czwartek, 27 września 2018

Chleb mleczny / Milk Bread

Dziś polecam prosty w przygotowaniu chleb mleczny. Ma delikatne, puszyste wnętrze, smakuje troszkę jak bułka pszenna, ale przygotowujemy go na zakwasie. Nie potrzebujemy używać do niego foremki, ciasto wystarczy tylko uformować w bochenek i upiec na blaszce. Wspaniale smakuje ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Smacznego:)

szklanka aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego,
2/3 szklanki mleka,
1/4 szklanki wody,
2 łyżki roztopionego masła,
łyżka cukru,
3/4 łyżki soli,
3 i 1/4 szklanka mąki pszennej,
łyżeczka suchych drożdży

opcjonalnie śmietanka lub/i jajko do posmarowania bochenka, sezam

Drożdże wymieszać z podgrzanym mlekiem, wodą i cukrem, odstawić do spienienia na 5 minut. Połączyć z pozostałymi składnika ciasta, oprócz masła. Zagniatać około 10 minut, pod koniec dodając stopniowo rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko zagnieść i uformować okrągły bochenek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 60 minut. Po tym czasie posmarować bochenek jajkiem rozmieszanym ze śmietanką, posypać sezamem lub innymi nasionami.Piec w 230 C przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 190C i piec kolejne 15-20 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

1 cup of active sourdough starter,
2/3 cup of warm milk,
1/4 cup of warm water,
2 tbsp of melted butter,
1 tbsp of sugar,
3/4 tbsp of salt,
3 1/4 cup of flour,
1 tsp of dry yeast

some egg wash (optional) to brush the loaf before baking, sesame seeds

Mix the yeast with water, milk and sugar, let it sit for 5 minutes, until frothy. Add to the rest of ingredients (except butter) and knead, using a dough hook. After 10 minutes of kneading, gradually start to add butter. Form a ball out of a dough , cover and let it sit in a warm place for about 90 minutes or until doubled in size. Form a round loaf out of the dough and place it on a pan covered with parchement paper, let it rise for additional 60 to 90 minutes. Brush the loaf with some egg wash and sprinkle with sesame seeds.  Bake in 230C for 10 minutes, turn the heat down to 190 C and bake for another 15 to 20 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.

31 komentarzy:

  1. Wygląda lepiej niż z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja za chlebem nie przepadam ;) I mleka staram się unikać, ale polece mamie

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam szczerze, że bardzo lubię takie pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Love this bread, looks wonderful!

    OdpowiedzUsuń
  6. Perfect golden crust and smooth crumb...love it!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mleczny chleb?? to mnie zaciekawilas ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Pisałam to już wiele razy, ale napisze po raz kolejny - domowe pieczywo nie ma sobie równych :) Pysznie wygląda ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale ładny, znów można zacząć piec domowe chleby, gdy zrobiło się chłodniej:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę przetestować! Poniżej widziałam też post z ciastem na pizze, chyba już wiem co dziś na obiad :D

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak domowe pieczywo :) Ostatnio piekę tylko w 100% żytni razowy na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ohh I looove milk bread! Thanks for the recipe ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma nic lepszego niz domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda fantastycznie, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Taki domowy z chrupiącą skórką - najlepszy!

    OdpowiedzUsuń