stycznia 21, 2018

Ciasto z bananami i cynamonem / Cinnamon Banana Cake

Dziś polecam szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami i cynamonem - powstało z resztek kuchennych zapasów. Jest to też modyfikacja ciasta z jabłkami i kruszonką, które publikowałam na blogu jakiś czas temu. Dzisiejsze ciasto nie jest mocno bananowe, jeśli poszukujecie takiego smaku polecam przepisy na ciasto bananoweciasto Koliber lub inne moje przepisy na ciasta z dodatkiem tych owoców. Tutaj banany sprawiają, ze ciasto długo zachowuje świeżość, jest miękkie i wilgotne.Smacznego:)

na blaszkę o wymiarach 20x30cm:

300 g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki cynamonu,
180 g cukru,

duża szczypta mielonej wanilii,

skórka starta z dużej pomarańczy,
2/3 szklanki oleju,
3 jajka (w temperaturze pokojowej),

2 -3 duże banany,
jabłko,
opcjonalnie 100 g orzechów


Ciasto: połączyć mąkę, sodę, proszek, skórkę, cynamon i wanilię. W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami i olejem na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać mąkę i krótko wymieszać (tylko do połączenia). Wrzucić orzechy i obrane, pokrojone w średniej wielkości kostkę jabłko, orzechy oraz pokrojone na dość grube plasterki banany. Wymieszać całość łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę (jest dość gęste), wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach około 40-45 minut. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z niewielką ilością cynamonu.

ENGLISH:

300 g of flour,
1 tsp of baking soda,
1 tsp of baking powder,
1/2 tsp of cinnamon,
180 g of sugar,
zest from one big orange,
a big pinch of vanilla,
2/3 cup of oil,
3 eggs (room temperature),
2-3 large bananas, sliced,
1 apple, peeled and diced,
100 g of chopped walnuts (optional)


Grease your baking pan (20x30 cm), cover with parchment paper and set aside.  Mix flour, soda, baking powder, orange zest and cinnamon. In another bowl, beat the eggs with oil and sugar, until light and fluffy (5 minutes). Add the flour mixture and mix shortly, just to combine. Using a spoon or a spatula, fold in the fruits and nuts. Pour the batter into your prepared pan and bake for about 40 to 45 minutes (180C). Dust the cake with some cinnamon sugar. Enjoy:)





25 komentarzy:

  1. lubię takie ciasta, bardzo je lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks very moist and tasty! A perfect afternoon snack.

    OdpowiedzUsuń
  3. No to ładnie się zgrałyśmy, bo u mnie dziś ciasto bananowe z dodatkiem cynamonu :) uwielbiam to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Do takich wspaniałości nie trzeba mnie dużo namawiać :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto z bananami chodzi za mną od dawna, niestety zanim dojrzeją, z reguły pożerają je dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W sam raz na dzisiejsze chłodne popołudnie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo domowo i smacznie :). Spróbuję kiedyś. Bananowe i cynamonowe smaki to zupełnie coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i pewnie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne, lubię ciasta z bananami, szczególnie zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie. Takie proste ciasta są zdecydowanie najlepsze :) Porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda obłędnie- puszyste z owocami i moim ulubionym cynamonem- mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetyczny! Super zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie proste przepisy - zawsze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. un gâteau parfait plein de saveurs j'aime beaucoup
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmmmm z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe szkoda że nie mam bananów

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wspaniale. ja robie też ciasta z bananami, ale nie dodaje wtedy jajek. Banany je zastępuja doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo lubię bananowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie wygląda te ciasto z bananami :) Fantastyczny deser na podwieczorek :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger