poniedziałek, 19 lutego 2018

Pełnoziarniste bułeczki z ziołami / Whole Wheat Rolls with Herbs


Dziś polecam zdrowe bułeczki z ziołami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, to zmodyfikowany przepis na bułeczki z suszonymi pomidorami, które pokazywałam na blogu jakiś czas temu. Z podanych proporcji upieczemy 8-9 małych bułeczek. Smacznego:)

Polecam też bułeczki pszenno-orkiszowe z ziołami.

350 ml ciepłej wody,
2- 2 i 1/2 łyżki ulubionych suszonych ziół (u mnie mieszanka ziół włoskich: oregano, tymianku, rozmarynu i bazylii)
2-3 łyżki oliwy,
250 g mąki pszennej,

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
łyżeczka soli,
łyżeczka cukru,
łyżeczka suchych drożdży,
mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy, wyrabiać około 15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać oliwę. Odstawić do wyrośnięcia na 1.5 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 8-9 części, uformować bułeczki (ciasto może się kleić, wtedy należy dodać więcej mąki). Układać na wyłożonej papierem blaszce, odstawić do podwojenia objętości na około 30 minut. Posmarować odrobiną mleka. Piec w 200 C około 25-30 minut.


ENGLISH:

350 ml of warm water,
2 - 2 1/2 tbsp of dry Italian herbs (like oregano, thyme, rosemary, basil),
2-3 tbsp of olive oil,
250 g of plain flour,

250 g of whole wheat flour,
1 tsp of salt,
1 tsp pf sugar,
1 tsp of dry yeast,
some milk to brush the rolls before baking

Combine all the ingredients, except olive oil. Knead for about 15 minutes. After 10 minutes of kneading, gradually add olive oil. Cover with kitchen towel and set aside for about 1 1/2 h. Form 9-10 rolls out of the dough, place them on a tray covered with parchment paper. Cover and let it rise for additional 30 minutes. Brush each roll with some milk. Bake in 200 C for about 25-30 minutes. Enjoy:)





39 komentarzy:

  1. już mi pachnie świeżym ziołowym pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetyczne, jeszcze ciepłe do śniadania, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I love to add fresh herbs in my dinner rolls too. These look awesome!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis! Z pewnością skorzystam! Zapraszam do mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks perfect!! I love make bread!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój ukochany by się zajadał, on lubi takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła :)  Pyszności. Jakie puchate  :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślicznie wyglądają, ale te z suszonymi pomidorami mnie bardziej intrygują :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zjadła takie buleczki.Zapisuje przepis.Serdecznie pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, ale mi się spodobały te bułeczki.
    Super, z chęcią bym je przetestowała.
    Jak zwykle - pysznie.
    Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, niby nie przepadam za pieczywem, ale taką bułeczkę to bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmm, nieźle. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Żałuję, że tak dawno piekłam swoje ostatnie bułki, że nawet nie pamiętam kiedy...

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają obłędnie:)
    Zapraszam do siebie,wróciłam po długiej nieobecności:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi całkiem nietrudno przepis ;) Muszę wypróbować ;))

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie ziołowe bułki na pewno są bardzo aromatyczne

    OdpowiedzUsuń
  18. ils sont superbes j'adore
    bonne soirée

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pięknie zarumienione :) Bułeczki zniknęły by w sekundę jeszcze ciepłe :P

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja wpadłam w nawyk pieczenia chleba, ale może dla odmiany upiekę w końcu bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wow they look absolutely delicious dear,i would love to try..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  22. Na domowe bułki zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękne, wyrośnięte i przyrumienione :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zioła lubię w pieczywie, chociaż mąka pszenna to nie dla mnie :(

    OdpowiedzUsuń
  25. Ostatnio coraz częściej sięgam po mąkę pełnoziarnistą :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Witaj, drogi blogu, jest bardzo miły i teraz podążam za Tobą przez gfc! (#327) Czy chcesz zwrócić subskrypcję? Pasek do naśladowania mojego bloga jest PRAWDZIWY, przewijam stronę "Blog page, czekam z zaufaniem z Włoch! http://casaninnamammma.blogspot.it/2018/02/florapis.html

    OdpowiedzUsuń
  27. pięknie wyrośnięte i takie okrąglutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  28. super bułeczki :) wspaniale wyrosły :)

    OdpowiedzUsuń
  29. OMG! Ale smacznie wyglądają:) Już czuję ich zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przepysznie wyglądają te bułeczki :) Na śniadanie lubię zjeść świeżo upieczone bułeczki :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń