środa, 21 grudnia 2016

Kruche paszteciki z grzybami / Mushroom Hand Pies

Jak Wasze przygotowania do Świąt? Ja jestem pochłonięta wypiekaniem różnych słodkości, które zawsze dołączam do prezentów. Dziś będę piekła pierniczki alpejskie, które bardzo Wam polecam:) Tymczasem proponuję kolejny wigilijny klasyk, czyli paszteciki z grzybami. Tym razem grzyby zamknęłam w delikatnym, kruchym cieście, a do farszu dołożyłam dość nietypowy dodatek - kremowy serek, który wspaniale łączy całość, dodając jej śmietankowego smaku. Takie paszteciki będą pyszne do tradycyjnego barszczu, smacznego:)

Polecam też drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kruche paszteciki z tuńczykiem:)

na ciasto:

300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem


na farsz:
50 g suszonych grzybów,
180-200 g świeżych grzybów (u mnie pieczarki),
3-4 czubate łyżki kremowego serka (typu Twój Smak),
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z serkiem i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać czubatą łyżeczkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem. Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.

ENGLISH:

for the pastry:

300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt

an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking

for the filling:
50 g of dry Polish muhrooms,
180-200 g of button mushrooms (finely chopped),
3-4 Tbsp of cream cheese,
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
3-4 tsp of finely chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary

Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt. Form a dough, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Drain from the liquid, cover with water and simmer, until tender. Cool and finely chop the mushrooms. Heat a small amount of oil in a pan, add button mushrooms, an onion and garlic, cook, until tender. Season to taste and cool. Mix the mushrooms with cream cheese and the parsley. Check the seasonings. Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges  together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Enjoy:)


38 komentarzy:

  1. Wow! Naprawdę świetne :) Kruchutkie, pyszne! U mnie w domu paszteciki nie królują na świątecznym stole, ale bardzo je lubię i z chęcią bym zjadła.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jeszcze dziś w pracy, ale od jutra przygotowania pełną parą :)a paszteciki pysznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowne, zawsze lubiłam barszcz z takimi pasztecikami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie. :) Nie jadłam jeszcze nigdy takich pasztecików.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie :) A czy w swojej kuchni stosujesz wodę filtrowaną filtrem? My mamy wodę z filtra molekularnego z naturalną mineralizacją - teraz wszystko o wiele lepiej smakuje no i jest zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne do barszczyku w święta. Tak mi się skojarzyło :D

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie wszyscy by się zajadali :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie próbowałam kruchych pasztecików, muszę się w końcu na nie skusić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A very interesting post !!!
    We'll be in touch!!!!Merry Christmas🌲🌲

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna, świąteczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie paszteciki zamierzam zrobić, dobry pomysł z foremką do pierogów :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie przepis wypróbuję, bo jest ciekawy :)
    A poza tym wpasował się w moje ulubione smaki.
    Z okazji świąt życzę Ci Natalia dużo zdrowia, samych słonecznych dni i wszystkiego, czego sobie tylko zamarzysz :)

    Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. You always have the best ideas! These look so yummy! I would love to try them...!
    I wish you and your family and very happy and peaceful Christmas too and I hope you will have a wonderful time! I am sure all your friends and family members love your gifts most, because of the great coookies that come with the gift :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara

    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  14. Super to wygląda być może kiedyś się skuszę na zrobienie czegoś takiego (jeżeli nie spale przy tym kuchni xd)

    Pozdrawiam Zazul.blog.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjna przekąska a z barszczykiem to chyba niebo w gębie :]

    OdpowiedzUsuń
  16. I love the baked texture of a spur cream pastry. Bet these tasted super good.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super przepis , az człowiek robi sie głodny :D

    OdpowiedzUsuń
  18. W zeszłym roku paszteciki kompletnie mi się nie udały, muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja bardzo lubię takie paszteciki :) muszą być pyszne :) o mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszmości!! W duecie z czerwonym barszczykiem będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja droga! Wszystko jest pyszne i cudowne i wlasnie takich pięknych swiat ci zycze Niech będzie pięknie dla Ciebie i całej Twojej rodziny Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  22. That looks so lovely!
    Merry christmas!!

    OdpowiedzUsuń
  23. zjadłabym <3

    Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku ;)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  24. They look really good, Natalia! Merry Christmas to you! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smakowite paszteciki. Takie kruche z grzybami lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Super paszteciki. Idealne na wigilię ;)
    Z okazji nadchodzących świąt Bożego Narodzenia, życzę zdrowych i pogodnych świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  27. Paszteciki jak pierożki ;) Piękne i smaczne, idealne na świąteczny stół :)
    Zdrowych i wesołych Świąt kochana :**

    OdpowiedzUsuń
  28. Na pewno świetnie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  29. przypominają chińskie ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 18 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń