sobota, 28 kwietnia 2018

Słodkie bułeczki z kruszonką / Sweet Crumb Buns

Po dłuższej przerwie polecam słodkie drożdżowe bułeczki z kruszonką - ciasto można wzbogacić o dodatek rodzynek lub suszonej żurawiny, a nawet kawałków posiekanej czekolady. To sprawdzony przepis, którego użyłam już przy pieczeniu moich drożdżówek z dżemem i bułeczek z rabarbarem. Smacznego:)

na około 10 bułeczek:

ciasto:
szklanka mleka,
2 jajka,
100-130 g cukru,
125 g roztopionego masła,
szczypta soli,
640 g szklanki mąki pszennej,
30 g świeżych drożdży

na kruszonkę:1/3 kostki zimnego masła,
ok. 6 łyżek mąki,
ok. 4-5 łyżek cukru


lukier:
kilka łyżek cukru pudru i kilka łyżek ciepłego mleka

Mleko i cukier połączyć, podgrzać (mleko ma być ciepłe, ale nie bardzo gorące). Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Przesianą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka oraz drożdże z mlekiem. Ciasto wyrobić (ok. 10-15 minut, można podsypać delikatnie mąką), pod koniec wyrabiania dodawać rozpuszczone masło. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na  godzinę. Po tym czasie z ciasta formować bułeczki, umieścić je na blaszkach zachowując duże odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-45 minut. Składniki na kruszonkę połączyć i rozetrzeć palcami (w razie potrzeby można dodać więcej mąki lub masła). Posypać nią bułeczki i piec w 190 stopniach ok. 25-30 minut (do zarumienienia). Połączyć składniki lukru, oblać nim lekko ostudzone bułeczki. 

ENGLISH:

for 10 buns:

for the dough:
1 cup of milk (250ml),
2 eggs,
100-130 g of sugar,
125 g of melted butter,
a pinch of salt,
640 g of flour,
30 g of fresh yeast

for the crumble topping:
65 g of cold butter,
6 tbsp of flour,
4-5 tbs of sugar

for the icing:
few tbsp of powdered sugar and few tbsp of warm milk

Mix the yeeast with warm milk and sugar. Set aside for 10 minutes.Combine the flour with salt, eggs and the yeast mixture. Knead for about 5-7 minutes and gradually add melted butter. Knead for additional 5-7 minutes. Cover with kitchen towel ale it rise for about an hour. Form buns and place on a baking tray. Let them sit for additional 40 minutes. Prepare the crumble: mix the sugar with flour. With your hands, work in butter until large clumps form. Chill in the fridge, covered, until ready to use. Preheat your oven to 190 C. Sprinkle each bun with the crumble. Bake for about 25-30 minutes, until golden brown. Combine the icing ingredients, pour it over the buns. Enjoy:)

36 komentarzy:

  1. nie ma to jak drożdżowa bułeczka na podwieczorek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. These sweet buns must be very special and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kochana bułeczki z kruszonką, ale niestety zdaję sobie sprawe, ze sa tez troche kaloryczne :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że wróciłaś.
    A bułeczki na pewno pysze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio jadłem takie bułeczki :) Są smaczne :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. na leniwe niedzielne śniadanie będą idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najsmaczniejsze na śniadanie. Do tego kubek mleka. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie Natalio, długo Cię nie było - ale dobrze, że jesteś bo nowe inspiracje na pewno pojawią się razem z Tobą

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jakie wspaniałe bułeczki :-) uwielbiam drożdżowe wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z kruszonką to bierzemy bez pytań :D <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę koniecznie zrobić, bo wyglądaja smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Babcia zawsze robiła takie z kruszonką :3

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają bardzo smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bułeczki drożdżowe! Z kruszonką zdecydowanie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. que buena pinta !!! que tengas un buen dia!!! ❤💛💙

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks so delicious Natalia!° xo

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie bułeczki. Są pięknie wypieczone i ta kruszonka... mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To zdecydowanie coś dla mnie! Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo apetyczne! Zwłaszcza że z kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Natalia, these are great! I'd love to have one now. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  21. Głodna jestem, muszę koniecznie zrobić takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepysznie wyglądają! Będę musiał wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają bardzo smacznie:) A moje dzieci takie bułeczki uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  24. W sam raz na weekendowe pieczenie!
    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  26. Zjadłabymtakie bułeczki na śniadanie .Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  27. Ale tu masz pyszności:) a mi w kuchni pomysłów już brakuje :)
    Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń