poniedziałek, 21 września 2015

Papryka faszerowana kurczakiem i ryżem

Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, mamy ochotę na zapiekane dania - ostatnio wykorzystałam wciąż trwający sezon na paprykę i nadziałam ją drobiowym mięsem. Bardzo lubię faszerowane warzywa, polecam na przykład moją nadziewaną cukinię - znajdziecie tam również przepis na domowy sos pomidorowy, który wykorzystałam też do papryki (tym razem zrezygnowałam jednak z dodatku śmietanki) Do dzisiejszego farszu świetnie pasowałyby również pieczarki. Polecam, smacznego:)

Polecam też moją paprykę faszerowaną chili con carne.

3-4 papryki,
mała pierś z kurczaka,
ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
marchewka,
pietruszka,
ćwierć małego selera,
pół pęczka natki pietruszki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, chili w proszku, tymianek, rozmaryn,
kilka łyżek startego żółtego sera

domowy sos pomidorowy

Kurczaka pokroić na kawałki i posypać przyprawami, smażyć na małej ilości tłuszczu. W połowie smażenia dodać posiekaną drobno cebulę oraz startą na tarce włoszczyznę. Pod koniec dorzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać ryż (ilość według gustu) i posiekaną natkę, wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą, pieprzem, chili i ziołami. Do farszu można też dodać 2-3 łyżeczki domowego sosu pomidorowego. Papryki przeciąć na pół i wstępnie piec ok. 15 minut w 190 stopniach. Następnie ostrożnie nadziać farszem. Na blaszkę wylać sos pomidorowy, włożyć nadziane papryki i posypać startym serem. Piec jeszcze około 15-20 minut do miękkości papryk.

27 komentarzy:

  1. Nie lubię surowej papryki, ale taką zapieczoną chętnie bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Już od dawna chciałam zrobić faszerowane papryki, ale nie miałam odpowiedniego przepisu. Teraz już mam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robię faszerowaną paprykę duszoną, skuszę się na pieczoną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory faszerowałam głównie żółtą paprykę, chyba spróbuję kiedyś z czerwoną. Smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, uwielbiam faszerowaną paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam każdą faszerowaną paprykę. Kiedyś zrobiłam też bez mięsa. Najważniejszy jest smak samej papryki. Ummm, ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Faszerowana papryka, mmmm uwielbiam. <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię faszerowane warzywa. Pycha kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. papryka w takim wydaniu coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz czas na papryki, bo cena odpowiednia. Tylko trzeba trochę pomysłu czym je nadziać. Uwielbiam papryki z każdym nadzieniem. Twoją paprykę chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam papryki faszerowane,spróbuj zrobić z mięsem mielonym. Mołabym Cię prosić o kliknięcie w poście z pędzlami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam, na blogu jest na nie przepis, pyszne są:)

      Usuń
  12. bardzo taką paprykę lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam pieczoną nadziewaną paprykę! U mnie najczęściej występuje z mięskiem mielonym, ale z kurczakiem też pewnie pyszna :) Chodzi za mną to danie już od jakiegoś czasu i chyba znowu zrobię sobie zapas :D Zawsze schodzi do ostatniego kawałeczka i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja też często przyrządzam takie faszerowane papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Papryka sama w sobie to bogactwo, a dopiero z takim nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nadziewaną paprykę uwielbiam, podobnie jak i cukinię! Ale mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Za bardzo papryki nie lubię ale zjadłabym taki farsz.

    OdpowiedzUsuń
  18. I also like filled sweet peppers, but vegan style of course - with rice and almond-cheese on top ;)
    I really liked what you wrote about what really matters and I cannot agree more with you! I think too many people out there forget about what really matters. I am happy to read that you are NOT one of them!
    So thank you so much for your comment about the slow living conference: )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo lubię faszerowane papryki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O jakie pyszności :) śliczne zdjęcia, a przepis idealnie nadaje się na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam faszerowane warzywa! papryki wyglądają świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń