piątek, 24 kwietnia 2015

Wegetariańskie cannelloni z bakłażanem i cukinią

Po włosku gotuję chyba tak często jak po polsku, ale czasami staram się tworzyć nowe wersje klasyków. Naszym ulubionym rodzajem cannelloni czy lazanii jest ten z tradycyjnym mięsnym farszem, ale ostatnio postanowiłam przyrządzić odrobinę lżejszą wersję z mnóstwem warzyw. Oczywiście możemy tutaj dodać kawałeczki mięsa (na przykład kurczaka) i wykorzystać ulubione jarzyny. Smacznego:)

Polecam też moje inne przepisy na cannelloni:
z mięsem mielonym (tradycyjne),
ze szpinakiem i mięsem mielonym,
wegetariańskie ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami

dla 3 osób:
ok. 14 rurek cannelloni,
mały bakłażan,
mała cukinia,
papryka,
mała cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego plus odrobina wody lub bulionu dla rozrzedzenia sosu,
opcjonalnie pół szklanki śmietanki 18%
sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn,

na sos beszamelowy:
szklanka mleka,
czubata łyżka masła,
czubata łyżka mąki,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

starty parmezan

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Bakłażana, paprykę i cukinię pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa usmażyć na patelni, dodać koncentrat, podlać płynem. Wymieszać, doprawić i pogotować kilka minut, aż zrobi się sos. Beszamel: Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zestawić z ognia, wlać mleko i rozmieszać trzepaczką. Postawić na ogień i mieszać do momentu zgęstnienia. Doprawić. W tym samym czasie można podgotować makaron, uważając, by rurki się nie posklejały (dobrze wlać do wody trochę oleju). Warzywnym farszem nadziewać podgotowane rurki (najwygodniej łyżeczką). W naczyniu do zapiekania delikatnie posmarowanym beszamelem układać makaron, na nim trochę beszamelu i sera, znów makaron, beszamel i ser (można też użyć większej blaszki i ułożyć rurki w jednej warstwie). Piec ok. 15- 20 min w temp 180 stopni.


29 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja na obiad :) warzywa są zdrowe, więc im więcej tym lepiej, a i jak kolorowo :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, uwielbiam makarony, a jeszcze jak są pysznie nadzianie-uczta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie składniki bardzo lubię, a zdjęcia tak kuszą, że muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczne danie, oj zjadłabym dzisiaj takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja się wproszę na obiadek kiedyś :P Wybacz :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Po wyglądzie bym nie powiedziała, że są wegetariańskie, a tu proszę, taka niespodzianka. Lubię wegetariańskie dania, mimo, że jestem wierną fanką mięsnych potraw. Jednak czasem mięso się przyje i z wielką radością sięgamy do takich przepisów. Wygląda bardzo smacznie. :) Pozdrowieńka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, this looks so good! I actually never had canneloni and I would love to try them, since its also really easy to modify this recipe to become vegan :)
    Thank you A LOT for your sweet words and wishes! I really appreciate :)
    Hope you have a wonderful weekend!
    xx
    Larissa
    http://cenestquedelachance.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda apetycznie,chociaż bakłażana nie lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  10. o pyszota coś takiego zapiekanego:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajna propozycja i jak ładnie prezentuje się na zdjęciach. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To danie dla mnie - lubię takie rarytasy;)

    OdpowiedzUsuń
  13. u mnie w domu wegetariańskie danie raczej by nie przeszło;)

    OdpowiedzUsuń
  14. u ciebie zawsze sporo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie danie i bez mięsa musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Własnie znalazłam pomysł na obiad :))
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Wegetarianką nie jestem ale z chęcią spróbowałabym takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń