piątek, 2 września 2016

Focaccia z pieczarkami / Mushroom Focaccia

Dziś obiecany przepis na focaccię - włoski chlebek z ciasta na pizzę. Ja najbardziej lubię podawać go do zup kremów, jak ostatnio do zupy z pieczonych pomidorów, ale będzie tez świetny jako samodzielna przekąska. Tym razem proponuję ten chlebek w jesiennej wersji - mój jest z pieczarkami, jednak możemy zamienić je na kurki lub inne leśne grzyby. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

470-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
cebula,
2 ząbki czosnku,
250 g pieczarek lub innych grzybów,,
sól, pieprz, suszona bazylia,tymianek, rozmaryn
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy


Pieczarki pokroić w plastry, smażyć kilka minut na niewielkiej ilości tłuszczu, odsączyć i odłożyć do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na natłuszczonej blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Posmarować odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie w ciasto powciskać pokrojoną w ósemki cebulę, pieczarki i cienkie plasterki czosnku. Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.

ENGLISH:

470-500 g of pizza dough (risen),
1 onion (quarted),
2 cloves of garlic (thinly sliced),
250 g of button mushrooms (or any other mushrooms of your choice),
sesonings to taste: salt, pepper, dry basil, thyme, rosemary
few tsps of parmesan or/and mozzarella,
a tsp of olive oil 

Slice the mushrooms, fry 3-4 minutes until tender, drain if necessary and set aside to cool. Coat a sheet pan with a little olive oil. Turn the dough out onto an oiled baking sheet. Stretch it out to an rectangular shape (same size as the baking sheet). Lay the flattened dough on the pan and cover with kitchen towel. Sprinkle seasonings on top and drizzle with some  olive oil. Let rest for 30 minutes. Top with mushrooms, onion and garlic (press them gently into a dough). Sprinkle with cheese, bake for about 20-25 minutes (200 C) or until golden brown.


57 komentarzy:

  1. Prezentuje się bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! What a lovely looking focaccia. Absolutely loving it! :)

    Anu
    http://www.mygingergarlickitchen.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się wybornie!

    Pozdrawiam serdecznie,
    Karolina
    BLOG

    OdpowiedzUsuń
  4. W życiu nie jadłam a wygląda obłędnie!:]

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja teraz zamiast robić sobie pizzę robię sobie właśnie focaccie :D taka odchudzona wersja pizzy

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wyglada, zapisałam sobie przepis :) ciasto trzeba zagfnieść własne czy może być Henglein ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze przygotowuję własne, ale jeśli używasz ze sklepu i pizza Ci smakuje, to jak najbardziej możesz użyć, pozdrawiam:)

      Usuń
  7. Natalia
    zapraszamy na plecione bułeczki ze śliwkami a Ty zabierzesz ze sobą po kawałku chlebka z pieczarkami:) może tak być?
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie! Lepsza wersja popularnej pizzy;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam..na takie smakołyki jestem zawsze chętna

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda super, chociaż jaki fanka sera żółtego, dałabym go tam dużo dużo na wierzch :D

    OdpowiedzUsuń
  11. I love focaccia! Thank you for the recipe!

    Like your blog:-)

    Elina

    http://www.beautyinspiration.de/

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda cudownie <3

    Pozdrawiam Cię i życzę miłego dnia :)
    ANRU

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealna na drugie śniadanie :) Pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  14. No i przepadłam :) Zrobiłam się głodna maksymalnie patrząc na prezentowane przez Ciebie pyszności. A jeszcze pieczarkowe smaki za mną chodzą... Trafiłaś w mój gust :) Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Za pieczarkami nie przepadam, ale dobrą focaccie chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. i love foccacia and your looks perfect, love that combo.

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudownie to wygląda , chętnie bym zjadła .

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda pięknie, ale... na moje oko to ciut za dużo roboty jak na przekąskę. Choć zjeść zjadłabym chętnie, to chyba musiałabym mieć specjalną okazję, by to zrobić XD
    drewniany-most.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. całe wieki nie jadłam i nie robiłam, wersja z grzybami - coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam ochotę cię udusić za takie zdjęcia. Maaaatko jak to pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja mogę zajadać nawet samą. Taka aromatyczna przekąska. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniała, bardzo lubię ten rodzaj dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oo mniam! A ja dopiero wracam z pracy i taka głodna jestem :( szkoda że przez szybkę telefonu nie da się zabrać kawałka... :P

    OdpowiedzUsuń
  24. I love mushrooms. That looks so delicious.
    Have a nice weekend

    OdpowiedzUsuń
  25. Lubię takie Dania z pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pięknie i pewnie równie pięknie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jaka apetyczna :)Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis idealnie dla mnie! Z pieczarkami jeszcze nie jadłam, więc muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ja najczęściej zajadam się samą focaccią, choć do zupy również lubię ją przekąsić :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O matko, mój żołądek się zakochał! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ja bym walnęła do tego jeszcze szpinak i fetę i bym była happy:D

    OdpowiedzUsuń
  32. jak pięknie wygląda! nie mogę się napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Great post dear!

    https://iameleine.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda przepysznie i pewnie tak też smakuje! Chodź do mnie, upiecz mi :D
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  35. Jednym słowem... wspaniała. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  36. moja pizza właśnie się dopieka, ale takiej też bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Genialny blog, zostaję na dłużej!
    Zapraszam,
    http://ylali.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  38. o yum uwielbiam , ale zawsze kupuje gotowe

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda smakowicie! Uwielbiam pieczarki, więc chętnie wypróbuje ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Świetnie wygląda! :) Musze wypróbować. <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Eh już Cię nie lubię, ja od prawie 2 miesiecy nie jem pieczywa a tu wchodzę na Twój blog i widzę moja ulubioną Focaccie jeszcze w dodatku w takiej wersji, wygląda bardzo apetycznie i to będzie cud jak sama takiej nie upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  42. moje smaki totalnie <3
    mmm.. zjadłabym teraz takową <3

    OdpowiedzUsuń
  43. Nigdy takiej nie jadłyśmy a wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  44. I love homemade focaccia and add those onions and mushrooms sounds fabulous!

    OdpowiedzUsuń