piątek, 10 kwietnia 2015

Kruche babeczki z czekoladą i orzechami

Kruche babeczki to jedne z moich ulubionych wypieków - zawsze się udają i wszystkim smakują. Dziś wersja z pysznym, czekoladowym nadzieniem i orzechami. W sezonie będą rewelacyjne z malinami lub truskawkami. Polecam, smacznego:)

Przepis znalazłam tutaj.

Polecam też mój przepis na babeczki z kremem patissiere i czekoladową tartę.

 na kruche ciasto:

250 g mąki
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
125 g masła
1 żółtko
50–60 g wody


nadzienie:
dżem malinowy lub truskawkowy,
150 g czekolady (u mnie mleczna|),
70-90 g kremówki,
orzechy lub owoce


Mąkę, cukier puder, cukier z wanilią i masło posiekać nożem, aż masło będzie drobne. Dodać żółtko i wodę, szybko zagnieść w kulę i owinąć folią. Ciasto schować do lodówki na 10 minut lub dłużej. Po schłodzeniu rozwałkować na ok. 4 mm (warto robić to między foliami) i wykrawać foremkami odpowiednią ilość ciasta do każdej babeczki. Wyklejać foremki i nakłuć ciasto widelcem, wstawić jeszcze na 10 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach ok. 15 minut (można, ale nie trzeba obciążyć każda foremkę fasolkami). Po wystudzeniu babeczki łatwo wyskakują z foremek.

Przygotować krem czekoladowy: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Do każdej babeczki nałożyć odrobinę dżemu (ok. pół łyżeczki), a na to krem czekoladowy. Wierch udekorować orzechami. Schłodzić kilka godzin w lodówce, aż krem zastygnie.

28 komentarzy:

  1. Czekolada, orzechy i jeszcze maliny na dodatek-pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam, wprost przepadam za kruchymi babeczkami. Najlepsze, co moze byc. A z czekolada to juz poezja! Przepis biorę w całości i wykorzystam przy najbliższej okazji! Czatujesz pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam takie babeczki, bardzo lubię ciasto kruche a to nadzienie jest mega :) Mniam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentują, bardzo smakowity deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne do pochrupania. Z takim nadzieniem... pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Koniecznie muszę sobie kupić takie foremki do babeczek. Pyszne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pychotka, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają :) jutro do kawki będą idealne :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie się prezentują i cóż można chcieć więcej kruche pyszne ciacho i czekolada. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie robiłam kruchych babeczek:) świetne!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. OMG yummyyy

    Visit my pages if you like and maybe you would like to follow each other? let me know and leave me your links aswell

    My Blog | Facebook | Bloglovin | Lookbook
    | My Showcase- Header, Facebook-banner and more

    kiss from Germany

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudownie. Aż chce się zjeść :3
    Może zrobię takie na bierzmowanie jak przyjdą goście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, daj znać, czy smakowały, pozdrawiam:)

      Usuń
  13. mm ale pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zjadłabym chociaż juedną, pyszniaste

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, these looks so sweet and delicous :) I also love walnuts!
    Have a most wonderful Sunday dear :)
    xx
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń