środa, 3 lutego 2016

Wegetariańskie chili con carne

Bardzo lubię pikantne dania kuchni meksykańskiej, w tym klasyczne chili con carne.  Z racji tego, że staram się wprowadzać do naszej diety coraz więcej warzyw, postanowiłam przyrządzić jej bezmięsną wersję. W USA takie danie często określa się nazwą three bean chili - chili z trzech rodzajów fasoli. Ja w swojej wersji tej potrawy połączyłam swoje ulubione warzywa strączkowe, ale zachęcam do stworzenia własnej warzywnej kompozycji. Świetna byłaby tu na przykład fasolka szparagowa. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego:)

dla 3-4 osób:

puszka czerwonej fasoli,
1/2 szklanki fasoli mung (namoczonej; u mnie ekologiczna fasola od Symbio),
1/2 szklanki ciecierzycy (namoczonej, może być też z puszki),
2 małe marchewki,
kilka łyżek kukurydzy (z puszki)
duża papryka,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można też użyć passaty lub pomidorów z puszki),
ok. 2 szklanek bulionu jarzynowego lub drobiowego, ew. wody
opcjonalnie kilka plasterków papryczki chili,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kumin, oregano, ew. odrobina cukru, gdyby sos był zbyt kwaśny
natka pietruszki lub kolendry do posypania gotowej potrawy

Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paski, marchew w plasterki. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zeszklenia cebuli. Dodać ciecierzycę i fasolę mung, zalać bulionem (by lekko zakrył składniki) i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Następnie dodać koncentrat, przyprawy czerwoną fasolę i kukurydzę. Dusić całość dodatkowe 15-20 minut lub do czasu, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje. Całość posypać kolendrą lub natką pietruszki.

21 komentarzy:

  1. O kurczę, swietnie sie prezentuje, a w okresie deficytu warzyw jest dodatkowo kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam to kiedyś u kumpla, który też uwielbia gotować. Choć nie przepadam za ostrymi potrawami, ta posmakowała mi wybornie! :) Bardzo fajnie to wygląda!

    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis.
    Uwielbiam chili con carne więc z przyjemnością przygotuję taką wegetariańską wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam szczerze, że na kuchni meksykańskiej zupełnie się nie znam. Ale na takie danie z przyjemnością bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam spróbować jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię wersję z mięsem mielonym więc myślę że wegetariańska też by mi posmakowała. wygląda kolorowo, pysznie. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie kolorowe dania,nawet bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Yay! Yay yay yay! I can understand that title - its a vegan chili CIN carne! I love it! I looooooove chili and I make it around once a week. Tomorrow actually. I alredy put the beans into to water to soak overnight. By the way, since you also love beans - I just read that beans can also be cooked in a pressure cooker but I never tried to do that. Have you? Does it work well?
    Thanks a lot for your last comment and have a great rest of the week!
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda super!!! ale nie przepadam za ostrym:(

    OdpowiedzUsuń
  11. Jesteś moją imnienniczką :)
    Takie danie często robię.
    Ps.zapraszam do mnie przy okazji :)
    Ja zostaję u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy słyszymy nazwę chili con carne od razu przychodzi nam na myśl gra komputerowa The Sims. Kiedyś spędzaliśmy nad nią niezliczone godziny a chili con carne to jedno z głównych dań tam występujących.

    OdpowiedzUsuń