środa, 6 stycznia 2016

Gulasz wieprzowy z dynią i groszkiem

W końcu przyszła prawdziwa zima, jest mroźno, a dzisiaj zaczął padać śnieg. W taką pogodę lubię zjeść coś pożywnego: gęstą zupę, potrawkę lub gulasz. Dziś kolejny przepis właśnie na ten ostatni - tym razem wieprzowy z niebyt tradycyjnymi dodatkami warzywnymi. Pomysł na groszek jako składnik gulaszu podpatrzyłam u Amerykanów, którzy dodają go do różnego rodzaju zapiekanek oraz potraw z wołowiny i wieprzowiny. Idealny z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego:)

Polecam też inne moje przepisy na gulasze i potrawki, w tym wieprzowy gulasz z papryką i wieprzowy gulasz z grzybami.

dla 3-4 osób:

ok. 600 g wieprzowiny (ja użyłam szynki),
2 marchewki,
3/4 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę (użyłam mrożonej),
1/2-3/4 szklanki mrożonego groszku,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
opcjonalnie kilka dużych pieczarek,
woda lub domowy bulion (ok. 3- 4 szklanek),
opcjonalnie 1/3 szklanki śmietanki (18-30%),
1-2 łyżki mąki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub rozmaryn i tymianek), słodka i ostra papryka
kilka czubatych łyżek natki pietruszki

Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na małej ilości tłuszczu (do lekkiego zarumienienia). Odłożyć. Marchewkę pokroić w plastry, podsmażyć z drobno posiekanymi cebulą i czosnkiem. Dodać plasterki pieczarek, a po kilku minutach wrzucić mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (w takiej ilości, by delikatnie zakryła składniki; gdyby płyn za szybko wyparował podczas gotowania, można go uzupełniać) i doprawić. Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw (ok. 40-50 minut). Na 10 minut przed końcem duszenia dodać dynię, a 5-6 minut później groszek i natkę pietruszki. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody lub śmietanki. Podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem.


20 komentarzy:

  1. myślę, że gulasz z dynią musiał być przepyszny. właśnie jeszcze nigdy nie próbowałam dodać dyni do mięsa. super. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania to my bardzo lubimy, oj bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pożywnie i rozgrzewająco :)Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczny, kolorowy gulasz :) Ja mam jeszcze jedną całą dynię z działki i muszę coś wykombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale narobiłaś mi ochoty na gulasz

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda na pyszny, ciepły i sycący ;)
    Dla mnie bomba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajna, rozgrzewająca potrawa!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię blog Lekcje w kuchni i odwiedzam posty :)

    https://chicporadnik.blogspot.com/2016/01/looks-anastasia.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też w taką pogodę lubię zjeść coś konkretnego, Twoja propozycja jest więc idealna! Gulasz z takimi dodatkami musi być pyszny :)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Zainspirowałaś mnie do użycia dyni :) !

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedy widzi się tak piękne danie - to nic tylko życzyć smacznego i szybciutko zabrać się do jedzenia aby zachwycać się smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  12. I really love mashed potatoes and I have them around once a week. I like to add some homemade cashew milk to make them creamy and I always put some mustark and nut megg to it. Hmmm, now I am thinking about making some for lunch but I soaked black beans over night so I will have to make something with them. Maybe a black bean soup. Do you eat lot of beans? I really love beans and currently I am trying out new ones, like calypso beans and black beans and azuki beans... ;)
    Have a great day dear!!! : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    OdpowiedzUsuń