czwartek, 6 października 2016

Kiełbaski w sosie paprykowym / Sausages in Red Bell Pepper Sauce

Dziś kolejne rozgrzewające danie na chłodne dni - chłopski garnek z kiełbaskami zanurzonymi w pysznym, pomidorowym sosie z czerwoną papryką i ziołami. Aby danie było jeszcze bardziej pożywne, możemy wzbogacić je o pokrojone pieczarki. Takie kiełbaski będą pyszne z chrupiącym pieczywem lub ziemniaczanym puree. Smacznego:)

Polecam też moje klopsiki w sosie paprykowo-pieczarkowym:)

4 średniej wielkości kiełbaski dobrej jakości,
2 czerwone papryki,
2 pomidory,
mały por,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
szklanka bulionu lub wody,
3 ząbki czosnku,
kilka łyżek posiekanej bazylii,
kilka łyżek posiekanej natki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek,oregano, słodka papryka

Kiełbaski naciąć w kilku miejscach, usmażyć na patelni, odłożyć i odsączyć. Na patelnię po kiełbaskach wrzucić pokrojoną w paski paprykę i półplastry pora (gdyby z kiełbasy wyciekło za dużo tłuszczu, pozbyć się nadmiaru). Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Po minucie wrzucić pokrojone w kotkę pomidory. Dodać koncentrat i doprawić. Zalać całość wodą lub bulionem i dusić na małym ogniu około 10-15 minut, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać kiełbaski, by zagrzały się w sosie. Posypać świeżymi ziołami.

ENGLISH:

4 good quality Polish sausages (medium size),
2 red bell peppers (cut in stripes),
2 tomatoes,
1 small leek (cut lengthwise and sliced)
3 heaping Tbsp of tomato concentrate,
1 cup (250ml) of broth or water,
3 cloves of garlic,
few Tbsp of fresh basil,
few Tbsp of fresh parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, marjorame, thyme, oregano, sweet pepper

Cut the sausages in few places. Heat a small amount of oil in a pan, add the sausages and fry until golden brown. Drain on paper towels, set aside. To the fat remaining in a pan, add the peppers and leek, cook, stirring, for few minutes. Add the garlic, cook for one minute. Add the tomatoes and tomato concentrate. Pour in water or broth, turn the heat down to low and simmer for about 10 to 15 minutes, until thick.  Season to taste and add the sausages. Heat them trough in a sauce for few minutes. Sprinkle with parsley and basil. Serve with crusty bread or mashed potaotes. Enjoy:)








44 komentarze:

  1. Kiełbasek w sosie nie jadłam, a szkoda bo wyglądają super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiełbaski w sosie? Nigdy takiego dania nie robiłam. Pomysł bardzo fajny. Rzadko jadam kiełbaski, a w takiej wersji to aż nabrałam na nie ochoty. Sos paprykowy lubię przeogromnie. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, that looks delicious! :)

    Best regards, Anna <3

    annax1303.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiebasy w takiej wersji nie jadłam :) wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. prezentują się bardzo wytwornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dobrze, że trafiłam na Twój blog !
    Świetne zdjęcia i ciekawa tematyka:-)
    Zaraz czytam i obserwuję
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. I would love to eat it without the sausages :)
    Have a good day

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so wonderful! Nice recipe ♥

    summerdaisycottage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie kolory! W sam raz na taki szaro-bury dzień :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajne danie, szybkie i sycące, a na dodatek pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale fajne danie! Na sam widok ciepło mi się robi !😀

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pamiętam kiedy ostatni jadłam kiełbaski, a w takim wydaniu chyba nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. What a beautiful comforting dish Natalia, love everything about it.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie dania, mój tato kiedyś robił nam takie bardzo często :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wooow :) wygląda zacnie :D idealne męskie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Z innym sosem bym z chęcią zjadła, paprykowy jakoś mi się przejadł w ostatnim czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I'm going to have to read up about Polish sausages so that I can make them.

    OdpowiedzUsuń
  18. I'm going to have to read up on Polish sausages so that I can make them.

    OdpowiedzUsuń
  19. MM that red bell pepper sauce sounds amazing!

    xoxo Rina
    http://www.andshedressed.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Apetyczne danie. Super pomysł z tą kiełbasą. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Prze smakowity przepis i jeszcze cudowniejsze zdjęcie - ślinotoku dostałam

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny, prosty przepisz. Musze wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Fanką wielką kiełbasy nie jestem, ale w takim wydaniu chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks beautiful and delicious!! I really love the wonderful colors in this dish.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ty to nawet z kiełbasy zrobisz cudnie wyglądające danie. Bardzo apetyczne zdjęcie :)
    Uwielbiam takie kiełbaski :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda ładnie, ale trudno dostać dobrą, dobrej jakości kiełbasę.

    OdpowiedzUsuń
  27. Natalia
    Jesteś niesamowita w tym co potrafisz zrobić z najprostszych rzeczy. Taka sobie normalna kiełbasa zamieniła się w dzieło na patelni:) Piękna prezentacja i super fotka:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  28. świetny pomysł na jesienne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Raczej nie jadam kiełbasek, ale Twoje danie tak mnie zachęciło, że zjadłabym podwójną porcję! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Taką patelkę oczywiście z zawartością zgarnąłby nasz brat i zjadł wszystko cichaczem :P To jest jego styl obiadowy :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetny przepis muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  32. jak to ładnie wygląda ;)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. This is so yummilucuous!! Baci, Valeria - Coco et La vie en rose FASHION & BEAUTY

    OdpowiedzUsuń
  34. Takie dania lubię! Jeszcze pieczarki i po prostu idealnie! Ale definitywnie do tego jakieś dobre pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń