poniedziałek, 16 maja 2016

Bułeczki z rabarbarem

Chyba nie ma nic lepszego niż ciasto drożdżowe z owocami, dlatego dziś sezon rabarbarowy rozpoczniemy od najlepszych zawijanych bułeczek z rabarbarem. Ciasto na te pyszne ślimaczki wykorzystywałam już między innymi w moich cynamonowych bułeczkach  i myślałam, że żadne inne nie są w stanie posmakować mi bardziej. Pomyliłam się - kwaskowaty rabarbar i puszyste ciasto oblane słodką polewą z kremowego serka to naprawdę strzał w dziesiątkę i będzie to chyba mój ulubiony przepis na domowe drożdżówki. Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy z rabarbarem:)

na 12-15 bułeczek:

ciasto (przepis stąd):

szklanka mleka,
2 jajka,
80 g  cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży


nadzienie:
7-10 łodyg rabarbaru,
1/2-3/4 szklanki cukru,
łyżka miękkiego lub rozpuszczonego masła,

polewa:

1/4 szklanki kremowego serka w temperaturze pokojowej (typu Twój Smak, Philadelphia),
łyżka miękkiego masła,
1 i 1/4 szklanki cukru pudru,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
3 - 4 łyżki ciepłego mleka


Połączyć mleko i cukier, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić, najlepiej mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Posmarować równomiernie masłem. Posypać równomiernie cukrem, ułożyć rabarbar pokrojony w plasterki i zwinąć w rulon. Kroić na plastry, ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, odstawić na ok. 45 minut do ponownego wyrośnięcia (jeśli bułeczki mają być do odrywania, nie trzeba zostawiać odstępów lub zostawić małe przerwy). Piec w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut. Polewa - połączyć wszystkie składniki oprócz mleka (na kremową masę), dolać tyle ciepłego płynu lub serka, ile potrzeba do płynnej konsystencji lukru, oblać gotowe bułeczki.

32 komentarze:

  1. Pyszne, porywam jedną na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają mega apetycznie ;) W czwartek robiłam ciasto z rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z rabarbarem muszą być wyborne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto pyszne, ale ta polewa to bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. OOOO ja chcę największy kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, idealne na śniadanie, którego jeszcze nie jadłam :)
    http://zyciepelnekoloru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Takim bułeczkom nie można odmówić:)pyszne

    OdpowiedzUsuń
  9. Fenomenalne :) Mam rabarbaru pod dostatkiem, więc planuję je zrobić w weekend. Zrobiłaś mi na nie wielką ochotę. Ciekawe czy mi też wyszły by takie apetyczne. Uwielbiam Twoje wypieki :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bosko, ja bardzo lubię wszelkie wypieki z rabarbarem:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj mamuniu, wyglądają bosko!
    No i trafiłaś nimi w dziesiątkę, bo od kilku dni myślę właśnie o czymś takim... :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne bułeczki, nie ma to jak drożdżowe wypieki jeszcze z rabarbarem, poezja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Strasznie nie lubiłam ciasta z rabarbarem w dzieciństwie. Może jednak biorąc pod uwagę, iż smak mi się od tego czasu trochę zmienił to może i rabarbar zyskał uznanie... Ale tylko w takiej wersji. Kompot nadal odpada :P

    OdpowiedzUsuń
  14. A jak patrzyłam na zdjęcie to nie miałam pojęcia co to jest :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Od bardzo dawna nie jadłam żadnego cista z rabarbarem, a szkoda, bo rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem :) Twoje bułeczki wyglądają fantastycznie. Z chęcią zjadłabym jedną, najlepiej jeszcze ciepłą :)

    OdpowiedzUsuń
  16. nigdy jeszcze nie robiłąm takich zczepionych bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam! :) a rabarbar wczoraj kupiłam i będę coś kombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. zdecydowanie moje smaki lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kocham rabarbar, w ten weekend będę robiła z niego dżem ;)
    Takie bułeczki też już kiedyś robiłam, wyszły niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  20. To normalnie wygląda FANTASTYCZNIE

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawie wyglądają te Twoje bułeczki:) Rabarbar - bardzo sezonowo! Zjadłabym i to już!:)

    OdpowiedzUsuń