piątek, 5 lutego 2016

Pomarańczowe magdalenki z czekoladą

Pomarańcze to sprawdzony składnik moich wypieków, który nadaje im pięknego aromatu. Piekłam już pomarańczowe muffinki i bardzo proste ciasto pomarańczowe, a teraz nadszedł czas na magdalenki. Subtelny smak cytrusów wspaniale komponuje się z mleczną lub ciemną czekoladą zatopioną w puszystych, delikatnych ciasteczkach. Przyrządza się je naprawdę szybko, a przepis na pewno nikomu nie sprawi problemu - polecam, smacznego:)

do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

na 18-20 magdalenek:

2 duże jajka,
pół szklanki cukru (w tym dwie łyżki domowego cukru waniliowego),
skórka starta z dużej pomarańczy,
szklanka mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
113 g rozpuszczonego masła,

tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady

Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą masę (ok. 4 minut). Dodać skórkę, proszek i przesianą mąkę - mieszać wszystko na niskich obrotach i cienkim strumieniem wlewać ostudzone masło. Miksować tylko do połączenia składników. Na końcu dodać kawałeczki czekolady i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto nakładać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut (do zarumienienia). 

25 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne. Pomarańcza i czekolada to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale urocze, muszę w końcu kupić foremki do magdalenek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentują :))) Zjadłabym kilka do herbatki :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kupić formę do ich pieczenia i zrobić koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak, Magdalenki, mniam :) Ileż to ja się ich najadłam we Francji! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę kiedyś musiała wyprobowac, forma do magdalenek u mnie stanowczo za rzadko w użyciu

    OdpowiedzUsuń
  7. czuję, że szybko by się u mnie rozeszły:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie ładne. Takie nadziane. Mam foremki, więc nietrudno się pokusić i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Natalia
    Twoje ciasteczka są przepiękne i niezwykle apetyczne:) przełamane w Twoich paluszkach, pokazuje jak delikatne jest wnętrze takiego małego łakocia. Super! Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo apetycznie. Sama bardzo rzadko decyduję się na wypieki, ale tak precyzyjnie opisałaś cały proces, że aż mam ochotę zabrać się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe połączenie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio się przymierzałam do foremek na mmagdalenki. Ale zrezygnowałam, pewnie by leżały jak masa innych :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi kapie ślinka...a też musiałam na nie popatrzeć na wieczór;) Wyglądają bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie smakołyki :) Ja za to piekłam ciastka z nutellą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moja mama jest Magdalenka to może jej takie zrobię? :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chyba przed Walentynkami czekolada króluje wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Odpowiedzi
    1. Tak,ale czas pieczenia pewnie będzie dłuższy o jakies 5-10 minut☺

      Usuń