wtorek, 29 marca 2016

Jajka faszerowane pesto

Dziś przepis, którego nie zdążyłam opublikować przed Świętami, czyli jajka faszerowane pesto. Ten włoski przepis znalazłam u Laury Vitale i troszkę go zmodyfikowałam. Polecam na kolejną Wielkanoc lub jako ciekawą przystawkę na spotkania w większym gronie. Smacznego:)

6 ugotowanych na twardo jajek,
ok. 1/4 szklanki pesto,
2 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu,
kilka oliwek lub suszonych pomidorów,
2 łyżeczki orzeszków piniowych (u mnie ekologiczne orzeszki od Symbio),
opcjonalnie łyżka startego parmezanu

Obrane jajka przekroić na pół, wyciągnąć żółtka i rozgnieść je widelcem. Połączyć z pesto, jogurtem i parmezanem. Farszem nadziewać wydrążone białka, na wierzch nałożyć plasterki oliwek lub pomidorów. Posypać orzeszkami piniowymi i ewentualnie szczyptą chili.



sobota, 26 marca 2016

Cynamonowe ciasteczka w czekoladzie

Tym razem zapraszam na szybkie ciasteczka w czekoladzie. Klasyczny przepis na kruche ciastka wzbogaciłam o dodatek cynamonu, ale pyszne byłyby też z dodatkiem kakao. Polecam do upieczenia nawet dzień przed Świętami, smacznego:)

na 50-60 małych ciasteczek:

290 g mąki krupczatki,
łyżka cynamonu,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,

tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady

Mąkę i cynamon dokładnie posiekać z masłem (masło powinno być w malutkich kawałeczkach), a następnie dodać żółtka i cukier. Wszystko połączyć i zagnieść w kulę. Włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto (na grubość 5-7 mm) na podsypanym mąką blacie. Foremką do ciasteczek wykrawać odpowiedni kształt. Piec w 200 stopniach ok. 8-10 minut. Ciastka są gotowe, gdy tylko zaczną rumienić się na brzegach. Wyciągnąć je razem z blaszką do całkowitego ostudzenia (nie ściągać gorących z blachy, gdyż są bardzo delikatne i się rozpadną; stwardnieją po całkowitym ostudzeniu). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować nią ostudzone ciastka.


Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę Zdrowych, Spokojnych, Rodzinnych Świąt:)

środa, 23 marca 2016

Kurczak zapiekany pod beszamelem

Cordon bleu to drobiowe roladki nadziane serem i szynką. Ostatnio na amerykańskich blogach kulinarnych zauważyłam kilka przepisów na zapiekankę z kurczakiem w stylu tego tradycyjnego dania i od razu postanowiłam stworzyć jej własną wersję. Delikatne kawałki ziołowego kurczaka wspaniale komponują się z pysznym, kremowym sosem, słoną szynką i ciągnącym się serem - to naprawdę niezwykle proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam, smacznego:)

na 2-3 osoby:

podwójna pierś kurczaka,
kilka dużych plastrów szynki,
ćwierć małego pora,
ok. 3/4 szklanki startego żółtego sera,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, ew. słodka lub ostra papryka
kilka łyżek bułki tartej
opcjonalnie kilka łyżek natki pietruszki do posypania gotowej potrawy

beszamel:
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
niecała szklanka mleka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko, gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając. Doprawić. Pierś kurczaka przeciąć na pół i rozbić na cienkie plastry. Posypać przyprawami. Na natłuszczonej blaszce ułożyć kawałki kurczaka. Piec wstępnie około 10-15 minut w 200 stopniach. Gdy mięso będzie prawie miękkie, posypać je szynką pokrojoną w kostkę, drobno posiekanym porem i startym serem. Zalać całość sosem beszamelowym, posypać bułką tartą. Piec kolejne 10-15 minut do zarumienia wierzchu i miękkości mięsa. Posypać natką. Podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem i prostą sałatką.

poniedziałek, 21 marca 2016

Gulasz z cukinią i pieczarkami

Dziś zapraszam na pożywny gulasz z wieprzowiną, cukinią i pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z mięsem drobiowym, a cukinię zastąpić dynią, kabaczkiem lub bakłażanem. Danie będzie idealne z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na gulasz:)

na 3-4 porcje:

ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),
mała cukinia,
250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
liść laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania potrawy

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
\

piątek, 18 marca 2016

Biszkopt z jabłkami

Rodzaj moich wypieków zależy zazwyczaj od tego, co akurat mam w domu. W ostatni weekend zależało mi na tym, aby szybko upiec coś nieskomplikowanego. Ilość składników potrzebnych do przyrządzenia tego prostego ciasta jest minimalna i na pewno znajdą się one w większości kuchennych szafek. W tym przepisie bardzo spodobało mi się to, że niekonieczne jest oddzielanie białek od żółtek i ich osobne ubijanie - miksujemy jajka w całości, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces przygotowań. Dużym plusem dla wielu może być to, że biszkopt nie zawiera ani grama tłuszczu:) Smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

na tortownicę o średnicy 23 cm:

5 jajek (w temperaturze pokojowej),
niepełna szklanka cukru (w tym 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego),
szklanka mąki,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
4 średniej wielkości jabłka,
cukier puder i cynamon do posypania ciasta

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać je do ubitej masy i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką - dobrze, jeśli w trakcie mieszania pokażą się charakterystyczne bąbelki powietrza (ciasto będzie puszyste). Wylać masę do wyłożonej papierem tortownicy, wyrównać wierzch i poukładać na nim kawałki owoców (można je delikatnie zatopić w cieście). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Studzić w wyłączonym piekarniku, ostudzone posypać cukrem pudrem i cynamonem.


środa, 16 marca 2016

Ryba faszerowana fetą i oliwkami

Tym razem zapraszam na faszerowanego pstrąga, do którego przyrządzenia zainspirowały mnie wspaniałe smaki greckiej kuchni. Feta i ryba to niezbyt oczywiste połączenie, ale z pomidorami, oliwkami, świeżymi ziołami i cytryną tworzy naprawdę ciekawe i smaczne danie. Ja jak zwykle upiekłam rybę w towarzystwie warzyw. Będzie też idealna z prostą sałatką. Smacznego:)

2 pstrągi,

farsz:

50 g fety,
kilka czarnych oliwek,
mały pomidor,
łyżka natki pietruszki i koperku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ew. skórka starta z połowy cytryny,
połowa małej cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)

opcjonalnie:
warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek


Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.








poniedziałek, 14 marca 2016

Czekoladowe muffinki z kokosem

Po przygotowaniu mleka kokosowego zostało mi sporo wiórków, musiałam więc szybko wymyślić jakiś deser z ich wykorzystaniem. Ciemna czekolada wspaniale łączy się z kokosem, dlatego postanowiłam upiec łatwe, szybkie, czekoladowe muffinki. Jak zwykle posłużyłam się tu moim ulubionym przepisem na ciasto muffinkowe - dzisiejszy przepis jest jego kolejną modyfikacją. Smacznego:)


Polecam też moje muffinki z dżemem i czekoladą:)

1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru, w tym 2 łyżki domowego cukru waniliowego,
2 jajka,

1/4 szklanki ciemnego kakao,
1/3 szklanki oleju,
3/4 tabliczki ciemnej czekolady,

ok. 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Połączyć mąkę, kakao, cukier, wiórki i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej i śmietanę. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 3/4 wysokości), piec w 180 stopniach około 25 minut. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, polać nią lekko ostudzone muffinki. Posypać dodatkową porcją wiórków kokosowych.



piątek, 11 marca 2016

Szybki sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy, który dziś polecam, nie jest może najmniej kalorycznym daniem, ale wspaniale sprawdzi się w te dni, kiedy zupełnie nie mamy czasu gotować, a chcemy zjeść coś pysznego i pożywnego. W takiej szybkiej wersji będzie dobrze smakował z makaronem lub ryżem, ale będzie też idealny jako składnik wszelkich zapiekanek lub jako dodatek do mięsa. Sos możemy też wzbogacić ulubionymi warzywami, boczkiem lub inną wędliną. Smacznego:)

500 g pieczarek,
ok. 1/2 szklanki śmietanki (18 lub 30%),
3/4 szklanki domowego bulionu jarzynowego lub drobiowego (ew. wody),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu,
opcjonalnie kilka łyżek startego sera,
przyprawy do smaku: sól,  pieprz, ulubione suszone zioła (u mnie bazylia, tymianek i rozmaryn)
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki

Grzyby pokroić w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Smażyć pieczarki i cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, do zeszklenia cebuli. Dodać czosnek i przyprawy, zalać całość bulionem. Dusić 5-10 minut, aż składniki zmiękną. Wlać śmietankę, podgrzać całość kilka minut. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę rozmieszaną z niewielką ilością płynu lub/i starty ser. Całość posypać natką pietruszki.


środa, 9 marca 2016

Focaccia z oliwkami

Zawsze kiedy mam ochotę na pizzę, przyrządzam więcej ciasta, które później zamrażam i wykorzystuję wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Takie ciasto wspaniale nadaje się nie tylko do kolejnej pizzy, ale też do innych włoskich przysmaków, na przykład do calzone. Ja ostatnio przygotowałam z niego foccacię z oliwkami i cebulą - była wspaniałym dodatkiem do mojej toskańskiej zupy fasolowej. Taki chlebek będzie tez dobrze smakował z mało tradycyjnymi dodatkami: sosem czosnkowym, ziołowym lub pomidorowym. Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):

450-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu; ilość ciasta zależy od tego, jak gruby ma być chlebek),
cebula,
2 ząbki czosnku,
25- 30 oliwek,
kilka gałązek świeżego lu suszonego tymianku i rozmarynu,
sól, pieprz, suszona bazylia,
parmezan lub/i starta mozzarella
łyżeczka oliwy

Wyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać ziołami i przyprawami. Polać odrobiną oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nałożyć pokrojoną w ósemki cebulę, oliwki i cienki plasterki czosnku (składniki warto powciskać głębiej w ciasto). Posypać całość niewielką ilością startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.





poniedziałek, 7 marca 2016

Toskańska zupa fasolowa

Dziś moja ukochana kuchnia włoska. Tym razem zapraszam na bardzo pożywną zupę fasolą, która jest bardzo popularna w Toskanii. Jak to z tradycyjnymi potrawami bywa, w każdym domu zupa może smakować trochę inaczej, a przepisy mogą się od siebie odrobinę różnić. Ja postanowiłam przyrządzić ją według własnego smaku, wykorzystując najbardziej typowe składniki zupy. Będzie wyjątkowa smaczna, jeśli posypiemy ją startym parmezanem. Smacznego:)

ok. 2 litrów bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
2 puszki białej fasoli,
2 marchewki,
mała pietruszka,
2 łodygi selera naciowego,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę dyni lub cukinii,
opcjonalnie garść jarmużu, ew. szpinaku lub poszatkowanej kapusty,
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia
parmezan i posiekana natka pietruszki do posypania zupy

Marchewki, cebulę, pietruszkę, dynię i seler pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Zalać warzywa bulionem, doprawić i gotować na małym ogniu. Po 10-15 minutach dodać koncentrat, odsączoną fasolę i jarmuż. Gotować jeszcze 10-15 minut do miękkości wszystkich warzyw. Aby zagęścić zupę, odlać 1 i 1/2 szklanki (lub więcej) i zmiksować do pożądanej konsystencji (opcjonalnie). Gotowe danie posypać parmezanem i natką pietruszki.

piątek, 4 marca 2016

Mleko kokosowe

Dziś przepis na pyszny, zdrowy napój, który już od jakiegoś czasu robi furorę na blogach kulinarnych. Jest pyszny do wypicia zaraz po przyrządzeniu, ale będzie też wspaniałym dodatkiem do owsianek i koktajli. Ja oczywiście nie wyrzucam odciśniętych wiórków - wciąż nadają się do spożycia (w lodówce utrzymają świeżość około tygodnia; radzę wykorzystać je do wypieków i deserów). Smacznego:)

170-200 g wiórków kokosowych,
litr wody

Zagotować wodę, wyłączyć gaz i wrzucić wiórki. Zamieszać, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Lekko ostudzony płyn przelać do malaksera i zmiksować. Następnie przecedzić całość przez gazę - ja wyciskam swoje mleko przez zwykłą pieluchę tetrową (sprawdza się świetnie), ale nie radzę używać do tego celu sitka. Przelać płyn do dzbanka i spożyć w przeciągu kilku dni.


wtorek, 1 marca 2016

Cynamonowe ciasto z podwójną kruszonką

Jakiś czas temu publikowałam przepis na przepyszne ciasto bananowe. Dzisiejsze ciasto dorównuje mu smakiem, a ciepły zapach cynamonu otulający kuchnię podczas pieczenia po prostu nie ma sobie równych. W tym tradycyjnym, amerykańskim przepisie najbardziej zaintrygował mnie sposób użycia kruszonki. Tworzy ona nie tylko klasyczny, chrupiący, słodki wierzch, ale też stanowi cieniutką warstwę delikatnego, cynamonowego nadzienia. Dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany ciasto długo utrzymuje świeżość, ale ja uwielbiam je jeszcze lekko ciepłe. Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj

na blaszkę o wymiarach 23x13cm:

kruszonka:
70 g cukru,
65 g mąki,
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu,
45 g zimnego masła

ciasto:
166 g mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody,
szczypta soli,
115 g masła (w temperaturze pokojowej),
150 g cukru (w tym kilka łyżek domowego cukru waniliowego),
2 duże jajka (w temperaturze pokojowej),
120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,

opcjonalnie cukier puder i mleko do przyrządzenia prostej polewy

Kruszonka: połączyć cukier, mąkę i cynamon. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć całość palcami, aby powstały grube okruchy. Gdyby kruszonka była za sucha, dodać więcej masła; gdyby była za mokra, dodać mąki. Odłożyć do lodówki. Ciasto: połączyć mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować masło na kremową masę, dodać cukier, utrzeć. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Wlać śmietanę lub jogurt, całość dokładnie zmiksować. Dodać suche składniki i szybko wymieszać (tylko do połączenia!). Ciasto powinno być gęste. Połowę przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę, posypać połową kruszonki, przykryć pozostałym ciastem, wyrównać wierzch i posypać resztą kruszonki. Piec w 177 stopniach, około 40 minut (u mnie piekło się trochę dłużej). Ostudzić w piekarniku. Gotowe ciasto jest dostatecznie słodkie, ale można udekorować je odrobiną polewy (w tym celu połączyć kilka łyżek cukru pudru i mleka do konsystencji lukru).