sobota, 11 lutego 2017

Kurczak w sosie sojowo-pomarańczowym / Orange Chicken Stir Fry

Sezon na pomarańcze wciąż trwa i warto wykorzystywać je do aromatyzowania słodkich wypieków. Ostatnio publikowałam przepis na słodkie, pomarańczowe bułeczki, a dziś proponuję wypróbować te owoce do wspaniałego dania inspirowanego kuchnią azjatycką. Kurczak w sosie pomarańczowym jest niezwykle aromatyczny, słodki, pikantny i lekko kwaśny - obowiązkowo podajmy go z ulubionym ryżem i prostą sałatką. Polecam, smacznego:)

Zmodyfikowany przepis z tej strony.

Polecam też kurczaka w sosie słodko- kwaśnym:)

podwójna pierś kurczaka,
1-2 papryki,
3/4 szklanki fasolki szparagowej (może być mrożona),
duża cebula,
gałązka selera naciowego,
2 liście limonki kaffir (polecam Skworcu)
sól, pieprz, chili,


na sos:

sok i skórka z dużej pomarańczy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
kawałek imbiru (wielkości kciuka) starty na tarce,
2 duże starte ząbki czosnku,
łyżka sosu sojowego,
1-2 łyżeczki miodu,
1/2-3/4 szklanki wody lub bulionu

ziarenka sezamu do posypania potrawy

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pokroić cebulę w piórka, seler w drobną kostkę, paprykę w paseczki. Gdy kurczak będzie prawie miękki, wrzucić pokrojone warzywa, a po kilku minutach fasolkę i liście limonki kaffir. Szybko smażyć - warzywa nie powinny być rozgotowane. Wymieszać składniki na sos. Gdy warzywa będą gotowe, zalać całość przygotowaną mieszanką. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje - składniki nie powinny pływać w dużej ilości sosu sosie, mają być nim lekko otoczone. Posypać sezamem, podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

ENGLISH:

2 chicken breasts (diced),
1-2 bell peppers (cut into strips),
3/4 cup of green beans,
2  kaffir lime leaves,
1 large onion (cut in half moon slices),
1 stalk of celery (finely diced),
salt, pepper, chili powder

for the sauce:

zest of 1 orange plus the orange juice,
1 tsp of corn or potato starch,
a piece of a ginger (size of a thumb; grated),
2 cloves of garlic (grated),
1 Tbsp of soy sauce,
1-2 tsp of honey,
1/2-3/4 cup of water or stock

sesame seeds


Season the meat with salt, pepper and chili. Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken, cook, until golden on both sides and almost tender. Add the vegetables and kaffir lime leaves. Cook, stirring, for 5 to 8 minutes - they should remain slightly crispy.  Mix all the sauce ingredients, pour it over the chicken and vegetables. Simmer, until thickens. Sprinkle with sesame seeds. Serve with rice or rice noodles. Enjoy:)

See the original recipe.




54 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie ! Co za kolory ! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam potraw w takim sosie, ciekawe czy by mi zasmakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. That sounds like a really nice and tasty dish.
    Have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  4. super obiadek :) ostatnio właśnie przymierzam się do połączenie sos sojowy i sok pomarańczowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja :) lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I to będzie następne danie, które zrobię! Bosko!

    OdpowiedzUsuń
  7. I would totally make this, without the chicken!

    -Kati

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki obiad zjadłbym z apetytem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak pięknie, że aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Plus oczywiście obserwuje, bo wszystkie dania wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Super kolorowe i zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam smak takiego mięsa, sok pomarańczowy to świetny dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ty to wiesz na co mam ochotę w danej chwili. Ach, jakie pyszności - po prostu nie mogę się oprzeć temu daniu - wygląda obłędnie i z pewnością tak smakuje. Uwielbiam kurczaka i takie jego wydania. A ten sos sojowo-pomarańczowy - ach, jakie to musi być dobre... :)
    Pozdrowionka cieplutkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Często sięgam po kurczaka, ale w takim sosie jeszcze go nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  15. ja uwielbiam kaczkę z pomarańczami, ale ten przepis też jest wart wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastycznie się prezentuje, muszę wypróbować takiego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Bardzo fajne połączenie. Pomarańcze w sosie muszą nadawać fajnego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie! ;) Uwielbiam kurczaka w każdym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne danie. Pięknie wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda świetnie, na pewno będę próbować w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. yummy, this looks so delicious! thanks for your recipe & great pictures!

    have a nice day. :)

    best regards

    Anna <3

    annashines.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pięknie wygląda :) ale nie wiem czy takie połączenie by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo brakuje mi takich kolorowych dań, aż się zrobiłam głodna ;) ja pewnie tylko pominęła bym tą pomarańcze

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda rewelacyjnie <3

    Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku ! :)
    ANRU,

    OdpowiedzUsuń
  25. Ile kolorków wspaniałe danie na obiad

    OdpowiedzUsuń
  26. I really love to cook with orange, ginger, and sesame. I make a lot of chinese cabbage in orange-ginger-tamari sauce and I love it :D and I love sesame because it has so much calcium so I make a lot with it. Like adding it to bread spreads or making hummus etc :)
    I hope you are doing fine and are having a good week with some sunshine. I am so happy the sun came out today and I got to enjoy a little bit of it :)
    Sending much love!
    Xx
    Rosa Larissa Klara
    conscious lifestyle of mine

    OdpowiedzUsuń
  27. ja w tym bajecznie kolorowym daniu widzę tle warzyw, ze sałatkę bym sobie darowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pomarańcze swoją słodkością i kwaśnością zarazem świetnie wpasowują się w różne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Super jedzonko :D
    Wygląda smakowicie :D

    grlfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Jakie letnie smaki u ciebie Danie wygląda oblednie Uwielbiam twoje miksy smakowe Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. O jakie apetyczne danie! Sos bardzo mi się podoba, lubię takie azjatyckie klimaty, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak to przepysznie wygląda! I tak kolorowo :)
    Zapraszam do siebie: KLIK! :)

    OdpowiedzUsuń
  33. kolejny przepis z Twojego bloga, który sobie notuję i w najbliższym czasie wypróbuję:D

    OdpowiedzUsuń
  34. co na Walentynki nam ugotujesz?:D

    OdpowiedzUsuń
  35. Po prostu ubóstwiam takie smaki! :)
    Chyba niedługo będziemy z J. gotować tylko z Twoim blogiem :D
    (P.S. Piszę z nowego konta, wcześniej Dziecko we Mgle ;])

    OdpowiedzUsuń
  36. Robiłam wczoraj podobnego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo lubię kurczaka, a szczególnie kurczaka przyrządzonego na bazie takiego sosu :)
    Taki kurczak zawsze smakuje rewelacyjnie :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń