiedzUsuń
  4. kochana to wygląda niezwykle pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda, wypróbuję!:)
    Klikniesz w linki w nowym poście będę wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. my dzisiaj z narzeczonym też będziemy robić pizzę :D ale ser pleśniowy raczej u niego nie przejdzie :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dobrze, że trafiłam na ten przepis, nie tyle co dodatki, ale potrzebuje dobrej receptury na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialna pizza, domowa najlepsza. :-) Tutaj dodatkowo jemy oczami. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też wczoraj była u mnie pizza. :)
    Takiej wersji nie jadłam, trzeba spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zachowany, teraz trzeba by tu pomyśleć kiedy to zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie, pizza bardzo ciekawa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pizza wygląda bardzo apetycznie, kolorowo. Takiej jeszcze nie jadłam. Innowacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaskakujące składniki ale mimo wszystko ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowna pizza, bardzo kolorowa i pełna warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaka kolorowa.
    Na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa pizza na bogato :) Skusiłabym się na kawałeczek, a lepiej na całą!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pizza z kurczakiem średnio mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  19. Cudowna ta wersj pizzy, cieszy oczy, a do tego z pewnością smakuje obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Twoja pizza jest niezwykle kolorowa i apetyczna a to co nam najbardziej pasuje -to bogactwo dodanych warzyw:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wiesz czym mnie przyciągnęłaś? Oczywiście już samą pizzą, ale kiedy przeczytałam "ser pleśniowy" to musiałam się rozgościć :)

    OdpowiedzUsuń