niedziela, 10 maja 2015

Łaciate muffinki

Tym razem muffinki w wersji waniliowo-kakaowej:) Wspominałam już, że za każdym razem piekę inne muffinki i po raz kolejny przekonałam się, że kluczowym składnikiem do ich wypieku jest kwaśna śmietana. Jej dodatek powoduje, że takie babeczki są bardziej wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Przepis znalazłam tutaj. Smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na muffinki m.in. lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką i muffinki kakaowe z cynamonem

Serdecznie dziękuję Gosi z bloga blonparia.blogspot.com  za wykonanie nowego szablonu do mojego bloga:)

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru plus dwie łyżki cukru waniliowego,
szklanka kwaśnej śmietany,
2 jajka,
szczypta soli,
1/3 szklanki oleju,
2 łyżki kakao

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, proszek, cukier, sól), w drugiej mokre (jajka, śmietanę i olej). Połączyć zawartość obu misek, szybko, ale dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką i podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao. Do natłuszczonych foremek nakładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.


27 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. These muffins look great!
    I hope you have a great Sunday today - to you celebrate mothers day in Poland? Here we do not celebrate it that much and even though its my first mothers day as a mom, I do not do anything special today. But I told my husband that he has to cook for me tonight, because its mothers day ;)
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajowe i na pewno bardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie wyglądają :-) bardzo lubię muffinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wyglądają <3

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie śliczne słodkości :) Z pewnością są przesmaczne :)

    afterglowpoint.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam muffinek z kwaśną śmietaną, muszę wypróbować bo rzadko do których wracam właśnie dlatego że wychodzą suche

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje córki są na etapie wypiekania mufinek. Muszę je odesłać na Twoją strone.
    Ślicznie się prezentuja te Twoje babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, mniam, takie muffinki to my bardzo lubimy!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam kiedyś takie :) ♡

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubie twoje muffinkowe/słodkie przepisy, chętnie wypróbuje takie.Moje przyjaciółki na pewno się zaciekawią, jak im zaserwuje takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne muffiny a do tego pewnie pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ojej, jak tu pozmieniałaś- ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygladaja rozkosznie! no i nowy wyglad bloga - super!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Absolutnie się w nich zakochałam! Muffinki pokochałam odkąd pierwszy raz zakosztowałam, choć na początku jakoś byłam do nich sceptyczna. Świetny, pomysłowy przepis. Bardzo mi się podoba, zarówno wizualnie jak i z pewnością smakowo :) Pozdrawiam cieplutko. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Też piekłam łaciate, ale bez śmietany, były pyszne, a najbardziej spodobały się dzieciom :) o ostatnią była awantura i obrażenie majestatu :)))

    OdpowiedzUsuń
  17. Super ten "nowy" blog. Szablon taki uroczy.
    A babeczki takie to ja bardzo lubię :) Idealne do herbatki.

    OdpowiedzUsuń