czwartek, 14 kwietnia 2016

Piccata z halibutem

Piccata z kurczakiem to jeden z najbardziej popularnych przepisów na moim blogu, dlatego parę dni temu postanowiłam przyrządzić jej rybną wersję. Delikatne mięso halibuta ugotowanego na parze wspaniale łączy się z sosem z białego wina i aromatem cytryny. W mojej wariacji tego słynnego włoskiego dania zamieniłam kapary na oliwki, dodałam też więcej moich ulubionych świeżych ziół. Całość podałam z ryżem i zestawem sałat. Smacznego:)

ok. 400 g halibuta lub innej ryby o białym mięsie (filet),
kilka łyżek soku z cytryny (do smaku),
1/2 szklanki białego wina,
3/4 szklanki domowego bulionu rybnego,
2 łyżki zimnego masła,
garść zielonych oliwek lub kaparów,
2 ząbki czosnku,
biała część pora,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
3 łyżki posiekanego koperku,
sól, pieprz (do smaku)

Rybę ugotować na parze. Na patelni wrzucić łyżeczkę masła, przesmażyć drobno posiekanego pora, a następnie czosnek. Wlać wino i zredukować (ok. 2 minut). Dodać bulion, sok z cytryny i zimne masło, doprawić i gotować ok. 5-6 minut (płyn musi zredukować się do połowy). Po tym czasie dołożyć rybę, oliwki i zioła, krótko podgrzać. 

28 komentarzy:

  1. Jak ten sos jest świetnie przyprawiony. Bardzo fajne danie, chociaż mi nazwa nie jest znana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już czuję smak tego dania :) Nabrałam na niego ochoty

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamm! Tak przygotowany halibut musi być pyszny! I jeszcze tak cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ryba - pyszna i zdrowa. Tu w bardzo wykwintnej wersji. Mniam. Lubię takie dania, jakich jeszcze nie znam. Moc dodatków i przypraw na pewno daje niesamowity smak. Idealna propozycja na obiadek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. hm myślę że zapach ma cudowny:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj za rybami to ja nie przepadam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. O nieeee... a ja mam taką ochotę na rybkę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, jak to smakowicie wygląda! Aż zrobiłam się głodna :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak to pięknie wszystko razem wygląda. Tak zielono i aromatycznie. Sama potrawa musi smakować wyśmienicie. Cytryna musi fajnie przełamywać smak całości potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja za rybami aż tak nie przepadam ale danie wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie! Pięknie kolorowo na talerzu...i zdrowo! Zapraszam Cię na KONKURS, szczegóły na blogu;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda i nazywa się równie ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie cierpię ryby niestety :/ A wygląda apetycznie :/
    Pomożesz w klikaniu? Bardzo prosze to dla mnie ważne:) *KLIK*. Dziękuje za pomoc, z przyjemnością odwdzięczę Ci się!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite danie :) Rybki zawsze spoko.

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjne danie :-) z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię ryby, a ten sos na winie zapowiada się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawie podana rybka, do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda obłędnie! Już lecę do sklepu po rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam halibuta, ale taka wersja to dla mnie nowość :)

    OdpowiedzUsuń