sobota, 30 kwietnia 2016

Tarta z cukinią, pomidorami i ricottą

Dawno już nie piekłam wytrawnej tarty na kruchym spodzie. Częściej zastępowałam je znacznie szybszymi w przygotowaniu francuskimi tartami bez zalewy. Ostatnio nabrałam jednak ochoty na klasyczną wersję tarty z warzywami, którą przyrządziłam zainspirowana moimi ulubionymi włoskimi smakami. Aby zmienić nieco smak nadzienia, ricottę możemy zastąpić fetą, dodać czarne oliwki lub inne ulubione dodatki. Podczas przyrządzania tarty bardzo ważne jest uprzednie podpieczenie spodu - nadzienie dodajemy dopiero po jego zarumienieniu (!), w przeciwnym razie może powstać zakalec. Taka tarta jest świetna na ciepło i na zimno. Smacznego:)

na kruchy spód (przepis stąd):
250 g mąki,
125 g masła,
żółtko,
50-60 ml zimnej wody,
pół łyżeczki soli

nadzienie:
2 małe cukinie,
2-3 pomidory,
2 ząbki czosnku,
1/2 pora,
100-150 g ricotty,
mały pęczek szczypiorku,
opcjonalnie gałązka selera naciowego,
kilka łyżek startego parmezanu,
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
przyprawy do smaku: sól pieprz, bazylia, tymianek, słodka papryka

Mąkę i sól posiekać z masłem. Gy masło będzie w małych kawałeczkach, dodać żółtko i tyle zimnej wody, by z ciasta dało się zagnieść kulę. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, nakłuć całość widelcem i ponownie włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Nadzienie: jedną cukinię pokroić w kostkę, drugą w plasterki. Czosnek, seler i por drobno posiekać, pomidory pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Warzywa (oprócz pomidorów) smażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, doprawić. Zalewa: śmietanę połączyć z jajkami, połową ricotty, szczypiorkiem i parmezanem, doprawić. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble i ciasto nie wyrastało). Gdy spód będzie zarumieniony, ułożyć na nim przesmażone warzywa i pomidory, zalać całość mieszanką jajek i śmietany. Na wierzchu ułożyć plastry drugiej cukinii, pokruszyć resztę ricotty. Piec do ścięcia się nadzienia ok. 25 minut.



28 komentarzy:

  1. bardzo apetyczna, na pikniki wiosenne będzie idealna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda.
    Super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takiej tarty. Wygląda apetycznie, lepiej niż tarta owocowa!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wiesz ile czasu ja nie piekłam tarty? aż wstyd się przyznać :) może być pyszna ale chyba nie umywa się do szpinakowej

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty na słono chyba wolę nawet bardziej niż na słodko! Obłędna jest. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jej wyglada pyszne :) uwielbiam twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie i kolorowo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To tez moje wiosenne smaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajna propozycja na wiosenną tartę. Nadzienie z cukinią, czosnkiem i pomidorami - w punkt moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można śmiało powiedzieć....ładniutka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W domu rodzinnym zepsuł się piekarnik - tak bardzo ubolewam, bo zrobiłabym taką tartę choćby dziś. Nawet składniki mam. Musiała być pyszna, bo wygląda fantastycznie! Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż ślinka cieknie, wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubię wszelkie tarty :) ale znacznie częściej piekę te na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie ^^ te kolory i cukinia po prostu pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie i pewnie dobrze smakuje!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Apetyczna, kolorowa tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna tarta, wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kusisz niesamowicie! Wygląda genialnie i tak samo smakowo się zapowiada. Żałuję, że nie mam gdzie dzisiaj dorwać produktów... Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. Już tyle zabieram się za zrobienie tarty,że wstyd się przyznać ale ta wygląda tak apetycznie... muszę ją zrobić -świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń